Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο κομμουνιστής Βασίλης Κάτρης

Συμμετείχε στη θρυλική απόδραση των Βούρλων

Πέθανε την Πέμπτη το απόγευμα, στο Νοσοκομείο «Αγία Ολγα», ο κομμουνιστής Βασίλης Κάτρης, πλήρης ημερών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924 από φτωχή εργατική οικογένεια. Πριν τελειώσει το Δημοτικό μπήκε στη βιοπάλη, πιάνοντας δουλιά, 12 χρονών, το 1936, σε σιδεράδικο.

Το 1944 οργανώνεται στον Εφεδρικό ΕΛΑΣ και το Μάρτη του 1945 γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Δούλεψε μέχρι το Μάη του 1946 στην ΚΟΒ Θυμαρακίων και το Μάη του 1946 πήγε στρατιώτης, συνεχίζοντας την κομματική του δουλιά. Το Δεκέμβρη του 1946 στάλθηκε στο στρατιωτικό στρατόπεδο του Ρεθύμνου Κρήτης.

Οταν απολύθηκε, το Μάρτη του 1947, συνδέθηκε και άρχισε τη δράση του μέσα από την Κομματική του Οργάνωση. Τον Ιούλη του 1947, συλλαμβάνεται και στέλνεται εξορία στην Ικαρία. Τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου απολύθηκε και επέστρεψε στην Αθήνα, συνδεόμενος με την Κομματική Οργάνωση. Το Δεκέμβρη του 1947 ξανασυλλαμβάνεται και ξαναστέλνεται εξορία στην Ικαρία, μέχρι το Σεπτέμβρη του 1950 που μεταφέρεται, μαζί με άλλους συντρόφους, στο Σανατόριο «Σωτηρία» κι από εκεί εξορία στον Αϊ - Στράτη.

Τον Οκτώβρη του 1953, του έδωσαν ένα μήνα άδεια για θεραπεία. Με εντολή της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας, περνάει και δουλεύει στην παρανομία μέχρι τον Οκτώβρη του 1954, οπότε ξανασυλλαμβάνεται. Εμεινε στην Ασφάλεια 37 μέρες και σε συνέχεια μεταφέρεται στις φυλακές των Βούρλων. Ο Βασίλης Κάτρης μαζί με άλλους 26 κομμουνιστές φυλακισμένους, σε συνεννόηση με την καθοδήγηση του Κόμματος, οργάνωσαν και πραγματοποίησαν τη μεγάλη απόδραση τον Ιούλη του 1955, από τις φυλακές Βούρλων. Συνέχισε, μέσα από τις γραμμές της ΚΟΑ, την παράνομη δράση του στις εργατοσυνοικίες της Αθήνας.

Το 1957, με εντολή του Κόμματος, βγαίνει στο εξωτερικό και το 1958 πάει στη Μόσχα, όπου εγκαθίσταται σε κομματική δουλιά. Παντρεύτηκε με τη Ρωσίδα Μαρούσκα (η οποία πέθανε πριν από 8 χρόνια). Επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα το 1996.

Ο Βασίλης Κάτρης, άξιος γιος της εργατικής τάξης και του ΚΚΕ, αγωνίστηκε θαρραλέα, απ' όλα τα μετερίζια που τον τοποθέτησε το κόμμα του. Σ' όλη του τη ζωή πάλεψε για τη διάδοση και πραγματοποίηση των οραμάτων και ιδανικών του μαρξισμού - λενινισμού, για να επικρατήσει ο σοσιαλισμός, ο κομμουνισμός, στην Ελλάδα, στη Σοβιετική Ενωση και σ' όλο τον κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ