Τρίτη 18 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσπάθεια πολτοποίησης των λαϊκών συνειδήσεων

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις δημοσκοπήσεις απάντησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή, καταγράφουν το θυμό και την οργή που διακατέχει τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων και προσπαθούν να την καναλιζάρουν σε ανώδυνη κατεύθυνση, μέσω κατασκευασμένων ερωτήσεων για σκληρή τιμωρία μεμονωμένων πολιτικών προσώπων, κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, κ.ο.κ.

Στη δημοσκόπηση της «Public Issue» για την «Καθημερινή της Κυριακής», η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων εμφανίζονται δυσαρεστημένοι τόσο από την κυβέρνηση (76%) όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση (89%). Οι προσδοκίες των πολιτών για την οικονομία εμφανίζονται εξαιρετικά αρνητικές, καθώς το 61% πιστεύει ότι «θα χειροτερέψει». Σε ερώτημα σχετικά με το ποια είναι η καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα, η απάντηση «καμία από τις δύο (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ» συγκεντρώνει 59%.

Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 45%, η ΝΔ 27%, το ΚΚΕ 10%, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ από 6% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι 3%.

Στο 91% φτάνει το ποσοστό των ερωτηθέντων που δηλώνουν οργισμένοι με «κόμματα και πολιτικούς», σύμφωνα με την αφοριστική ερώτηση που τέθηκε στη δημοσκόπηση της εταιρίας «Alco» για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Στην άλλη ερώτηση «τι θα περιόριζε την οργή σας» με «κατευθυνόμενες» απαντήσεις, το 95% δηλώνει πως την οργή τους θα περιόριζε η απομάκρυνση πολιτικών που δε δικαιολογούν τα περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ 93 από τους 100 ηρεμούν με τη φυλάκιση εκείνων που εμπλέκονται σε σκάνδαλα....

Στη ίδια δημοσκόπηση, η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος αναδεικνύεται σε πρώτο κόμμα με συνολικό ποσοστό 36,1 και το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ να ακολουθούν, με ποσοστά 26,3% και 18,3% αντίστοιχα. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 6,8%, το ΛΑΟΣ 4,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 2,9%. Σε άλλη δημοσκόπηση της εταιρίας «MARC», για το «Εθνος της Κυριακής», σχεδόν εννέα στους δέκα (ποσοστό 87,8%) δηλώνουν ότι τα μέτρα είναι άδικα, ενώ σε ποσοστό 47,5% «διαβλέπουν» ότι η κυβέρνηση δε θα ολοκληρώσει την τετραετία.

«Οχι» σε άσφαιρα πυρά

Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε και στις δημοσκοπήσεις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Ακολουθεί ο σχετικός διάλογος:

-- Πώς σχολιάζετε τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ένα μεγάλο τμήμα του λαού που δυσφορεί απέναντι σ' αυτή την πολιτική οδηγείται στην αποχή;

-- Ο λαός πρέπει να αξιοποιήσει την εμπειρία του. Το μήνυμα αποχής που έστειλαν στις ευρωεκλογές διόρθωσε κανέναν, άλλαξε τα μυαλά κανενός; Πιστεύουμε ότι το σύστημα το οποίο ζούμε, το αστικό πολιτικό σύστημα, αν δεν μπορεί να κλέψει τη ψήφο του λαού, θα προσπαθήσει να την στείλει στο μηδέν. Με αυτή την έννοια λοιπόν, τα εργατικά - λαϊκά στρώματα πρέπει να είναι παρόντα παντού, να πάρουν θέση υπέρ της φιλολαϊκής διεξόδου από την κρίση και απομακρυνόμενοι από τα κόμματα εξουσίας, από τα κόμματα τα οποία ευθύνονται για την κρίση και άμεσα και έμμεσα.

-- Δηλαδή, εσείς βλέπετε κάποιο σχέδιο πίσω από τις δημοσκοπήσεις;

-- Οχι. Γίνεται μια συστηματική προσπάθεια πολτοποίησης του μυαλού του λαού και βεβαίως αυτή η κατάσταση εκφράζεται και μέσα από τις δημοσκοπήσεις. Αυτό είπα. Ομως, εμείς πιστεύουμε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν μια συσσωρευμένη δυσαρέσκεια, χωρίς αυτή η δυσαρέσκεια να έχει πάρει ακόμα μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, αργά ή γρήγορα - ιδιαίτερα τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα - πιστεύουμε ότι θα πολιτικοποιηθούν και δε θα στέλνουν άσφαιρα πυρά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ