Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τουρκικές παραβιάσεις ανεξαρτήτως κλίματος...

Συνέχιση των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, προβλέπει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α.Τσοχατζόπουλος. Την εκτίμηση αυτή ο υπουργός Αμυνας την απέδωσε στην«ανταγωνιστικήσχέση» που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών. Ανταγωνιστικότητα που προέρχεται από την προσπάθεια των κυβερνήσεων των δύο χωρών να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στα πλαίσια της νέας τάξης του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών.

Ειδικότερα, ζητήθηκε χτες από τον Α.Τσοχατζόπουλο στη Θεσσαλονίκη, να σχολιάσει το γεγονός ότι οι Τούρκοι στρατηγοί, παρά τις διαβεβαιώσεις πως υπάρχει ειρηνικό κλίμα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, συνεχίζουν τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Και αυτός απάντησε: «Επανειλημμένα, πρόσφατα μάλιστα κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, τόνισα ξεκάθαρα ότι αυτό έχει να κάνει με την ανταγωνιστική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ανεξάρτητα του καλού κλίματος, που πρέπει να υπάρξει - και σε μεγάλο βαθμό υπάρχει - μεταξύ των δύο χωρών. Γι' αυτό η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει σταθερή στις θέσεις της, στο αδιαπραγμάτευτο των θέσεών της, ώστε να γίνει κατανοητό από την άλλη πλευρά, ότι η Τουρκία έχει την υποχρέωση προσαρμογής πλέον στα νέα δεδομένα, εφόσον διεκδικεί, με βάση την υποψηφιότητα για την Ευρωπαϊκή Ενωση, την προοπτική ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εχει την υποχρέωση να σεβαστεί τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και τη διεθνή νομιμότητα. Και στον εναέριο χώρο του Αιγαίου και το FIR, ισχύουν οι Συνθήκες, βάσει της διεθνούς νομιμότητας, που προβλέπουν υποχρέωση υποβολής σχεδίων πτήσεως».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Α.Σπηλιωτόπουλος, σε δήλωσή του αναφέρει ότι οι πτήσεις πάνω από ελληνικές νησίδες και βραχονησίδες σημαίνουν «έμπρακτη -και πάλι- αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και απόλυτη εμμονή της Αγκυρας στους αυθαίρετους ισχυρισμούς που ανέπτυξε μετά τη νύχτα των Ιμίων, για δήθεν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ