Τρίτη 18 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Βαθαίνουν η κρίση και η αντιλαϊκή επίθεση

«Πακέτα» βάρβαρων μέτρων σε όλη την ΕΕ, με τους ανταγωνισμούς μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων να οξύνονται

Νέες περικοπές σε μισθούς και κοινωνικές δαπάνες προωθούν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου σε όλη την ΕΕ, καθιστώντας αναγκαίο τον πανεργατικό ξεσηκωμό (φωτ. από παλιότερη απεργία γιατρών στη Γερμανία)

Associated Press

Νέες περικοπές σε μισθούς και κοινωνικές δαπάνες προωθούν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου σε όλη την ΕΕ, καθιστώντας αναγκαίο τον πανεργατικό ξεσηκωμό (φωτ. από παλιότερη απεργία γιατρών στη Γερμανία)
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και ως εκ τούτου πρέπει να μειωθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, υπογράμμισε χτες ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος - Καν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Euronews», ρίχνοντας τροχιοδεικτικές βολές για το ζοφερό μέλλον που προετοιμάζει για τους Ελληνες εργαζόμενους το πολιτικό προσωπικό της πλουτοκρατίας.

Ο Ντ. Στρος - Καν σημείωσε ότι «η ανάπτυξη είναι ένα ερώτημα-κλειδί. Γιατί η Ελλάδα αντιμετωπίζει τόση δυσκολία για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης; Διότι έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας». Και συμπλήρωσε: «Για το λόγο αυτό πρέπει να μειωθούν οι μισθοί, κάτι το οποίο είναι οδυνηρό, αλλά απολύτως αναγκαίο (...) Είναι ο μοναδικός τρόπος να πουλήσει αυτά που παράγει, όταν οι άλλες χώρες έχουν χαμηλότερες τιμές».

Αφού σημείωσε ότι «η σημερινή κρίση είναι μόνο ελληνική κρίση», έδειξε στην ΕΕ το δρόμο για ισχυρότερη «οικονομική διακυβέρνηση», σημειώνοντας ότι «το ευρώ σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί». Τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες «αν θέλουν μια Ευρώπη που θα προχωρήσει, αν θέλουν μια ζώνη του ευρώ που θα είναι επιτυχημένη, θα πρέπει να ολοκληρώσουν αυτό που άρχισαν με την οικοδόμηση του ευρώ».

Στο ίδιο πνεύμα, μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», ο επικεφαλής του ΔΝΤ τονίζει: «Το πρόβλημα του χρέους είναι τεράστιο, αλλά υπάρχει και πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Και δεν μπορεί να λύσετε το ένα χωρίς να λύσετε το άλλο. Ακόμα και αν εξαφανίζατε το χρέος με κάποιο μαγικό ραβδί, παραμένει το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας (...) Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό μπορεί να γίνει με την υποτίμηση νομίσματος. Το δύσκολο πράγμα είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει, αφού έχει το ευρώ (...) Γι' αυτό είχατε αυτή την περικοπή στους μισθούς, είναι ανάγκη να γίνετε πιο ανταγωνιστικοί».

Ο ίδιος προκαλεί λέγοντας πως «αν ήμουν μέλος ενός ελληνικού συνδικάτου, πιθανότατα θα διαδήλωνα και εγώ με τον ίδιο τρόπο, γιατί τους καταλαβαίνω. Αλλά πρέπει και αυτοί να καταλάβουν ότι είναι ο μόνος τρόπος γι' αυτούς και τα παιδιά τους - γιατί όλοι έχουν μικρά παιδιά - και αυτό το πρόβλημα δε θα λυθεί σε δυο χρόνια - το πρόβλημα αυτό θα έχει επιπτώσεις για δεκαετίες. Αν θέλουν η Ελλάδα να αποφύγει να έχει προβλήματα για δεκαετίες, πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια τώρα».

Μέτρα θωράκισης της ΕΕ

Η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να προτείνει μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή δημοσιονομικών κρίσεων στην Ευρωζώνη δήλωσε χτες, λίγο πριν τη συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

«Εκτιμούμε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν αρκεί για την αποτροπή δημοσιονομικών κρίσεων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης», σημείωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου, περιγράφοντας ως βασικούς τρεις άξονες: Την καλύτερη πρόληψη των δημοσιονομικών κρίσεων, την καλύτερη εποπτεία και συντονισμό και τη δημιουργία ενός σταθερού πλαισίου για την υπέρβαση των κρίσεων.

Προσερχόμενος στη χτεσινή συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογράμμισε την ανάγκη μείωσης των ελλειμμάτων και ενίσχυσης του Συμφώνου Σταθερότητας, σημειώνοντας ότι δεν αποκλείεται να τεθεί συνταγματικά ένα ανώτατο όριο για τα εθνικά ελλείμματα.

Αντίστοιχα, οι «Financial Times Deutschland» σχολιάζουν ότι «αν θέλουμε να επιβιώσει το ευρώ, τότε η ΟΝΕ χρειάζεται νέο πλαίσιο. Η ΟΝΕ δεν πρέπει να μετεξελιχθεί σε μηχανισμό εξυγίανσης των δημοσιονομικών και αποπληρωμής χρεών. Ο στενός συντονισμός της οικονομικής πολιτικής στην ΕΕ και την ΟΝΕ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία στο κοινό μας νόμισμα, το ευρώ. Αυτή η πεποίθηση δεν πρέπει όμως να μείνει στο επίπεδο των διακηρύξεων, αλλά πρέπει να περάσει τώρα στο επίπεδο της υλοποίησης. Πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες σκέψεις και προτάσεις: Ποιοι θα είναι, π.χ., οι θεσμοί και τα όργανα που θα ασκούν την εποπτεία σε μια κοινή δημοσιονομική πολιτική; Ποιο ρόλο θα παίξουν τα δημοκρατικά εκλεγμένα εθνικά κοινοβούλια; Ο χρόνος πιέζει, οι πολιτικοί πρέπει να προχωρήσουν τώρα στις αλλαγές».

Στο ίδιο πνεύμα, ο επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, υπογράμμισε ότι «επειδή οι οικονομίες της Ευρωζώνης είναι στενά συνδεδεμένες μέσω του κοινού νομίσματος, είναι σημαντικό να προλαμβάνεται η αδύναμη οικονομική πολιτική μιας χώρας να απειλεί την οικονομική επιτυχία των άλλων (...) Μέχρι τώρα ο έλεγχος της οικονομικής πολιτικής εστιαζόταν σχεδόν ολοκληρωτικά στα ελλείμματα και τα χρέη διογκώνονταν υπερβολικά (...) Μελλοντικά, η εξέλιξη του χρέους των χωρών πρέπει να παρακολουθείται πιο προσεκτικά από πριν». Ακόμα, υποστήριξε ότι «το πρόβλημα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης έγκειται στο ότι ο νομισματικός άξονας είναι ισχυρότερος από τον οικονομικό (...) Η κρίση απέδειξε ότι και οι δύο είναι αναγκαίοι».

Παράλληλα, ενισχύοντας την επιχείρηση αποπροσανατολισμού των λαών της ΕΕ, με δήθεν μέτρα ελέγχου της αγοράς, η Κομισιόν διερευνά κατά πόσον αναπτύχθηκαν ύποπτα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά των λεγόμενων ασφαλίστρων κινδύνου έναντι των κρατικών χρεών, CDS, στην περίπτωση της Ελλάδας.

Οπως δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ, σύντομα θα υπάρξει νέο νομοθετικό πλαίσιο στην αγορά των CDS με στόχο «την αύξηση της διαφάνειας και της υπευθυνότητας των παραγόντων που δρουν σε αυτήν την αγορά». Ακόμα, επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη αναμόρφωσης του τρόπου λειτουργίας των διεθνών οίκων αξιολόγησης, λέγοντας ότι θα υπάρξει νέο νομοθετικό πλαίσιο τον ερχόμενο Δεκέμβρη και σχολιάζοντας ότι «και σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια, κυρίως σε σχέση με την ελεύθερη πρόσβαση του κάθε ενδιαφερόμενου στα στοιχεία επί των οποίων βασίζονται οι εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης» και συμπληρώνοντας πως το «να είναι κανείς ανεξάρτητος δε σημαίνει ότι υποχρεωτικά είναι και αντικειμενικός».

Ντόμινο αντιλαϊκών μέτρων

Το πρόγραμμα σκληρής λιτότητας αποτελεί κοινό τόπο για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και της ΕΕ. Ηδη, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, προειδοποίησε τους Γερμανούς ότι έρχονται δύσκολοι καιροί καθώς το κράτος πρέπει να βρει τρόπο να εξοικονομήσει χρήματα για να αντιμετωπίσει το υψηλό χρέος του. Συγκεκριμένα, η Α. Μέρκελ επισήμανε ότι για να μειώσει το χρέος της, η Γερμανία θα πρέπει να εξοικονομήσει 60 δισ. ευρώ μεταξύ 2011 - 2015 και συμπλήρωσε ότι «τις ερχόμενες βδομάδες θα χρειαστεί να αναρωτηθούμε από πού μπορούμε να εξοικονομήσουμε», σημειώνοντας ότι επί πολλές δεκαετίες η Γερμανία ζούσε υπερβαίνοντας τα μέσα που διέθετε.

Η Γερμανία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με το υψηλότερο χρέος σε ομοσπονδιακό επίπεδο από το 1949, ενώ το Συμβούλιο Γερμανικών Πόλεων ανακοίνωσε ότι τα ελλείμματα των δήμων και των κοινοτήτων θα φτάσουν μέχρι και τα 15 δισ. ευρώ και ζήτησε να παγώσουν οι δαπάνες για τα επόμενα τρία χρόνια. Οπως σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, από τον περιορισμό των δαπανών δε θα αποκλειστεί «κανένας τομέας (...) συμπεριλαμβανομένων και προσφιλών προγραμμάτων», όπως τα μέτρα επανένταξης ανέργων στην αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Α. Μέρκελ υπεραμύνθηκε του μηχανισμού «στήριξης» της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι «θα ήμασταν πολύ πιο άσχημα χωρίς την Ευρώπη».

Παράλληλα, η Α. Μέρκελ ισχυρίστηκε ότι το πρόγραμμα «διάσωσης» της Ευρωζώνης «μας επιτρέπει να κερδίσουμε μόνο κάποιο χρόνο για να διορθώσουμε τις διαφορές ανταγωνιστικότητας και δημοσίων ελλειμμάτων στην Ευρωζώνη και δε λύνει τα υποκείμενα προβλήματα χρεών (...) Οι αγορές θα ηρεμήσουν και τα σπρεντ θα υποχωρήσουν ουσιαστικά μόνο εάν οι χώρες - μέλη πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να θέσουν υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά τους». Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής των οικονομολόγων της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, είπε πως «κερδίσαμε χρόνο, τίποτα παραπάνω» και πως «το ευρώ δεν κινδυνεύει, αλλά βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση».

Πάντως, ο επικεφαλής του οικονομικού τομέα του ΔΝΤ, Κάρλο Κοταρέλι, σημείωσε ότι τα προγράμματα σταθερότητας Ισπανίας και Ελλάδας είναι «επαρκή για την ώρα» και προς τη σωστή κατεύθυνση, τονίζοντας ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί επιλογή. Την ίδια στιγμή και ενώ απ' άκρη σ' άκρη στην ΕΕ προετοιμάζονται σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, επισήμανε πως οι αναδιαρθρώσεις στην Ιταλία και παντού στην Ευρώπη πρέπει να είναι αξιόπιστες και στη σωστή ώρα.

Οι εξαγωγές στο επίκεντρο ανταγωνισμών

Τo γουάν έχει ανατιμηθεί πολύ έναντι του ευρώ και αυτή η ισοτιμία θα πλήξει τους Κινέζους εξαγωγείς, δήλωσε ο Γιάο Τζιάν, αξιωματούχος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, σημειώνοντας ότι «το γουάν ανατιμήθηκε κατά 14,5% έναντι του ευρώ τους τελευταίους 4 μήνες, γεγονός το οποίο θα αυξήσει την πίεση του κόστους στους Κινέζους εξαγωγείς και ήδη έχει αρνητική επίδραση στις κινεζικές εξαγωγές στην Ευρώπη».

«Το εμπορικό πλεόνασμα θα μειωθεί ραγδαία το 2010 και αυτό αντανακλά μία μεγαλύτερη ισορροπία στο διεθνές ισοζύγιο πληρωμών», σημείωσε, καθώς πέρσι η Κίνα κατέγραψε πλεόνασμα 196,1 δισ. δολαρίων ενώ για φέτος εκτιμάται ότι η χώρα θα κινηθεί γύρω από ένα πλεόνασμα 100 δισ. δολαρίων.

Η κυβέρνηση διατηρεί «κλειδωμένη» την ισοτιμία με το δολάριο από το 2008, έχοντας απέναντί της τις ΗΠΑ που πιέζουν για υποτίμηση. Το υπουργείο Εμπορίου τάσσεται εναντίον της ανατίμησης του γουάν, ενώ ο Γιάο Τζιάν επανέλαβε ότι «δεν πρέπει να πολιτικοποιούμε το θέμα του γουάν, είναι εσωτερικό θέμα της Κίνας, και η ισοτιμία του δεν είναι ο τρόπος να βρει η παγκόσμια οικονομία καινούριες ισορροπίες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ