Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αμηχανία απέναντι στον Δ. Αβραμόπουλο

  Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι δεν ανήκει στη ΝΔ και προχώρησε ένα ακόμα βήμα για τη δημιουργία κόμματος. Ταυτόχρονα επαναβεβαίωσε το στίγμα του ως «αποφασισμένου» διαχειριστή των νεοφιλελεύθερων επιλογών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τις επόμενες κινήσεις του Δ. Αβραμόπουλου περιμένει η Ρηγίλλης προκειμένου να προσδιορίσει την τακτική που θα ακολουθήσει απέναντί του, παρόλο που θεωρούν βέβαιο σχεδόν ότι θα προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος.

Η εκτίμηση αυτή ενισχύθηκε από την προχτεσινοβραδινή συνέντευξη του δημάρχου στη ΝΕΤ, όπου ο δήμαρχος φρόντισε να υπογραμμίσει ότι «δεν ανήκει σε κανένα κόμμα», ενώ διευκρίνισε ότι θα αποχωρήσει από το δήμο πριν από τη λήξη της θητείας. Η Ρηγίλλης δεν μπορεί να αποκρύψει την αμηχανία της και επιχειρεί, προς το παρόν, να υποβαθμίσει το θέμα. Ο Κ. Καραμανλής, αν και δέχεται διαφορετικές εισηγήσεις, επιμένει προς το παρόν στη γραμμή που εξέφρασε στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη, δηλαδή να «υπενθυμίζει» ότι ο Δ. Αβραμόπουλος προέρχεται από τη ΝΔ και ότι δε χρειάζονται νέα κόμματα. Ταυτόχρονα, όμως, ο πρόεδρος της ΝΔ μελετά διάφορα σενάρια αντιμετώπισης της «απειλής» από το νέο κόμμα, χωρίς ωστόσο να βιάζεται να υιοθετήσει κάποιο, περιμένοντας τις οριστικές αποφάσεις του Αβραμόπουλου. Στο πλαίσιο αυτό η Ρηγίλλης, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του δημάρχου, περιοριζόταν να επισημάνει ότι «τα έχει ξαναπεί», ενώ προσπαθούσε να μεταφέρει το πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι «το πρόβλημα δεν είναι μόνο δικό μας, είναι κυρίως του ΠΑΣΟΚ». Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, κερδίζουν έδαφος οι ιδέες για αντιμετώπιση του νέου κόμματος όχι στη βάση των αφορισμών και καταγγελιών περί «προδοσίας», τουλάχιστον δημόσια. Στο σκεπτικό αυτού του σεναρίου δεσπόζει η εκτίμηση ότι ένα κόμμα υπό τον Δ. Αβραμόπουλου μπορεί να βοηθήσει τη ΝΔ στην ανατροπή της κυβέρνησης Σημίτη και ακόμα να χρησιμοποιηθεί από τη Ρηγίλλης πριν και μετά τις εκλογές. Μάλιστα επικαλούνται πρόσφατη δημοσκόπηση, η οποία εμφανίζει το κόμμα Αβραμόπουλου να αντλεί το 55% των ψηφοφόρων του από το ΠΑΣΟΚ και 45% από τη ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση όμως η ηγεσία της ΝΔ παρασκηνιακά παίρνει όλα τα μέτρα για να περιχαρακώσει τις οργανωμένες δυνάμεις της από το νέο κόμμα, δίνοντας έμφαση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπου δραστηριοποιείται ιδιαίτερα ο δήμαρχος. Ο Κ. Καραμανλής θα επανέλθει όμως στο θέμα κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης στους ξένους ανταποκριτές.

Διαχειριστής του νεοφιλελευθερισμού

Ο Δ. Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξής του με τις απαντήσεις που έδωσε σε ορισμένα θέματα της επικαιρότητας προσδιόρισε με σαφήνεια το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα του, δηλαδή του αποτελεσματικού διαχειριστή των νεοφιλελεύθερων επιλογών, δίνοντας έμφαση στο ρόλο της συναίνεσης. Κληθείς, για παράδειγμα, να τοποθετηθεί στο ζήτημα της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, δε δίστασε να υιοθετήσει την κριτική και τις προτάσεις του ΣΕΒ, λέγοντας ότι «πρέπει να ανεβάσουμε τους δείκτες παραγωγής» και «βεβαίως, οι κυβερνήσεις του σήμερα πρέπει να επιδεικνύουν θάρρος, να τολμούν και στο τέλος να φέρνουν αποτελέσματα». Αναφορικά με τη διαπλοκή, υποστήριξε ότι «αυτή η ιστορία αδικεί τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο» και ότι «χρειάζονται κανόνες στο παιχνίδι». Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά συμφώνησε με τη γραμμή πλεύσης της κυβέρνησης, ενώ για το θέμα της «βασιλικής» περιουσίας επανέλαβε τη θέση του ότι «το ζήτημα είναι καθαρά νομικό» και «να τελειώνουμε επιτέλους μ' αυτό»! Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις πολιτικές κινήσεις του, επιβεβαίωσε ότι προχωρά στο άνοιγμα πολιτικού γραφείου με σκοπό «να με προετοιμάσει για την επιστροφή μου στην κεντρική πολιτική σκηνή». Παράλληλα διευκρίνισε ότι «το τέλος της δουλιάς μου στο δήμο δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το τέλος της θητείας», ενώ ξεκαθάρισε τη σχέση με τη ΝΔ, λέγοντας ότι «δεν ανήκω σε κανένα κόμμα», υπενθυμίζοντας ότι στις δημοτικές εκλογές του '98 η ΝΔ στήριξε την «ακομμάτιστη υποψηφιότητά μου». Αυτή την υπερκομματικότητα επιχείρησε να την προβάλει και επισήμανε με νόημα ότι δεν προέρχεται από «φυτώρια κομμάτων ούτε από θερμοκήπια τζακιών».

Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Τ. Χυτήρης επιχείρησε χτες να πείσει ότι «το φαινόμενο Αβραμόπουλου και η δημιουργία κόμματος, όπως διαφαίνεται, γίνεται ακριβώς, επειδή υπάρχει κρίση ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία». Η κρίση αυτή, πρόσθεσε, ηγεσίας στη ΝΔ δίνει το περιθώριο να υπάρξει, ενδεχομένως, ένα άλλο κόμμα από τον κ. Αβραμόπουλο. «Είναι φαινόμενο που αφορά τον ευρύτερο συντηρητικό χώρο και όχι το ΠΑΣΟΚ», κατέληξε, εμφανίζοντας προφανώς την επιθυμία της κυβέρνησης ως πραγματικότητα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ