Τετάρτη 26 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φτιάχνει κλίμα για το επόμενο αντιλαϊκό «πακέτο»

Πληθαίνουν οι δηλώσεις που συνδέουν άμεσα τα επόμενα μέτρα με την «πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας»

Το καμπανάκι χτυπάει για την εργατική τάξη και το λαό. Μόνο ένα ισχυρό ταξικό ανάχωμα μπορεί να σταματήσει τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα, να ανοίξει το δρόμο για φιλολαϊκές αλλαγές

*

Το καμπανάκι χτυπάει για την εργατική τάξη και το λαό. Μόνο ένα ισχυρό ταξικό ανάχωμα μπορεί να σταματήσει τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα, να ανοίξει το δρόμο για φιλολαϊκές αλλαγές
Την επιβολή νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων προαναγγέλλει η κυβέρνηση, συνδέοντας το επόμενο βάρβαρο «πακέτο» με την «πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας».

Μετά την δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, την προηγούμενη βδομάδα, ότι από την πορεία των μέτρων που συμπεριλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας θα εξαρτηθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ενισχύοντας αυτή την πολιτική γραμμή, τόνισε: «Η πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας είναι φυσικά η αυτονόητη προϋπόθεση για να πάνε τα πράγματα όπως τα έχουμε δρομολογήσει».

Την ίδια ώρα, o πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μιλώντας χτες στον τηλεοπτικό σταθμό «Αλ Τζαζίρα» και δίνοντας το στίγμα των αντιδραστικών ανατροπών που προωθεί η κυβέρνηση, σημείωνε ότι «η Ελλάδα γίνεται μια χώρα που δείχνει το δρόμο, και στην Ευρώπη ακόμα, με τα μέτρα, τα δύσκολα μέτρα που παίρνει και τις αλλαγές που κάνει, για να γίνει μια πολύ ανταγωνιστική οικονομία».

Με «πυξίδα» τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις και την κοινωνική ασφάλιση που προωθούνται σε όλη την ΕΕ, με στόχο τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, η κυβέρνηση φροντίζει σε όλους τους τόνους να επιδείξει την αντιλαϊκή της βούληση για την εφαρμογή τους. «Καθώς αναδιαρθρώνουμε τις δομές μας, δημιουργούμε ένα νέο περιβάλλον για επενδύσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Το γεγονός ότι έχουμε λάβει αυτά τα έκτακτα μέτρα, καταδεικνύει την αποφασιστικότητα και τη βούλησή μας», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, στην συνέντευξή του και σημείωσε ότι «θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να φανούν τα αποτελέσματα». Είπε ακόμα ότι ο μηχανισμός της ΕΕ και του ΔΝΤ θα προσφέρει «στην Ελλάδα αυτό το χρόνο», φανερώνοντας πως θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση.

Προκαλούν με ψέματα το λαό

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε και χτες με προκλητικό τρόπο να εμφανιστεί σαν «αλληλέγγυος» των λαϊκών κινητοποιήσεων (!), επιδιώκοντας παράλληλα να συντηρήσει την επικοινωνιακή προπαγάνδα που έχει στήσει η κυβέρνηση γύρω από την «αναγκαιότητα» των σφαγιαστικών μέτρων.

«Είναι πράγματι οδυνηρά τα μέτρα και κατανοώ απόλυτα τις διαμαρτυρίες. Ταυτόχρονα, όμως, πιστεύω ότι οι άνθρωποι είναι αποφασισμένοι, ακριβώς επειδή πονάνε, να πούνε, "ποτέ πια. Ας κάνουμε αυτές τις αλλαγές. Ας κάνουμε την Ελλάδα μια βιώσιμη οικονομία και μια ανταγωνιστική οικονομία". Ο κόσμος υποστηρίζει, πράγματι, αυτά τα σημαντικά μέτρα», ισχυρίστηκε πέρα από κάθε όριο προκλητικότητας ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, επιχείρησε να παρουσιάσει σαν λαϊκή απαίτηση τις αυταρχικές αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο αστικό πολιτικό σύστημα («Καλλικράτης», εκλογικός νόμος, οικονομικά των κομμάτων) υποστηρίζοντας: «Συμφωνώ με εκείνους που βγαίνουν στους δρόμους και λένε, "πρέπει να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, πρέπει να γίνουν αλλαγές στη διακυβέρνηση της χώρας μας". Αυτό κάνουμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος και σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα ψευδεπίγραφο κλίμα ταξικής συναίνεσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «ένα από τα ζητούμενα της κυβέρνησης, σε όλα τα ζητήματα, είναι η συναίνεση και των εργαζομένων και των εργοδοτών. Γιατί πιστεύουμε ότι χωρίς συναίνεση δεν μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα».

Ο ίδιος, ζητώντας ουσιαστικά την υποταγή των εργαζομένων στα αντιλαϊκά μέτρα, επιστράτευσε και τα τρομοκρατικά διλήμματα, υποστηρίζοντας ότι «εκεί όμως που τίθεται ένα ζήτημα είναι κατά πόσον υπάρχει υπευθυνότητα από όλους μας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πολύ μεγάλο ζήτημα, που πολλές φορές έχει ταλανίσει την ελληνική κοινωνία και έχει θέσει εν αμφιβόλω και εργασιακά κεκτημένα αλλά και την καταβολή των συντάξεων των Ελλήνων πολιτών».

Βολική και η σκανδαλολογία

Στο μεταξύ, με το μανδύα της δήθεν διαφάνειας προσπαθεί να ντύσει η κυβέρνηση τις εξελίξεις σχετικά με τις εξεταστικές επιτροπές της Βουλής. Χτες το πρωί ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Ανάλογη συνάντηση είχε ο Χ. Μπαμπούκης με τον Γ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με διαρροές, το ΠΑΣΟΚ δέχτηκε χτες στην επιτροπή για το Βατοπέδι να μην κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, καθώς σχεδιάζει την κλήτευσή του σε μια ενδεχόμενη επιτροπή για την οικονομία.

Το Μέγαρο Μαξίμου καλλιεργεί σκόπιμα το «σενάριο» της σύστασης προανακριτικών επιτροπών για τα σκάνδαλα προκειμένου όπως ισχυρίζονται κυβερνητικοί αξιωματούχοι να «πληρώσουν όσοι εμπλέκονται», να «καούν» δηλαδή κάποια από τα στελέχη του δικομματισμού, για να εκτονωθεί η λαϊκή αγανάκτηση και να μείνει αλώβητη η πολιτική που γεννάει και αναπαράγει τα σκάνδαλα. Το ενδεχόμενο της σύστασης προανακριτικών επιτροπών, άφησε ανοιχτό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ