Τετάρτη 26 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Συντηρεί τα εμπόδια στον πραγματικό έλεγχο

Τις προτάσεις για επιδερμικές αλλαγές στο υπάρχον πλαίσιο παρουσίασε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή

Οπως και στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, έτσι και στο «πόθεν έσχες» των βουλευτών, η κυβέρνηση προτείνει επιδερμικές αλλαγές για να συντηρήσει την προπαγάνδα της δήθεν «αυτοκάθαρσης» του αστικού πολιτικού συστήματος

Eurokinissi

Οπως και στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, έτσι και στο «πόθεν έσχες» των βουλευτών, η κυβέρνηση προτείνει επιδερμικές αλλαγές για να συντηρήσει την προπαγάνδα της δήθεν «αυτοκάθαρσης» του αστικού πολιτικού συστήματος
Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να άρει ούτε κατ' ελάχιστο τα εμπόδια για τον πραγματικό έλεγχο του «πόθεν έσχες» των βουλευτών, που αφορούν τις ανώνυμες μετοχές, τα κάθε είδους «απόρρητα», την ανεξέλεγκτη διακίνηση κεφαλαίων και τις υπεράκτιες εταιρείες, όπως προέκυψε με σαφήνεια από τη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Παρά τις κατά καιρούς «κορόνες» περί «διαφάνειας», όπως και στην περίπτωση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, πρότεινε επιδερμικές αλλαγές που αφήνουν αλώβητο το υπάρχον σύστημα απόκρυψης εσόδων και περιουσιακών στοιχείων.

Στην τοποθέτησή του, ο Χάρης Καστανίδης υποστήριξε ότι πρέπει «να αλλάξουμε το μηχανισμό ελέγχου και να πάμε στην επιτροπή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», υποστηρίζοντας ότι «αυτή η επιτροπή έχει εκ του νόμου προανακριτικές αρμοδιότητες. Μπορεί να επεμβαίνει σε τραπεζικούς λογαριασμούς κλπ.».

Επίσης, τάχθηκε υπέρ της δημοσιοποίησης των «πόθεν έσχες» των υπόλοιπων κατηγοριών (πλην των βουλευτών) αφού πρώτα όμως ζητηθεί η γνώμη της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων. Οσον αφορά τον αναδρομικό έλεγχο, υποστήριξε ότι αυτό είναι αντικείμενο διαβούλευσης του προέδρου της Βουλής με τα πολιτικά κόμματα. Σε παρόμοιες λογικές κινήθηκε και η τοποθέτηση της ΝΔ, με τον βουλευτή της Γ. Τραγάκη να τάσσεται υπέρ της θέσπισης ορίου δαπανών διαβίωσης για τους βουλευτές.

Αλλαγές ουσίας ζητάει το ΚΚΕ

Ξεκάθαρα υπέρ του ελέγχου τάσσεται το ΚΚΕ, σημείωσε ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας όμως ότι υφίστανται «εμπόδια που δυσκολεύουν έναν πραγματικό έλεγχο», αφού «υπάρχουν δυνατότητες απόκρυψης των πραγματικών περιουσιακών στοιχείων».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έθεσε ρητορικά το ερώτημα του τρόπου με τον οποίο μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος «αφού υπάρχουν ανωνυμίες με τίτλους παραδείγματος χάριν του δημοσίου, ελευθερία κεφαλαίου, μπορεί να εξάγει κανείς κεφάλαια στο εξωτερικό, υπάρχει τραπεζικό, επιχειρηματικό, εμπορικό απόρρητο και σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν φορολογικοί παράδεισοι και off shore εταιρείες που παρεμποδίζουν να δει κάποιος τι έχεις».

Οπως είπε, με τις προτάσεις του το ΚΚΕ βάζει ψηλά τον πήχη, ζητώντας «να καταργηθεί η ανωνυμία σε μετοχές και κρατικούς τίτλους, να καταργηθεί το απόρρητο για να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος». Επισήμανε παράλληλα ότι «τα όποια φαινόμενα διαπλοκής θα υπάρχουν όσο υπάρχει σύμφυση πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε επίσης ότι «πρέπει να παραμείνει πολιτικός ο χαρακτήρας» της επιτροπής ελέγχου για το «πόθεν έσχες» και «τα αποτελέσματά της να συζητούνται στην ολομέλεια της Βουλής για να ελέγχονται οι ελεγκτές».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ