Τρίτη 13 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αιχμή του δόρατος τα φιλομονοπωλιακά μέτρα

Επιχαίρει για το μηχανισμό δανειοδότησης ΕΕ - ΔΝΤ και ζητάει μείωση της φορολογίας για το κεφάλαιο

Η ταχεία εφαρμογή ενός νέου πακέτου μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων αποτελεί την αιχμή του δόρατος της τακτικής της ΝΔ, βάζοντας με αυτόν τον τρόπο γερές πλάτες στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Σε κάθε περίπτωση, η φραστική διαμάχη γύρω από τις ευθύνες για το ποιος από τους δύο (ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ) προκάλεσε την «κρίση δανεισμού», δεν εμπόδισε τον Α. Σαμαρά να βάλει πλάτες στο θέμα του μηχανισμού δανειοδότησης, αφήνοντας κατά μέρος τις επιφυλάξεις και τις ενστάσεις που είχε διατυπώσει τις προηγούμενες μέρες για την απόφαση της ΕΕ, εστιάζοντας την άσφαιρη κριτική του στην εμπλοκή του ΔΝΤ.

Στις ομιλίες που εκφώνησε το Σαββατοκύριακο, επέμενε ότι δικαιώθηκε η στάση που είχε κρατήσει απέναντι στην απόφαση των 27 ηγετών της ΕΕ για το μηχανισμό «στήριξης», υπογραμμίζοντας ότι «όλοι καταλαβαίνουν ότι είχαμε δίκιο που δεν πανηγυρίζαμε μετά την πρώτη ανακοίνωση και είχαμε δίκιο να συστήνουμε περίσκεψη».

Ομως τη θέση αυτή απέφυγε να επαναλάβει χτες ο εκπρόσωπος της ΝΔ, επιλέγοντας να συμμετέχει στους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς. «Ως ΝΔ ελπίζουμε και ευχόμαστε οι τελευταίες εξελίξεις, που προήλθαν από το Γιουρογκρούπ, να δώσουν κάποιες βαθιές ανάσες στη δύσκολη κατάσταση που περνάμε σήμερα», δήλωσε ο Π. Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του θα τοποθετηθεί «με αίσθημα ευθύνης», αφού ενημερωθεί πρώτα ο Α. Σαμαράς από τον πρωθυπουργό...

Ο Α. Σαμαράς έχει κάνει σημαία του τα 23 μέτρα - ανάσα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ δεν κρύβει ότι είναι πανέτοιμος το επόμενο διάστημα να προτείνει ακόμα πιο «τολμηρές» προτάσεις υπέρ των μονοπωλίων, όπως η πλήρης απαλλαγή τους από τους φόρους.

«Ο απώτερος σχεδιασμός μας είναι η μείωση της φορολογίας (σ.σ. των επιχειρήσεων). Οχι η αύξησή της», τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας την Κυριακή στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ, επικαλούμενος τη γνωστή επιχειρηματολογία περί ανταγωνισμού. «Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις άλλες χώρες, ιδιαίτερα τις γειτονικές, με φορολογικούς συντελεστές διπλάσιους από εκείνες. Ποιος θα 'ρθει εδωπέρα να επενδύσει;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε ακόμα ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών αποτελεί «βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής που θα καταθέσουμε αργότερα», ενώ σε αυτή τη φάση το βάρος πέφτει στα «μέτρα τόνωσης μιας αγοράς που βυθίζεται σε ύφεση, μέτρα - ανάσες σε μια οικονομία που νιώθει όλο και μεγαλύτερη ασφυξία».

Εσωκομματική διαμάχη

Την ίδια στιγμή, βαθαίνει η εσωκομματική διαμάχη για την εξουσία, με τον Α. Σαμαρά να εμφανίζεται αποφασισμένος να «ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς» του με την Ντ. Μπακογιάννη και να εδραιώσει την κυριαρχία του στο κόμμα. Σε όλες τις ομιλίες του το προηγούμενο τριήμερο, ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε με σφοδρότητα στην πρώην υπουργό για την απόφασή της να μη συμμετέχει στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ που ενέκρινε τις καταστατικές αλλαγές. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η εσωκομματική διαμάχη θα συνεχιστεί μέχρι το συνέδριο της ΝΔ τον Ιούνη, ενώ «άγνωστες» παραμένουν οι προθέσεις και τα σχέδια της Ντ. Μπακογιάννη...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εν αναμονή εξελίξεων στο εσωκομματικό πεδίο(2015-04-21 00:00:00.0)
Επικοινωνιακά παιχνίδια με την ψήφιση των μέτρων(2010-05-05 00:00:00.0)
Συνθήκες ακραίας πόλωσης(2009-11-24 00:00:00.0)
Βαθαίνει το ρήγμα στη μάχη για την εξουσία(2009-11-21 00:00:00.0)
Σκηνικό οξείας πόλωσης στη μάχη της διαδοχής(2009-11-11 00:00:00.0)
Στο παιχνίδι της δικομματικής πόλωσης(2001-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ