Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΩΔΕΚΑ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΟΥΝ
Το Κόμμα πάντα προχωρεί, οι πρώην μένουν στα αζήτητα

Αφαλής, Ζώτας, Καπουτσής, Κωστόπουλος,  Μαυρίδης, Μπούσιος, Νικολαΐδης, Παναγιωτίδης, Παπαδόπουλος, Παπαθανασίου, Παπαθεοδώρου και Σαχίνης γράφουν στο «Ρ» για τους 4 πρώην

Δώδεκα παλαίμαχοι κομμουνιστές από τη Βόρεια Ελλάδα, με μέσο όρο κομματικής ηλικίας 59,5 χρόνια και με συνολικό αριθμό χρόνων φυλάκισης και εξορίας 153 χρόνια, έστειλαν στο «Ρ» το παρακάτω σημείωμα, τονίζοντας εισαγωγικά τα εξής: «Από τα στοιχεία αυτά της κομματικής μας ταυτότητας - είμαστε και σήμερα ενεργά μέλη του Κόμματος - πηγάζει η υποχρέωση και θεμελιώνεται το δικαίωμά μας ν' απαντήσουμε στην έκκληση των τεσσάρων πρώην». Το κείμενο έστειλαν οι παρακάτω σύντροφοι:

1. Αφαλής Παναγιώτης - κομματική ηλικία 65 χρόνια, φυλακές και εξορίες 15 χρόνια.

2. Ζώτας Δήμος - κομματική ηλικία 58 χρόνια - ΕΛΑΣ, ΔΣΕ.

3. Καπουτσής Παν.- κομματική ηλικία 59 χρόνια, ΕΛΑΣ, ΔΣΕ.

4. Κωστόπουλος Σωτήρης - κομματική ηλικία 58 χρόνια, φυλακές, εξορία 22 χρόνια.

5. Μαυρίδης Κώστας - κομματική ηλικία 57 χρόνια, φυλακές, εξορία 16 χρόνια.

6. Μπούσιος Χαρίλαος - κομματική ηλικία 61 χρόνια, φυλακές εξορία 9 χρόνια.

7. Νικολαΐδης Νίκος - κομματική ηλικία 57 χρόνια, φυλακές εξορία 20 χρόνια.

8. Παναγιωτίδης Γιάν. - κομματική ηλικία 67 χρόνια, φυλακές, εξορία 25 χρόνια.

9. Παπαδόπουλος Νίκος - κομματική ηλικία 59 χρόνια, φυλακές, εξορία, Μακρόνησο 20 χρόνια.

10. Παπαθανασίου Θανάσης - κομματική ηλικία 58 χρόνια, φυλακές, εξορία, Μακρόνησο, 13 χρόνια.

11. Παπαθεοδώρου Ανδρέας - κομματική ηλικία 58 χρόνια, ΕΛΑΣ, ΔΣΕ.

12. Σαχίνης Μήτσος - κομματική ηλικία 57 χρόνια, φυλακές εξορία 13 χρόνια.

Ολόκληρο το κείμενο έχει ως ακολούθως:

«Κωστόπουλε, Θεωνά, Ντρέκο, Μαντζουράνη,

Απαντούμε στην έκκλησή σας, προσπαθώντας να συγκρατήσουμε την αγανάκτησή μας, για να μη μας θολώσει την ψύχραιμη και νηφάλια κρίση και σας αδικήσουμε.

Πώς σας πέρασε η σκέψη ότι θα συγκροτούσαμε μαζί σας μέτωπο εναντίον του Κόμματος; Δεν ξέρετε ότι κι εμείς και όλοι οι κομμουνιστές ένα μέτωπο προσπαθούμε να συγκροτήσουμε, το Μέτωπο εναντίον του ιμπεριαλισμού, το ΑΑΔΜ, με το οποίο εσείς διαφωνείτε;

Το γνωρίζετε πολύ καλά και ακριβώς γι' αυτό απευθύνεστε σε μας:

- Για να στρέψετε όχι μόνο τους βετεράνους, αλλά και όλο το Κόμμα εναντίον της δημοκρατικά εκλεγμένης και αποδεδειγμένα άξιας ηγεσίας του.

- Για να παρεμβάλετε εμπόδια στην προσυνεδριακή διαδικασία και να ματαιώσετε το ίδιο το 16ο Συνέδριο.

- Για να αποπροσανατολίσετε το Κόμμα από τα προβλήματα και τους αγώνες και να κατατρίβεται με τα προβλήματα που εσείς δημιουργείτε.

Αυτά τα σχέδιά σας αποκαλύπτονται από τη χρονική στιγμή που επιλέξατε να εγκαταλείψετε το Κόμμα και να συγκροτήσετε ομάδα αντικομματική. Μάταιος ο κόπος σας! Σας περιμένει η ίδια τύχη με όσους, πριν από σας, επιχείρησαν τα αδύνατα: να διαλύσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Και οι σημερινοί σας φίλοι - χτεσινοί σας αντίπαλοι - θα σας χρησιμοποιήσουν για τους δικούς τους σκοπούς και ύστερα...

Στη μακρόχρονη κομματική μας ζωή και δράση, πολλά διδαχτήκαμε. Ανάμεσα σ' αυτά και τα εξής, σχετικά με την περίπτωση τη δική σας:

- Σε όλες τις αποστασίες και τις διασπάσεις που ζήσαμε, οι αυτουργοί τους υποστήριζαν ότι σκοπός τους ήταν να... σώσουν το Κόμμα!

- Οσοι σε δύσκολες στιγμές εγκατέλειψαν τα χαρακώματα του Κόμματος, έριχναν τις ευθύνες της πράξης τους στην ηγεσία του Κόμματος, στην πολιτική του ή στην καθοδήγησή τους!

Δεν περιμέναμε εσείς ν' αποτελέσετε εξαίρεση, πολύ περισσότερο που μας θυμίσατε απόψεις άλλων αποστατών. Π.χ. στη συζήτηση της 6ης Ολομέλειας της ΚΕ (1956), στις φυλακές 4-5 σύντροφοι υποστήριξαν ότι "πρέπει να φύγουν όλα τα στελέχη, σημερινά και παλιότερα, να μπούνε νέοι, που δεν ευθύνονται για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο Κόμμα μας και να ξεκινήσουμε απ' την αρχή!!!".

Πρώην σύντροφοι,

Δεν ξέρουμε τι πήρατε εσείς από το Κόμμα και αν σας έμεινε κάτι... Εμείς μέσα στο Κόμμα μάθαμε ότι:

1. Κομμουνιστής, μέλος του Κόμματος, δεν είναι όποιος ισχυρίζεται ότι είναι, αλλά εκείνος που ανήκει σε μια Κομματική Οργάνωση, τηρεί το Καταστατικό, δέχεται το Πρόγραμμα του Κόμματος και παλεύει για την προώθηση της πολιτικής του, την υλοποίηση των αποφάσεων κλπ. Εσείς σήμερα, δεν είστε μέλη του Κόμματος και οι ενέργειες, δηλώσεις, δραστηριότητές σας δε συμβιβάζονται με την ιδιότητα του κομμουνιστή. Αν επιμένετε να οικειοποιείστε τον τίτλο που δεν έχετε, το κάνετε, γιατί έτσι υπηρετούνται τα αντικουκουέ σχέδια, που δεν είναι μόνο δικά σας...

2. Ο κομμουνιστής λύνει το όποιο πρόβλημα άποψης, διαφορετικής γνώμης, διαφωνίας κλπ., μέσα στα κομματικά πλαίσια και με τις διαδικασίες που προβλέπει το Καταστατικό και σε καμιά περίπτωση δεν το δημοσιοποιεί και μάλιστα για να του δώσει το δίκιο, που δήθεν δεν το βρίσκει στο Κόμμα, ο ταξικός αντίπαλος! Αυτά τα ξέρει το κάθε μέλος του Κόμματος. Εσείς, όμως, ή τα θεωρείτε ξεπερασμένα ή όχι υποχρεωτικά για όλα τα μέλη του Κόμματος. Γι' αυτό τα αγνοείτε, τα καταργείτε, υποστηρίζοντας ότι σ' αυτό σας αναγκάζει η καθοδήγηση του Κόμματος!

3. Ο κομμουνιστής τις σχέσεις του με τον αντίπαλο τις στηρίζει στη βάση των διαμετρικά αντίθετων ταξικών συμφερόντων, επόμενα δεν μπορεί να είναι παρά μόνο σχέσεις αντιπαλότητας, σύγκρουσης, αντιπαράθεσης ως την τελική νίκη.

Είναι, λοιπόν:

Πρώτο, οξύμωρο, αδιανόητο, απαράδεκτο να εμφανίζεστε δημόσια, πλαισιωμένοι από στελέχη άλλων πολιτικών χώρων (κι όχι μόνο), στο ρόλο του υπερασπιστή της δημοκρατίας μέσα στο Κόμμα, στο ρόλο του υπέρμαχου των δικαιωμάτων των μελών του και να... ανησυχείτε για την "επόμενη μέρα".

Δεύτερο, ανόητο, προβοκατόρικο και υποτιμητικό της νοημοσύνης των συντρόφων το να διεξάγετε την επίθεσή σας κατά του ΚΚΕ, ανεμίζοντας την τιμημένη σημαία του (ποιος θα πιστέψει ότι την κόκκινη σημαία που βλέπει στην παράταξη του εχθρού την κρατάνε χέρια κομμουνιστών;). Πρόσφατη είναι η εικόνα συγκεντρώσεων του ΠΑΣΟΚ όπου ορισμένες κόκκινες σημαίες φιγουράριζαν μέσα στην πράσινη πλαστική θάλασσα.

Σε όποιον είναι γνωστή, έστω σε γενικές γραμμές, η ιστορία του ΚΚΕ και του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, δε μένει καμιά αμφιβολία ότι ο οπορτουνισμός έχει τις αιτίες του στην πολύμορφη, ιδιαίτερα την ιδεολογική, πίεση του ταξικού αντιπάλου, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το κομμουνιστικό κίνημα και που αποτελούν το γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη του οπορτουνισμού και γενικά των παρεκκλίσεων στο Κόμμα. "Η καπιταλιστική περικύκλωση, η ύπαρξη στη χώρα τεράστιου αριθμού μικροαστών, αποτελούσαν την πηγή που έτρεφε τον οπορτουνισμό και το φραξιονισμό μέσα στο Κόμμα" (10ο Συνέδριο του ΚΚΡ(ΜΠ), Μάρτης 1921).

Μην παριστάνετε τα θύματα. Μην επινοείτε "ανωμαλίες" στο Κόμμα, που τάχα πασχίζετε να ορθώσετε. Μην ψεύδεστε ότι δήθεν σας διέγραψαν για τις απόψεις σας. Μη χρησιμοποιείτε το ξεθωριασμένο και ύπουλο "χαρτί": Καλή βάση - κακή καθοδήγηση. Μην επιχειρείτε (Θεωνά) να εκβιάσετε το Κόμμα, να του θέσετε όρους σχετικά με την παραίτησή σας...

Ποιο κόμμα, ποια ηγεσία του σας αδίκησε, πρώην σύντροφοι; Εκείνη που σας ανέδειξε σε υψηλά αξιώματα, ακόμα και όταν είχατε εκφράσει διαφορετικές, αντίθετες από τις θέσεις του Κόμματος απόψεις (Κωστόπουλε και Θεωνά); Για τις απόψεις σας διαγραφτήκατε ή με τις αντικομματικές δραστηριότητές σας θέσατε οι ίδιοι τον εαυτόν σας εκτός Κόμματος;

Ας δεχτούμε, όμως, σαν γεγονός κάτι που δεν αληθεύει, ότι δηλαδή αδικηθήκατε από το Κόμμα. Ετσι έπρεπε να αντιδράσετε; Αυτό μάθατε τόσα χρόνια μέσα στις γραμμές του ΚΚΕ; Οχι, φυσικά. Δε λέει αυτό ούτε το Καταστατικό, ούτε οι αρχές λειτουργίας του Κόμματος, ο Δημοκρατικός Συγκεντρωτισμός, η κριτική και αυτοκριτική και όλα τα άλλα που κι εσείς διδάσκατε, όταν ζούσατε την κομματική ζωή. Αυτά λένε τα Καταστατικά και οι αρχές. Αν δε σας είναι αρκετά, υπάρχει και η ζωή, η πράξη, η συμπεριφορά των κομμουνιστών, σε περίπτωση που πραγματικά αδικούνται.

Γνωρίσαμε συντρόφους, ευτυχώς ελάχιστους, στις φυλακές, που με βάση πληροφορίες λαθεμένες, θεωρήθηκαν συμβιβασμένοι με τον αντίπαλο. Στις συνθήκες εκείνες δεν ήταν δυνατή η σύντομη διασταύρωση των πληροφοριών, η επαλήθευση ή η διάψευσή τους. Οι σύντροφοι αυτοί, παρά την κατάφωρη αδικία και την ανάλογη μεταχείρισή τους, δεν εγκατέλειψαν το μετερίζι τους, περίμεναν με υπομονή, σίγουροι για τη δικαίωση και την αποκατάστασή τους, όπως και έγινε.

Αυτοί, θα πείτε, ήταν νέοι τότε, δεν είχαν αξιώματα στο Κόμμα, έμεναν απλοί στρατιώτες του και ίσως να μην τους θεωρείτε παράδειγμα άξιο για μίμηση... Πώς όμως στελέχη εσείς, ξεχάσατε το ανώτερο στέλεχος του Κόμματος, τον μοναδικό και στους πάντες γνωστό Πλουμπίδη, που έπεσε κρατώντας ψηλά τη σημαία και την τιμή του Κόμματος, κι ας τον είχε η ηγεσία του χαρακτηρίσει πράκτορα του εχθρού;

Ακούστε, τώρα, τη δική μας έκκληση:

Μην τρέφετε αυταπάτες για το αύριο! Κοιτάξτε στ' αριστερά σας: 15 αστέρια σε φάλαγγα μάχης και πίσω τους γεννιέται το νεότερο, το 16ο μέσα στο φως των συνδιασκέψεων...

Δέστε και το βάραθρο μπροστά σας, σκοτεινό κι απύθμενο! Αναλογιστείτε τι σας περιμένει, συνέλθετε, έστω και την τελευταία στιγμή, και σταματήστε, την ξέφρενη κατρακύλα σας!

Και μην ξεχνάτε: Το Κόμμα προχωρεί μπροστά, οι πρώην καταλήγουν στα αζήτητα!».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ