Τετάρτη 26 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοράκου «κρα»...

Δεν περιμένει κανείς από κοράκου στόμα ν' ακούσει κελάηδισμα. Οπως δεν περιμένει και από το στόμα του Ρ. Σωμερίτη στο «Βήμα» να ακούσει ελεγείες για τους εργατικούς αγώνες, το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ. Την αστική τάξη υπηρετεί η εφημερίδα του και ο ίδιος, γι' αυτό γράφει αυτά που γράφει.

Ενα μικρό δείγμα από το κυριακάτικο φύλλο: «Το ΠΑΜΕ "κατέλαβε" ξανά, την περασμένη Πέμπτη, ημέρα γενικής απεργίας, το υπουργείο Εργασίας. Το έχει συνήθειο! Και είναι τουλάχιστον εκπληκτικό το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά το υπουργείο αυτό δεν προστατεύτηκε για να αποτύχει η κατάληψη (...) Πρόσφατα έγινε η γνωστή απόπειρα "να καεί το μπ... η Βουλή". Από "προβοκάτορες", σύμφωνα με το ΚΚΕ, κι ας είχαν οι "προβοκάτορες" που πρωτοστάτησαν στην επίθεση τη μυριόστομη στήριξη χιλιάδων διαδηλωτών με σημαίες του ΠΑΜΕ. Μάθαμε εξάλλου ότι, σύμφωνα με το κουκουέ, το Σύνταγμα δεν ισχύει παρά μόνο για όσους το ψήφισαν - και το κουκουέ δεν το έχει ψηφίσει (...) Το δίκιο (σ.σ. του εργάτη) το καθορίζει εξ αποκαλύψεως ο Περισσός. Και δεν έχει σημασία ότι η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων δεν ψηφίζει ΚΚΕ. Γιατί το ΚΚΕ είναι, είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν, ο ταξικός εκπρόσωπός τους. Κάπως έτσι είχε λυθεί και το "ταξικό πρόβλημα" στις χώρες του τέως υπαρκτού. Και για όσους αμφέβαλλαν, η φοίτησή τους στο γκουλάγκ τούς άνοιγε τα μάτια. Είναι σαφές ότι το σημερινό κουκουέ έχει την τάση να "παίρνει τον νόμο στα χέρια του". Οπως, για τα δικά τους, ορισμένες νεοφασιστικές ρατσιστικές ομάδες που διαπρέπουν στον Αγιο Παντελεήμονα και όσοι "αναρχοαυτόνομοι" διαπρέπουν στα Εξάρχεια. Το πού οδηγούν όλα αυτά είναι γνωστό από την Ιστορία (...) Ο κίνδυνος είναι άλλες ομάδες, εξίσου ριζοσπαστικές με αυτές που παίζουν σήμερα το ανατρεπτικό παιχνίδι, άλλα σαράντα παλικάρια, που δεν αντέχουν πια τη νέκρωση του εμπορικού κέντρου στην Αθήνα και αλλού, να πάρουν με τον ίδιο τρόπο τον νόμο στα χέρια τους και να πάνε να πατήσουν τον Περισσό. `Η να εκκαθαρίσουν το Πολυτεχνείο! (...) Είναι συνεπώς επείγον να δούμε πώς θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτά τα τόσο δύσκολα χρόνια χωρίς να προσθέσουμε μια συμπληρωματική κόλαση στην κόλαση που συλλογικά συνεργήσαμε να δημιουργηθεί».

Ο αντικομμουνισμός του Σωμερίτη είναι γνωστός και δεν εκπλήσσει. Γι' αυτό άλλωστε το μίσος για το δίκιο του εργάτη και το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε. Γι' αυτό το εμετικό μένος κατά του ΚΚΕ. Υπάρχει όμως κάτι πιο επικίνδυνο στα όσα διαλαλεί από το κυριακάτικο «Βήμα». Πρώτον, η προσπάθεια να ταυτίσει το ΚΚΕ και τη μαζική πολιτική πάλη με τους ακροδεξιούς φασίστες και τους κάθε λογής προβοκάτορες, που είτε βιαιοπραγούν σε βάρος μεταναστών, είτε ρίχνουν συνθήματα τύπου «να καεί η Βουλή», με στόχο να υπονομεύσουν το συνεπές ταξικό κίνημα. Προσπαθεί να συνδέσει το εργατικό λαϊκό κίνημα με κάθε λογής παρακρατικές και προβοκατόρικες ομαδούλες, που ασκούν ατομική βία, στο όνομα μιας βολικής για το σύστημα τυφλής «αυτοδικίας». Το γεγονός ότι ο Σωμερίτης και η εφημερίδα δείχνουν να τους παίρνουν υπό τις αγκάλες τους, για να χτυπήσουν ύπουλα το ΚΚΕ, δείχνει σε τελική ανάλυση ποιον υπηρετεί η δράση τέτοιων ομάδων. Το δεύτερο είναι η ευθεία απειλή ότι η δράση του εργατικού κινήματος θα προκαλέσει αντίδραση και άρα «κόλαση». Επί της ουσίας, ο αρθρογράφος και το «Βήμα» αυτό το σκοπό υπηρετούν. Να ενεργοποιήσουν αντιδραστικά αντανακλαστικά σε βάρος του λαϊκού κινήματος, ελπίζοντας ότι έτσι θα περάσουν ευκολότερα τα μέτρα που έχει ανάγκη η τάξη τους, θα θολώσει η διέξοδος προς τον άλλο δρόμο ανάπτυξης. Βαθιά μέσα τους έχουν και την ελπίδα ότι κάποιος θα «μπουκάρει» στον Περισσό - ή μήπως το Λαμπρακέικο στέλνει κάποιου είδους σινιάλο και σε ποιους; Ξέρουν καλά πως η πλειοψηφία των εργαζομένων και του λαού συμμετέχει στις κινητοποιήσεις, ή αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητά τους. Γι' αυτό προσπαθούν να τις πλαγιοκοπήσουν με ψέματα, ευθείες απειλές και προτροπές για καταστολή. Μάταιος ο κόπος τους. Μπροστά τους θα βρίσκουν ολοένα και περισσότερους, ολοένα και πιο αποφασισμένους. Αυτό είναι που τους καίει. Γι' αυτό γεμίζουν με δηλητήριο και ψευτιές τις άδειες από πολιτικά επιχειρήματα πένες τους.


Περ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ