Τετάρτη 26 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Βατοπέδι

Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου είναι μια καραμπινάτη κλοπή του δημόσιου πλούτου.

Είναι μια υπόθεση που η «διερεύνησή της» κατέστη, στην πρώτη φάση της, συνώνυμη της καταρράκωσης και των τελευταίων αποθεμάτων σοβαρότητας από τους εταίρους της δικομματικής οπερέτας.

Τώρα, στη δεύτερη φάση της, η «διερεύνηση» καθίσταται εργαλείο μιας εξοργιστικής επιχείρησης αποπροσανατολισμού.

*

Το Βατοπέδι είναι κλασική περίπτωση όπου οι ένοχοι και οι συνένοχοι

θέτουν τη βρωμιά της πολιτικής τους

στην υπηρεσία της απανθρωπιάς της πολιτικής τους.

Ρίχνουν το Βατοπέδι σαν στάχτη στα μάτια του λαού για να μη βλέπει ότι πίσω από το «δέντρο» της λεγόμενης «κάθαρσης», τα κυβερνητικά δρεπανηφόρα, μαζί με την τρόικα - ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ - πυρπολούν το «δάσος», ό,τι δηλαδή έχει απομείνει από τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα 10 εκατομμυρίων Ελλήνων.

*

Νομίζουν, οι θεομπαίχτες, ότι στην παρούσα περίοδο, της καταφανούς πολιτικής, οικονομικής και ηθικής χρεοκοπίας του συστήματός τους, μέσα από το Βατοπέδι, μπορούν να προκύψουν δυο «θαυματουργές εικόνες»:

Πρώτον, η εικόνα ενός πολιτικού κατεστημένου που ενδεδυμένο την ημιθεϊκή ορμή του Ηρακλέους σπεύδει τάχα να καθαρίσει την κόπρο. Νομίζουν ότι βρήκαν το δημαγωγικό «χρυσόβουλο», ώστε να αναχθεί η διαφθορά σε φαινόμενο ξεκομμένο από τα αίτια που τη γεννούν. Οτι εξασφαλίζουν χρόνο στους μακιγιέρ του πολιτικού συστήματος, για να συγκαλύψουν με γαλαζοπράσινους και λοιπούς διαχειριστικά πρόθυμους κόκκους «τιμιότητας» το βάλτο της δικομματίλας.

Δεύτερον, περιφέροντας τη «θαυματουργή εικόνα» της Μονής - και στη συνέχεια της «Ζήμενς» - πασχίζουν να πουλήσουν στο «λαουτζίκο» μια ανέξοδη σαπουνόπερα του τύπου «μ' ένα Βατοπέδι ξεχνιέσαι» και ταυτόχρονα να εκδώσουν για τον εαυτό τους ένα πολύ βολικό «συγχωροχάρτι» για τις «αγιοαμαρτίες» του μέλλοντος!

Εν τω μεταξύ, από πίσω, η εγχώρια (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ. ΛΑ.Ο.Σ.) και η διεθνής τρόικα (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ) θα «κάνουν τη δουλειά τους»...

*

Αλλά, τα «θαύματα» των τσαρλατάνων έχουν μικρή διάρκεια ζωής.

Ολοι οι Θεοί του Ολύμπου, όλοι οι Αγιοι του χριστιανικού εοτρολογίου κι αν κατέβουν, το σκάνδαλο του Βατοπεδίου ήταν, είναι και θα είναι μια καθαρή ακτινογραφία του δικομματισμού:

Εχουμε δύο κόμματα που χάρισαν, εκποίησαν, αντάλλαξαν και ξεπούλησαν τη λίμνη, την παραλίμνη, τα κτήματα, τα οικοδομικά φιλέτα, έχουμε δύο «μουσαντένιους» πολιτικούς σχηματισμούς που μπροστά τους κάθε λογής «πενταβρωμίδηδες» μοιάζουν με σχολιαρόπαιδα, έχουμε δυο βουτηγμένους στο βούρκο που έχουν το θράσος να καμώνονται τους «παραπλανημένους» και τους «πεντακαθαρίδηδες»...

*

Εχουμε τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις, δύο «διαφορετικών» κομμάτων, δέκα διαδοχικούς υπουργούς, είκοσι διαδοχικούς υφυπουργούς, διαδοχικά νομικά και γνωμοδοτικά συμβούλια διαφορετικής σύνθεσης και ένα σκάνδαλο διαρκείας σε βάθος δεκαετίας.

*

Τι κοινό υπάρχει σε όλα αυτά; Ποια είναι η «λεπτή κλωστή» που συνδέει όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου;

Ο κοινός παρονομαστής, πάνω στον οποίο έδρασαν όλοι όσοι συνέλαβαν, οργάνωσαν, συμμετείχαν και εκτέλεσαν το σκάνδαλο είναι το ενιαίο και αδιαίρετο κράτος τους.

Ενα κράτος που επιδεικνύει αξιοθαύμαστη συνέχεια, αξιομνημόνευτη συνέπεια, ένα κράτος που αποδεικνύει ότι έχει κανόνες λειτουργίας, έχει προτεραιότητες, έχει και ιεραρχήσεις, αλλά μόνο όταν εκπροσωπεί συγκεκριμένα συμφέροντα.

*

Πολύ σύντομα, λοιπόν,

όσοι επιδιώκουν να ξεπετάξουν το σκάνδαλο της δυσώδους συναλλαγής ρίχνοντάς το στα «Πάτερ ημών» της υποκρισίας,

όσοι έχουν επιλέξει την οδό των «Κύριε ελέησον» και των διαδικαστικών σοφιστειών,

όσοι τους στηρίζουν συμμετέχοντας στη μετατροπή της έννοιας «κοινοβουλευτικός έλεγχος» σε ανέκδοτο των κομματικών τους σκοπιμοτήτων,

θα διαπιστώσουν - ακόμα κι αν στείλουν κάνα δυο από το «σινάφι τους στην «πυρά» - ότι η λαϊκή συνείδηση δεν παραμυθιάζεται. Εχει, πια, εμπεδωμένη άποψη και για τους τελώνες και για τους φαρισαίους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ