Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι αγώνες των βαμβακοπαραγωγών

Και πάλι στο προσκήνιο της επικαιρότητας, καθώς οι αγρότες της Θεσσαλίας, όπως έδειξε και το προχτεσινό μαζικότατο και μαχητικό συλλαλητήριο στα Φάρσαλα, επιμένουν αγωνιστικά, αρνούμενοι τη μείωση της δυναμικής καλλιέργειας του βαμβακιού και διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα για τη διάθεση του προϊόντος τους. Την ίδια στιγμή περίπου, ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, παρουσίαζε σχετική έκθεσή του, στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωκοινοβουλίου.

Το πρόβλημα της συγκεκριμένης καλλιέργειας έχει εξελιχθεί σε πρόβλημα «ζωής ή θανάτου» για χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες στη χώρα μας. Και αυτό, γιατί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, έχει οδηγήσει σε δραστικό περιορισμό των τιμών και των επιδοτήσεων, κατάργηση των μέτρων στήριξης και επιβολή μέτρων αποθάρρυνσης (παρέμβαση, γενίκευση ποσοστώσεων στην παραγωγή κλπ). Πολιτικές και μέτρα, που έχουν οδηγήσει σε δραματική μείωση όλων των δυναμικών καλλιεργειών και της αγροτικής παραγωγής. Ετσι, εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες έχουν φθάσει σε πλήρες αδιέξοδο, που δεν έχουν πλέον τι να καλλιεργήσουν για να μπορέσουν να ζήσουν και πολλοί ξεκληρίζονται.

Μάλιστα, η περίπτωση του βαμβακιού -από τις δυναμικότερες καλλιέργειες της χώρας μας- αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Περιορίζουν την καλλιέργεια, ενώ η Κοινότητα είναι ελλειμματικότατη στο συγκεκριμένο προϊόν. Προτιμά, δηλαδή, η ΕΕ, όπως επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην έκθεσή του, να εισάγει από την Αμερική βαμβάκι περισσότερο απ' όσο επιτρέπει να καλλιεργείται στις χώρες της Κοινότητας. Καταστρέφει τους Ελληνες και Ισπανούς αγρότες και ενισχύει τους Αμερικανούς μεγαλοπαραγωγούς, που ενισχύονται πολλαπλάσια, επίσης, από την αμερικάνικη κυβέρνηση. Κι όλα αυτά, για να αυξάνονται ανεμπόδιστα τα κέρδη των βιομηχάνων της κλωστοϋφαντουργίας...

Οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, συμφωνούν και επαυξάνουν(!) στην επιβολή των ποσοστώσεων περιορίζοντας την ανάπτυξη της καλλιέργειας, αν και η χώρα μας μπορεί να παράγει μεγάλες ποσότητες, τόσο για τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και άλλων χωρών. Μάλιστα, η κυβέρνηση Σημίτη, προσπαθεί να εξαπατήσει τους βαμβακοπαραγωγούς, αξιοποιώντας σ' αυτή την επιχείρηση και τις ξεπουλημένες ηγεσίες ΓΕΣΑΣΕ - ΠΑΣΕΓΕΣ - ΣΥΔΑΣΕ. Αυτή η πολιτική οδήγησε στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των αγροτών στα προηγούμενα χρόνια. Κινητοποιήσεις, που συνεχίζονται και θα ενταθούν, καθώς η κυβέρνηση Σημίτη μεθοδεύει παραπέρα περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας... Στην αντίθετη κατεύθυνση βρίσκονται οι προτάσεις του κομμουνιστή ευρωβουλευτή, που απαίτησε αύξηση της παραγωγής, ώστε, να καλύπτεται το σημερινό επίπεδο παραγωγής τουλάχιστον, να επαναφερθεί το παράρτημα Β' και να αποδίδονται οι ενισχύσεις, απευθείας στους παραγωγούς.

Για να έχουν τύχη, όμως, οι προτάσεις αυτές και πολύ περισσότερο, για να ανοίξει ένας άλλος δρόμος, προς όφελος της αγροτιάς και του λαού, χρειάζεται η αγωνιστική παρέμβαση του ίδιου του αγροτικού κινήματος. Απαιτείται, ο συντονισμένος αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών να στρέφεται, συνολικά, ενάντια στην αντιαγροτική - φιλομονοπωλιακή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Απαιτείται η κλιμάκωση των αγώνων και η αγωνιστική συμπαράταξη με την εργατική τάξη και όλα τα λαϊκά στρώματα που θίγονται απ' αυτή την αντιδραστική πολιτική, στην προοπτική του Λαϊκού Μετώπου πάλης, που θα διεκδικεί Λαϊκή Εξουσία και Λαϊκή Οικονομία, όπως προτείνει και αγωνίζεται το ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ