Τετάρτη 26 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Εσωκομματικοί ανταγωνισμοί και αντιπαραθέσεις

Το ενδεχόμενο της οριστικής ρήξης βλέπουν στελέχη του χώρου στη συγκέντρωση που διοργανώνουν συνιστώσες προσκείμενες στον Αλ. Αλαβάνο

Κλίμα αναμονής επικρατεί στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις τις οποίες ενδέχεται να πυροδοτήσει η συγκέντρωση που διοργανώνει η εσωκομματική συσπείρωση Αλαβάνου, αύριο Πέμπτη, στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, με ομιλητές τον ίδιο και στελέχη της ΚΟΕ και της ΔΕΑ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση θα αποτελέσει την επισημοποίηση του ρήγματος στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τροφή» στη σχετική φημολογία δίνουν τα στελέχη των συνιστωσών που έχουν συμπαραταχθεί με τον Αλ. Αλαβάνο, αλλά και ο ίδιος. Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα σηματοδοτήσει η συγκέντρωση της Πέμπτης, σε συνέντευξή του στην «Real News», δήλωσε: «Θα έχει πολύ ενδιαφέρον».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Αλ. Αλαβάνος σχολίασε τη στάση της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» του ΣΥΝ ως εξής: «Αλλο πρόσωπα ή συλλογικότητες που εμπνέονται από αρχές και αξίες, ακόμη κι αν διαφωνείς, κι άλλο καριέρες και δημόσιες σχέσεις». Σε ανακοίνωση της εσωκομματικής συσπείρωσή Αλαβάνου, σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες, καθώς «δεν εμφανίζεται με ξεκάθαρη άποψη και στάση, λειτουργεί μέσα σε μια παραλυτική κατάσταση που προέρχεται από τις ισορροπίες των τάσεων του ΣΥΝ που μεταφέρονται και στο ΣΥΡΙΖΑ».

Εκατέρωθεν καταγγελίες

Για «έλλειμμα πολιτικής και ηγεσίας» στον ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο ο επικεφαλής της ΔΕΑ, σε συνέντευξή του στην «Εποχή», κάνοντας λόγο για «δύο κατευθύνσεις που εκπέμπονται απ' την κοινοβουλευτική ομάδα» και πολιτικές «κωλοτούμπες». Ωστόσο, απορρίπτει σαν «πλαστή» την καταγγελία ότι ετοιμάζονται για αποχώρηση απ' τον ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενος ότι «δεν έχει καμία βάση».

Στο ίδιο πνεύμα ο Ν. Γαλάνης, απ' την ΚΟΕ, σε συνέντευξή του στην «Αυγή», προσάπτει στον ΣΥΝ την ευθύνη που ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει πολιτικό στίγμα», αλλά και για τις «διαφορετικές εκφωνήσεις που θυμίζουν σούπα». Υπερασπίζεται τον Αλ. Αλαβάνο και αφήνει σαφή υπονοούμενα εναντίον του Α. Τσίπρα, λέγοντας ότι «ηγετικές επιδιώξεις εμφανίζουν διάφορα golden boys που αντιλαμβάνονται με λάθος τρόπο την αριστερά, η αριστερά δεν είναι εταιρεία». Και αφού διαπιστώνει ότι «η ενότητα δεν είναι αυτοσκοπός», ζητά «να σταματήσει ένας πόλεμος "ξεκατινιάσματος"».

Ειρωνικά, πάντως, σχολιάζονται οι τοποθετήσεις των συνιστωσών που συσπειρώνονται στο «Μέτωπο» - όπως το αποκαλούν - Αλαβάνου, από στελέχη άλλων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Τους προσάπτουν «διπλωματικότητα στις διατυπώσεις», ασάφεια στις στοχεύσεις, προσπάθεια προβολής της δικής τους σημαίας βάζοντας σε δοκιμασία τον ΣΥΡΙΖΑ και τους απευθύνουν το ερώτημα: «Το "μέτωπο αλλαγής" θα διαδεχθεί το "μέτωπο ανατροπής"; Το "μέτωπο ανατροπής" θα συμπράξει με άλλες δυνάμεις εντός του "μετώπου αλλαγής"; Και ποια θα είναι η σχέση όλων αυτών με τον ΣΥΡΙΖΑ;».

Στο φόρτε οι αντεγκλήσεις

Ο ίδιος ο Α. Τσίπρας στην «Αυγή» αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει μετατραπεί σε πεδίο ανταγωνισμού και αντιπαράθεσης ανταγωνιστικών πολιτικών σχεδίων (...) να ξεκαθαρίσουμε αν έχουμε ένα κοινό πολιτικό σχέδιο, που το υπηρετούμε όλοι ή πολλά αποκλίνοντα και ενδεχομένως ανταγωνιστικά».

Σχολιάζοντας τη συγκέντρωση του Αλ. Αλαβάνου, αναφέρει ότι «η διοργάνωση μιας συγκέντρωσης από ορισμένες συνιστώσες δεν αποτελεί από μόνη της πρόβλημα. Το ζήτημα είναι ποια πολιτική εξυπηρετεί η κάθε εκδήλωση. Υπηρετεί την πολιτική της ενότητας; Πάει το συμμαχικό μας σχήμα πιο μπροστά ή λειτουργεί αντίστροφα; Πιστεύω ότι από μόνο του το γεγονός ότι διαφαίνεται μια τάση μετασχηματισμού του σχήματος σε διπολικό, και μάλιστα όχι με όρους πολιτικής συνεννόησης, αλλά με όρους πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι ένα σοβαρό ζήτημα (...) πρόκειται για έναν μετασχηματισμό που εγκυμονεί κινδύνους για το ενωτικό εγχείρημα».

Σε ό,τι αφορά στα του ΣΥΝ ενόψει και του Συνεδρίου, ο Αλ. Τσίπρας διατυπώνει εκ νέου την έκπληξή του για τη μεθόδευση αποκλεισμού του Φ. Κουβέλη και καλεί τα κεντρικά στελέχη του ΣΥΝ «να μιλήσουν καθαρά για το ποιο πολιτικό σχέδιο προτείνουν, με ποιες συμμαχίες και σε ποιο στρατηγικό ορίζοντα».

Εκφράζει την άποψη ότι «η κυβέρνηση δε θα αντέξει» και σε αδρές γραμμές περιγράφει την πολιτική πρόταση του ΣΥΝ, ζητώντας «να δώσουμε σάρκα και οστά σε αυτό που λέμε νέα μεταπολίτευση», δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «η έξοδος απ' το ευρώ δεν είναι επιλογή μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ