Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Συγκροτείται αγγλογερμανικός άξονας

Αγγλογερμανικός άξονας, προκειμένου να περάσουν τις προτάσεις της βρετανικής Προεδρίας για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την περίοδο 2007 - 2013, φαίνεται να συγκροτείται από τις κυβερνήσεις Γερμανίας και Βρετανίας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ - Βάλτερ Στάινμάγιερ, έκρινε ικανές τις βρετανικές προτάσεις για τον προϋπολογισμό της Ενωσης να κερδίσουν τη συναίνεση των κυβερνήσεων των κρατών - μελών, παρ' όλο που ήδη έχουν εκδηλωθεί οι αντιδράσεις των «μικρών» κρατών - μελών ενάντια στις προτάσεις της βρετανικής Προεδρίας.

«Πιστεύω ότι αποτελούν βάση για συναίνεση οι προτάσεις και περί το μέσον του (τρέχοντος) μηνός θα μπορούσε να βρεθεί λύση», ανέφερε χτες ο Γερμανός αξιωματούχος από το Λονδίνο όπου βρίσκεται για συνομιλίες με τον ομόλογό του Τζακ Στρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των προτάσεων της Βρετανίας είναι η περικοπή σε ποσοστό 10% των κοινοτικών κονδυλίων για τα νέα μέλη στην «περιφέρεια» της Ενωσης, προκειμένου με αυτό το 10% - που για όλα τα κράτη της ανωτέρω κατηγορίας είναι κονδύλι σημαντικό - να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται ανεμπόδιστα οικονομικές δράσεις στα παλαιότερα κράτη της Ενωσης. Βέβαια, την ίδια στιγμή η Βρετανία εμμένει στις δικές της «επιστροφές» από τα Ταμεία της ΕΕ, ύψους 5,5 δισ. ευρώ το χρόνο, αν και για λόγους διαπραγματευτικής τακτικής διαρρέει ότι μπορεί να δεχτεί κάποιες «περικοπές»...

Αποκαλυπτικό για τη βάση της συναίνεσης που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ Βερολίνου και Λονδίνου είναι ότι ο Γερμανός ΥΠΕΞ στις χτεσινές δηλώσεις του υπογράμμισε ότι οι εκκρεμούσες διενέξεις για τις αγροτικές επιδοτήσεις «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνουν τροχοπέδη σε μία γενική συμφωνία για τον προϋπολογισμό μετά το 2007, κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». «Δεν πρέπει τέτοιες διαφωνίες να μας αποστερήσουν την τελική επιτυχία» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογράμμισε ο Γερμανός αξιωματούχος. Από την πλευρά του ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, Τ. Μπλερ, είχε χτες συνάντηση με τους ηγέτες επτά χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που ενσωματώθηκαν στους κόλπους της ΕΕ το 2004. Ζητούμενο, η συναίνεση στην πρόταση για την περικοπή πόρων της τάξεως του 10%, ώστε να επέλθει συμφωνία κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη.

Εξάλλου χτες συζήτησαν τις δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ, για την περίοδο 2007-2013, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης και η Γαλλίδα ομόλογός του Κατρίν Κολονά.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Γ. Βαληνάκης δήλωσε ότι ακόμα δεν έχει καταθέσει τις προτάσεις της η βρετανική Προεδρία, πράγμα που -όπως είπε- αποτελεί «βασικό πρόβλημα». Επανέλαβε δε τη θέση της κυβέρνησης ότι μία «καλή συμφωνία» δεν μπορεί ν' απέχει πολύ από την πρόταση της λουξεμβουργιανής Προεδρίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ