Τρίτη 18 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
15 ΜΑΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Βήμα διεθνιστικής αλληλεγγύης

Ο Αντ. Αλβες

*

Ο Αντ. Αλβες
Ξεχωριστής σημασίας στιγμή στο μεγαλειώδες Πανελλαδικό Συλλαλητήριο που διοργάνωσε το ΚΚΕ το Σάββατο στο Πεδίον του Αρεως στην Αθήνα, ήταν όταν ανέβηκαν στο βήμα της συγκέντρωσης 4 εκπρόσωποι από αντίστοιχα αδελφά Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το ΚΚ Τουρκίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας και το Κόμμα Εργατών Βελγίου. Μετέφεραν τη διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών τους προς την εργατική τάξη της Ελλάδας, τον αγωνιζόμενο λαό μας και την πολιτική του πρωτοπορία (επίσης μηνύματα αλληλεγγύης έστειλαν 48 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα - αποσπάσματα των οποίων δημοσιεύτηκαν στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»).

Πορτογαλικό ΚΚ: «Υπάρχει διέξοδος, ο σοσιαλισμός»

Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο Αντζελο Αλβες, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος που σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Στην Πορτογαλία - όπου είμαστε αντιμέτωποι με την ίδια επίθεση, τους ίδιους εκβιασμούς, τα ίδια ψέματα - επίσης υπάρχει ένας λαός και ένα Κομμουνιστικό Κόμμα το οποίο μαζί με τις εργατικές και λαϊκές μάζες, με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα υπερασπίζεται τις κατακτήσεις της απελευθερωτικής Επανάστασης του Απρίλη, δεν υποκύπτει και δεν υποχωρεί από τον αγώνα.

Βρισκόμαστε στο πλευρό σας τονίζοντας πως ναι, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε θυσίες, όπως έχουμε κάνει σε όλη μας την Ιστορία, πληρώνοντας και με την ίδια τη ζωή όταν χρειάστηκε.

Αλλά όμως θυσίες για την κοινωνική πρόοδο και το σοσιαλισμό, θυσίες για τους εργάτες και για το λαό. Είμαστε εδώ, στο πλευρό σας, βεβαιώνοντας πως υπάρχει διέξοδος.

ΚΚ Τουρκίας: Εχουμε το δίκιο και θα νικήσουμε

Ο Ε. Ναλτσατζί
Ο Ε. Ναλτσατζί
Στην συνέχεια, χαιρέτισε Ερχάν Ναλτσατζί, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Η πάλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και του ΠΑΜΕ δεν περιορίζεται στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων μαζών της Ελλάδας ενάντια στην αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και της αστικής τάξης συνολικά, αλλά αφορά και την εργατική τάξη όλης της Ευρώπης. Η εμπροσθοφυλακή της ταξικής πάλης διαμορφώνεται στην Ελλάδα.

Δηλώνουμε πως είμαστε και θα είμαστε με το μέρος σας μέχρι το τέλος.

Σας μεταφέρω το σύνθημα των εργατών του TEKEL: Εχουμε δίκιο και θα νικήσουμε! Ζήτω ο σοσιαλισμός!»

ΚΚ των Λαών της Ισπανίας: Να ξεσηκωθούμε ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό

Ο Αστορ Γκαρσία, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας, χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση, τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Στην Ισπανία ο αριθμός των ανέργων συνεχώς αυξάνεται. Σήμερα, οι άνεργοι φτάνουν σχεδόν τα 5 εκατομμύρια, υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο οικογένειες με όλα τα μέλη τους στην ανεργία, ενώ ξεπερνούν τις 100.000 οι οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους το 2009, επειδή αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υποθήκες στις τράπεζες.

Και ποια νομίζετε ότι είναι η λύση που προτείνει η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση; Περισσότερη βοήθεια στις τράπεζες, περισσότερη στήριξη στις μεγάλες επιχειρήσεις, δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Στην Ισπανία έχει προκηρυχτεί για τις 2 του Ιούνη γενική απεργία για τους δημόσιους υπαλλήλους. Μέχρι τώρα οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν ήθελαν να μιλήσουν καν για απεργία, αλλά τώρα υποχρεώνονται να το κάνουν. Την απεργία των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να ακολουθήσει μια γενική απεργία όπως κάνατε κι εσείς και να ξεκινήσει μια διαδικασία κινητοποίησης. Το μήνυμα που στείλατε από τον Παρθενώνα στις 4 Μάη ακούστηκε. Θα ξεσηκωθούμε ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για το σοσιαλισμό».

Κόμμα Εργατών Βελγίου: «Ο αγώνας σας είναι έμπνευση για την εργατική τάξη της χώρας μας»

Ο Α. Γκαρσία

*

Ο Α. Γκαρσία
Τελευταίος στο βήμα ανέβηκε ο Κιμ ντε Βίτε, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Κόμματος Εργατών Βελγίου που σημείωσε: «Παρακολουθούμε τον καθημερινό σας αγώνα από κοντά. Δίνετε μια μάχη μεγάλης σημασίας όχι μόνο για τους εργαζόμενους της Ελλάδας, αλλά για τους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης.

Ο αγώνας σας αποτελεί έμπνευση για την εργατική τάξη του Βελγίου. Δε θα πληρώσουμε εμείς την κρίση του καπιταλισμού. Εφτασε η ώρα να ξεσηκωθούν οι λαοί της Ευρώπης και να παλέψουν ενάντια στον καπιταλισμό. Να ξεσηκωθούν και να παλέψουν για το σοσιαλισμό».


Ο Κ. ντε Βίτε

*

Ο Κ. ντε Βίτε

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ