Τρίτη 13 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ» ΕΕ - ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Δάνεια με ενέχυρο τα εναπομείναντα λαϊκά δικαιώματα

Τα ανταλλάγματα για την αποταμίευση των 45 δισ. που συμφωνήθηκαν για το 2010, αλλά και για κάθε άλλη μορφή δανειοδότησης, είναι τα αντιδραστικά νομοσχέδια που μέχρι τον Ιούνη θα επιχειρήσει να περάσει η κυβέρνηση

Η ανάγκη του πανεργατικού παλλαϊκού ξεσηκωμού είναι τώρα πιο επιτακτική παρά ποτέ
Η ανάγκη του πανεργατικού παλλαϊκού ξεσηκωμού είναι τώρα πιο επιτακτική παρά ποτέ
Με μια επανάληψη της δήλωσης που είχε κάνει από τις Βρυξέλλες την επομένη της απόφασης για τη δημιουργία ενός μηχανισμού δανειοδότησης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός επιχείρησε προχτές να θολώσει τα νερά ως προς τις στοχεύσεις και τον πραγματικό ρόλο που θα παίξει η ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού, οι επιμέρους όροι του οποίου καταλήχθηκαν σε έκτακτη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ το απόγευμα της Κυριακής, με τηλεδιάσκεψη.

Σχολιάζοντας την απόφαση να δοθούν με τη μορφή διμερών δανείων 30 περίπου δισ. ευρώ από τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης για το 2010 και άλλα 10 με 15 από το ΔΝΤ, με ανομολόγητα ακόμα ανταλλάγματα και με επιτόκιο κοντά στο 5%, ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη (που) πήρε σάρκα και οστά» και συμπλήρωσε ότι «κανείς πια δεν μπορεί να παίζει με το κοινό μας νόμισμα, κανείς δεν μπορεί να παίζει με την κοινή μας μοίρα. Η ΕΕ ήταν, είναι και παραμένει μία κοινότητα κοινών αξιών, κοινών στόχων και αλληλεγγύης». Με μεγάλη δόση προκλητικότητας και υποκρισίας, διαβεβαίωσε «τις Ελληνίδες και τους Ελληνες» ότι «οι προσπάθειες που καταβάλλουμε, οι κόποι που καταβάλλουμε, που καταβάλλουμε όλοι μας, πιάνουν τόπο».

Αυτό που επιμελώς έκρυψε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός είναι το γεγονός ότι η δανειοδότηση των κρατικών ταμείων αφορά την πλουτοκρατία και μόνο, αφού γι' αυτή αναζητά το φθηνότερο χρήμα η κυβέρνηση. Ενώ η «αλληλεγγύη της ΕΕ», την οποία επικαλέστηκε, εξαντλείται στην πολιτική στήριξη της κυβέρνησης για να περάσει το σύνολο των προαποφασισμένων αντιλαϊκών μέτρων, η υλοποίηση και γενίκευση των οποίων αποτελεί προϋπόθεση και της όποιας διμερούς δανειοδότησης.

Η συμφωνία στο Γιούρογκρουπ

Το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας για τη δανειοδότηση της Ελλάδας, στο οποίο κατέληξε την Κυριακή το Γιούρογκρουπ, αναμενόταν να οριστικοποιηθεί χτες στις Βρυξέλλες από τετραμερή επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά μέχρι και χτες, η συμφωνία προβλέπει:

-- Σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση καταθέσει σχετικό αίτημα, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα δανείσει την Ελλάδα για το 2010 με 30 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 10 δισ. ευρώ (ή 15 σύμφωνα με άλλες πηγές) θα αποταμιεύσει το ΔΝΤ. Η διάρκεια του δανείου μπορεί να είναι τρίμηνη ή τριετής. Για τα επόμενα δυο χρόνια προβλέπονται ανάλογα δάνεια, συνολικού ύψους 40 με 45 δισ. ευρώ.

-- Το επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Ενωση καταλήχθηκε στο 3,7% κυμαινόμενο ή 5% σταθερό. Το αντίστοιχο επιτόκιο για το ποσό που θα εκταμιεύσει το ΔΝΤ θα είναι χαμηλότερο του κυμαινόμενου επιτοκίου της ΕΕ και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα βρίσκεται γύρω στο 2,85%.

-- Η δανειοδότηση είναι διμερής από τα κράτη - μέλη και γι' αυτό η συμφωνία χρειάζεται επικύρωση, ακόμα και μέσα από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών. Το ποσό που θα κληθεί - σε εθελοντική πάντα βάση - να εκταμιεύσει κάθε χώρα θα είναι αντίστοιχο της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει στη Γερμανία. Την όλη διαδικασία θα συντονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα συγκεντρώσει το συνολικό ποσό για να το εκταμιεύσει προς την Ελλάδα.

-- Οπως ξεκαθαρίζουν οι τεχνοκράτες της ΕΕ, ο μηχανισμός λειτουργεί επικουρικά και η ενεργοποίησή του δε σημαίνει πως η χώρα δε θα καταφεύγει παράλληλα και στην αγορά. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ο επόμενος μεγάλος δανεισμός (11-12 δισ. ευρώ) είναι προγραμματισμένος για τις 20 Μάη, αλλά δεν είναι καθόλου απίθανο η Ελλάδα να προσφύγει νωρίτερα στο μηχανισμό δανειοδότησης ΕΕ - ΔΝΤ.

Την Κυριακή, αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού, παρόλο που αυτός είναι ήδη άμεσα διαθέσιμος. Στόχος είναι και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε να δανειζόμαστε απρόσκοπτα από τις αγορές».

Κερδισμένο μόνο το κεφάλαιο

Θριαμβολογώντας για την απόφαση του Γιούρογκρουπ, κυβερνητικά στελέχη προσπαθούσαν να περάσουν χτες την προπαγανδιστική γραμμή ότι τόσο η ΕΕ, όσο και το ΔΝΤ δε ζητάνε νέα μέτρα μέσα στο 2010 για να εκταμιεύσουν τα δάνεια, αν η Ελλάδα προσφύγει στο μηχανισμό.

Η κυβερνητική προπαγάνδα αγγίζει τα όρια της πρόκλησης, καθώς τόσο τα μέτρα - λαιμητόμος που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα, όσο και εκείνα που έρχονται τους επόμενους μήνες, έχουν ήδη συζητηθεί και αποφασιστεί στα όργανα της ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ και φέρουν φυσικά τη σφραγίδα της ελληνικής κυβέρνησης.

Από αυτή τη σκοπιά, ο λαός πρέπει έγκαιρα να συνειδητοποιήσει ότι το ενέχυρο για κάθε δανεισμό προς όφελος της πλουτοκρατίας είναι τα δικά του εναπομείναντα δικαιώματα, για την κατακρεούργηση των οποίων υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την πλευρά της κυβέρνησης, με το οποίο συμφωνεί τόσο η ΕΕ, όσο και το ΔΝΤ.

Πιο συγκεκριμένα:

-- Την Πέμπτη αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την οριστική κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης και τη μετατροπή του συστήματος σε ανταποδοτικό.

-- Αμεσα θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, με το οποίο ολοκληρώνεται το χτύπημα στη σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα και γενικεύονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.

-- Στο υπουργικό της Πέμπτης θα συζητηθεί και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, που θα σημάνει την παράδοση στους ιδιώτες του τελευταίου ίχνους δημόσιας περιουσίας που έχει απομείνει.

-- Αμεσα προωθείται ο «Καλλικράτης», ο οποίος θα επιφέρει συντριπτικά χτυπήματα σε Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία, στις εργασιακές σχέσεις και θα ανοίξει νέα χρυσοφόρα πεδία δράσης για το κεφάλαιο.

-- Σε Παιδεία και Υγεία ετοιμάζονται νέες περικοπές σε κονδύλια και προσωπικό. Το σημερινό υπουργικό συζητάει θέματα σχετικά με την Παιδεία και τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για ένα σχολείο της αγοράς.

-- Αμεσα θα συσταθεί διυπουργική επιτροπή που θα ασχοληθεί με το «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» και μέσα στο Μάη θα υπάρξει νομοθέτημα. Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα συνδυαστεί με την κοινοτική οδηγία «Μπολκεστάιν», η οποία συμβάλλει στη συνολική υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων και ευνοεί τα μονοπώλια στον άνισο ανταγωνισμό με τις μικρές επιχειρήσεις.

-- Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συγχωνεύσεις σε ΔΕΚΟ και καταργήσεις υπηρεσιών του Δημοσίου, αλλά και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα συνδυαστούν με κατάργηση θέσεων και νέες απολύσεις υπαλλήλων.

-- Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ενισχύει πολύμορφα το κεφάλαιο. Ηδη αποδέσμευσε και χορήγησε τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες που προέβλεπε το πακέτο στήριξης των 28 δισ ευρώ. Επιταχύνεται η υλοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που θα προσφέρουν πάνω από 15 δισ. ευρώ ζεστό χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο. Προωθείται ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα πριμοδοτήσει με νέα κεφάλαια και καινούριες φοροαπαλλαγές τους επιχειρηματικούς ομίλους. Επισπεύδεται το σχέδιο για την επέκταση των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Ανατροπές χωρίς τέλος

Ολα τα παραπάνω νομοσχέδια, που θα επιδεινώσουν συνολικά και χωρίς εξαιρέσεις τους όρους που ζουν και βγάζουν το μεροκάματο οι άνθρωποι του μόχθου, είναι τα ενέχυρα για την εκταμίευση των δισ. που έχει ανάγκη η πλουτοκρατία από τις καπιταλιστικές αγορές και το μηχανισμό δανειοδότησης, γι' αυτό και η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τα ψηφίσει μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού και πριν την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο.

Είναι αυτονόητο ότι για το 2011 και 2012 υπάρχουν στο συρτάρι επιπλέον προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία θα πλασαριστούν στο λαό σαν «αναγκαία» για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η δανειοδότηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ