Τρίτη 18 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κράχτης για επενδύσεις η ανέχεια του λαού

Ο πρωθυπουργός μάζεψε χτες ομογενείς εκπροσώπους πολυεθνικών, για να διαφημίσει τις αντιλαϊκές - αντεργατικές ανατροπές και τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρουν

Η κυβέρνηση εμφανίζεται δημαγωγικά να λογομαχεί με τους μεγαλοεργοδότες, την ίδια ώρα που διαφημίζει το αντιλαϊκό της έργο σαν εγγύηση για την κερδοφόρα δραστηριοποίησή τους

Eurokinissi

Η κυβέρνηση εμφανίζεται δημαγωγικά να λογομαχεί με τους μεγαλοεργοδότες, την ίδια ώρα που διαφημίζει το αντιλαϊκό της έργο σαν εγγύηση για την κερδοφόρα δραστηριοποίησή τους
Με «γεράκια» του μονοπωλιακού κεφαλαίου και εκπροσώπους πολυεθνικών εταιρειών που αναζητούν «επενδυτικές ευκαιρίες» για να ξεζουμίσουν τους εργαζόμενους και να σφετεριστούν το δημόσιο πλούτο, με στόχο να αυξήσουν την κερδοφορία τους, συναντήθηκε χτες ο πρωθυπουργός στην Αθήνα. Παρουσία υπουργών της κυβέρνησης, ο Γ. Παπανδρέου συγκάλεσε κλειστή σύσκεψη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με οκτώ ομογενείς τεχνοκράτες, εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων, τους οποίους κάλεσε να μεσολαβήσουν για την προσέλκυση «επενδύσεων» στην Ελλάδα.

Μιλώντας εξ ονόματος της ντόπιας πλουτοκρατίας, ο πρωθυπουργός παρουσίασε όλους τους τομείς που μπορούν να προσφέρουν νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους σε πεδία όπως «η ενέργεια, η βιομηχανία, η υψηλή τεχνολογία, ο τουρισμός, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Στην εισηγητική του ομιλία, παρουσίασε το σύνολο των αντεργατικών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση, με στόχο να μειώσει την τιμή της εργατικής δύναμης, τονίζοντας ότι στόχος της είναι να δημιουργήσει την «Ελλάδα της επιχειρηματικότητας και της ευκαιρίας». Οπως σημείωσε, «έχουμε πάρει δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα, (...) αυτό το οποίο χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι να υπάρξει δυναμική ανάπτυξης».

Φρόντισε, μάλιστα, να διαφημίσει τον επενδυτικό «παράδεισο» που επιδιώκει να διαμορφώσει η κυβέρνηση για την ντόπια και ξένη πλουτοκρατία, παρουσιάζοντας ως «εγγύηση» τον νέο επενδυτικό νόμο που θα ψηφίσει σύντομα η κυβερνητική πλειοψηφία και θα προσφέρει «οικονομικά κίνητρα» και φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο.

«Θα δώσουμε τη μάχη της ανάπτυξης και της προσέλκυσης επενδύσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του κεφαλαίου είπε: «Το νέο νομοθετικό πλαίσιο επισπεύδει διαδικασίες χορήγησης αδειών, βελτιώνει τη διαδικασία για διασύνδεση των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, αυξάνει τα οικονομικά κίνητρα για ορισμένους ειδικούς τύπους επενδύσεων, παρέχει κίνητρα ώστε να ξεπεραστούν πολλές φορές και τοπικά εμπόδια, στη λογική που λέει: "όχι στη γειτονιά μου, επενδύστε κάπου αλλού"».

Σε νέους κερδοφόρους τομείς

Στη χτεσινή σύσκεψη, από την πλευρά των επιχειρηματιών συμμετείχαν:

-- Πάρης Μουράτογλου της «EDF - Energies Novvelles, France». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη Γαλλική Εταιρεία «Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας». Η συγκεκριμένη εταιρεία συνεργάζεται με τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ» που είναι θυγατρική της ΔΕΗ. Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη είχε επισκεφτεί πρόσφατα τη Γαλλία, συνοδευόμενη από τους προέδρους της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ και πραγματοποίησε συναντήσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

-- Γιάννης Αναγνωστάκης, Γενικός Διευθυντής της «Jumeirah Emirates Towers, Dubai». Πρόκειται για επιχειρηματικό όμιλο που έχει έδρα το Ντουμπάι και δραστηριοποιείται στις Ξενοδοχειακές Μονάδες.

-- Τζορτζ Σακελλάρης «Ameresco, USA». Εκπρόσωπος Αμερικανικής Εταιρείας βιοχημικών και βιογεννητικών υλικών που δραστηριοποιείται σε 50 χώρες του κόσμου.

-- Αντριου Λιβέρης, «The Dow Chemical Company, USA». Πρόκειται για εταιρεία Χημικών με έδρα τις ΗΠΑ.

-- Maria Livanos «General, International Chamber of Commerce, Switzerland».

-- Κρις Παπαχριστοφόρου «Global Opportunistic Investments, UK».

-- Μιχάλης Πάτσαλος «Americas Region, McKinsey & Company, USA»

-- Ευάγγελος Σιμούδης «Trident Capital, USA».

Οι τέσσερις τελευταίοι τεχνοκράτες εκπροσωπούν ομίλους που αναζητούν «παγκόσμιες επενδυτικές ευκαιρίες». Εχουν για πελάτες τους μεγάλα μονοπώλια και αγοράζουν ό,τι πωλείται σε «τιμή ευκαιρίας», για να αυξήσουν την τιμή των μετοχών των εταιρειών που επενδύουν.

Ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας ακριβώς τους στόχους των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, ζήτησε από τους ομογενείς εκπροσώπους των πολυεθνικών τεχνογνωσία και κεφάλαια, ώστε «να είμαστε ένας σημαντικός πόλος για τα Βαλκάνια, την Ευρώπη αλλά και σύνδεσμος με τη Μέση Ανατολή».

Επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα»

Παράλληλα, με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», φανερώνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει μέχρι κεραίας τα αντιλαϊκά μέτρα, διαβεβαίωσε ότι «θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα περικοπών». Για να ρίξει στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού, πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας είναι βιώσιμο μόνο εάν μπορέσουν να ενισχυθούν οι επενδύσεις και η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα».

Την ίδια ώρα που πρόσφερε πλήθος κινήτρων στο μεγάλο κεφάλαιο, σε μια κίνηση «επικοινωνιακού» χαρακτήρα, δήλωνε ότι θα «στραφεί δικαστικά» κατά αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών, εγκαλώντας τους για το ρόλο που έπαιξαν στη διαχείριση του χρέους από την ελληνική κυβέρνηση.

Με δηλώσεις του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή διεξάγεται κοινοβουλευτική έρευνα στην Ελλάδα, η οποία θα κοιτάξει στο παρελθόν για το πώς τα πράγματα κινήθηκαν προς τη λάθος κατεύθυνση και ποιου είδους πρακτικές ήταν αρνητικές» και δεν απέκλεισε «να υπάρξει προσφυγή» κατά συγκεκριμένων τραπεζικών ομίλων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, στη συνέντευξή του στη «Handelsblatt», δήλωσε ότι «βρισκόμαστε μπροστά στην κατάσταση, κυβερνήσεις να στηρίζουν τράπεζες με βοήθεια δισεκατομμυρίων, οι τράπεζες να δίνουν τα χρήματα στα hedgefunds, και τα hedgefunds να κερδοσκοπούν εις βάρος των κρατών. Αυτό δεν είναι δίκαιο. Και είναι οικονομικά επιζήμιο». Πίσω από τις ανέξοδες καταγγελίες τους επιχείρησε να κρύψει ότι με αυτόν ακριβώς τον τρόπο λειτουργεί το σύστημα του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού που υπηρετεί ο ίδιος και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Επικοινωνιακού χαρακτήρα ήταν και η αποδοχή χτες της παραίτησης που υπέβαλε η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Α. Γκερέκου, μετά το θέμα που προέκυψε με δημοσιεύματα για οφειλές του συζύγου της Τόλη Βοσκόπουλου στην Εφορία. Βάσει των δημοσιευμάτων ο Τ. Βοσκόπουλος φέρεται να οφείλει στην Εφορία το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ. Εντείνοντας την παραπλανητική επιχείρηση «αυτοκάθαρσης» του πολιτικού συστήματος, το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε ότι απαίτησε την παραίτηση της υπουργού, η οποία το βράδυ έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινή δήλωση με τις «υπογραφές» των μονοπωλίων(2020-01-30 00:00:00.0)
Προς τη «Μαύρη Ηπειρο» κοιτούν τα γερμανικά μονοπώλια(2017-06-13 00:00:00.0)
Σύνοδος για την Ενέργεια(2014-05-06 00:00:00.0)
«Πηγές» τρελής κερδοφορίας(2011-07-20 00:00:00.0)
Με γνώμονα τα κέρδη(2009-10-20 00:00:00.0)
Στρατηγικές συμμαχίες και κινητικότητα(2007-07-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ