Τετάρτη 26 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΪΣΡΑΗΛΙΝΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ
Σενάρια που προσομοιώνουν βομβαρδισμό του Ιράν

Δέκα μαχητικά της ισραηλινής αεροπορίας συμμετέχουν από χτες σε κοινή άσκηση με ελληνικά μαχητικά στο Αιγαίο

Πρόθυμη βοήθεια στην εκπαίδευση της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ για επιθετικές αποστολές σε μεγάλη ακτίνα δράσης προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση. Από χτες και μέχρι τις 3 Ιούνη δέκα μαχητικά του Ισραήλ σε κοινά γυμνάσια με ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη πετούν καθημερινά από τη βάση της Σούδας σε περιοχές του Β. Αιγαίου, νότια της Κρήτης και στο κεντρικό Ιόνιο. Στα σενάρια της άσκησης προβλέπονται αερομαχίες, εναέριοι ανεφοδιασμοί και προσβολές επίγειων στόχων στην περιοχή Κρανέας της Λάρισας.

Ο βασικός σχεδιασμός της άσκησης που έχει την κωδική ονομασία «Μίνωας 2010» θυμίζει το πολύ πιθανό σενάριο μιας αστραπιαίας αεροπορικής επίθεσης του Ισραήλ στις πυρηνικές υποδομές του Ιράν και περιλαμβάνει όλες τις φάσεις του αεροπορικού αγώνα και κυρίως προσβολές στόχων με τηλεκατευθυνόμενα βλήματα από μεγάλη απόσταση.

Ανάλογη ελληνο-ισραηλινή άσκηση, πολύ μεγαλύτερης κλίμακας, είχε πραγματοποιηθεί και το 2008. Τότε το θέμα είχε έρθει στην επικαιρότητα λίγες μέρες μετά το τέλος των ασκήσεων από δημοσίευμα της εφημερίδας «Νew York Times». Σύμφωνα με όσα είχε γράψει τότε η αμερικανική εφημερίδα, στις αρχές Ιούνη 2008, πραγματοποιήθηκε μεγάλης κλίμακας άσκηση της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, που είχε το χαρακτήρα πρόβας για επιχείρηση βομβαρδισμού των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Η άσκηση, με την κωδική ονομασία «Ενδοξος Σπαρτιάτης» (Glorious Spartan), έγινε από κοινού με την πολεμική μας αεροπορία και μετείχαν δεκάδες ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, ιπτάμενα τάνκερ και επιθετικά ελικόπτερα.

Είναι προφανές ότι η επιλογή της επίθεσης κατά του Ιράν εξακολουθεί να βρίσκεται στο μυαλό της Ουάσιγκτον και του Ισραήλ. Προφανής είναι επίσης και η πρόθυμη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτούς τους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ