Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Ο λαός μας αξίζει και μπορεί να θέσει ως στόχο τη λαϊκή εξουσία

  Αποσπάσματα από την παρέμβαση του μέλους του ΠΓ του ΚΚΕ στην Πανθεσσαλική Συνδιάσκεψη

«Το κεντρικό ζήτημα που βάζουν οι Θέσεις είναι το πώς θα μπορέσει να χτιστεί ένα Μέτωπο, μια συμμαχία, μια συνεργασία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα οργανώνει την πάλη για τα καθημερινά προβλήματα του λαού, με προοπτική τη λαϊκή εξουσία, τη λαϊκή οικονομία», τόνισε, μεταξύ άλλων, στην παρέμβασή του ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Το Μέτωπο», σημείωσε ο ομιλητής, «θα πείσει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ότι αξίζει και μπορεί να θέσει ως στόχο την κατάκτηση αυτής της λαϊκής εξουσίας, η οποία θα οργανώσει τη λαϊκή οικονομία, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη λαϊκή ευημερία, θα προωθήσει την πολιτική ανεξαρτησία της χώρας από την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Λαϊκή εξουσία με εργατικό κυβερνητικό έλεγχο, που θα βγάλει την Ελλάδα στο προσκήνιο και θα διεκδικήσει συνεργασίες και συμφωνίες με χώρες, με κινήματα, με λαούς και κυβερνήσεις, με όλους όσοι θέλουν να αντισταθούν γενικότερα στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και κυρίως στην πολιτική των ηγετικών τους δυνάμεων».

Ο Σπύρος Χαλβατζής διευκρίνισε ότι «ως κόμμα, λέγοντας λαϊκή εξουσία εννοούμε την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Και δεν είναι άλλη από τη δικτατορία του προλεταριάτου. Αυτό ασφαλώς αφορά το ΚΚΕ. Ο τρόπος, η μορφή αν θέλετε το πώς αυτή η άποψη θα εκφραστεί και κυρίως ο χρόνος δεν είναι κάτι που θα λυθεί από τώρα και βέβαια δε θα λυθούν αυτά τα προβλήματα, χωρίς να πάρουμε υπόψη μας τις διαθέσεις των συμμάχων. Φυσικά, εξαρτάται και από το αποτέλεσμα της προσπάθειας που πρέπει να κάνουμε, για να κερδίζουμε συνεχώς συμμάχους σε μια πιο προωθημένη πορεία».

Ο ομιλητής σημείωσε, επίσης, πως «το Μέτωπο, ανεξάρτητα από τον τίτλο που θα πάρει, θα έχει αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό, δημοκρατικό χαρακτήρα. Με την έννοια ότι θα αντιπαρατεθεί άμεσα με τα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου και με την ιμπεριαλιστική εξάρτηση. Και η κατεύθυνσή του πρέπει να είναι σαφής: Θα αντιπαλέψει, θα αμφισβητήσει τα μονοπωλιακά κέρδη, τα ίδια τα μονοπώλια, με προοπτική να επιβάλει ανατροπές στο επίπεδο της εξουσίας. Ωστε να κατοχυρωθούν οι κατακτήσεις που θα έχουν συντελεστεί στην πορεία του αγώνα, να διευρύνονται αυτές οι κατακτήσεις, να σιγουρεύονται».

Τα κύρια χαρακτηριστικά του Μετώπου

Αναφερόμενος στις σχέσεις του ΚΚΕ με τους συμμάχους του στο Μέτωπο, ο ομιλητής τόνισε πως «έχει μια ιδιαίτερη σημασία να ξεκαθαρίσουμε στην αρχή μεταξύ μας και στην πορεία, στη λειτουργία του Μετώπου, με τους συμμάχους μας, ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία εφ' όλης της ύλης και για όλα τα ζητήματα. Οχι μόνο για πολιτικούς λόγους, αλλά και γιατί οι κοινωνικές δυνάμεις που θα συναπαρτίζουν και θα συγκατοικούν σ' αυτό το Μέτωπο δε θα έχουν πλήρη ταύτιση συμφερόντων. Θα έχουν διαφορές πέρα από το κοινό συμφέρον της πάλης. Θα συμμετέχουν σ' αυτό το Μέτωπο δυνάμεις με διαφορετικό επίπεδο συνείδησης, με άλλη πείρα, άλλες ιδεολογικές και πολιτικές καταβολές και απόψεις, επομένως η συνεργασία θα διαπνέεται και θα επηρεάζεται και από αυτές τις διαφορές. Διαφορές, τις οποίες θα προσπαθεί με κάθε τρόπο να αξιοποιεί ο αντίπαλος, για να υπονομεύει αυτό το Μέτωπο.

Πώς θα λύνονται αυτές οι διαφορές; Με τη διαπάλη την ιδεολογική μέσα στις γραμμές του Μετώπου. Με τη φροντίδα, όμως, αυτή η διαπάλη να μην εμποδίζει την κοινή δράση, να μη θέτει σε κίνδυνο το καταχτημένο επίπεδο συμφωνίας στη γενική κατεύθυνση. Οι διαφορές, βέβαια, δε θα λύνονται μόνο με συζητήσεις ανάμεσα στις ηγεσίες των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών κινημάτων, αλλά και μέσα στην πορεία των αγώνων και με τη βοήθεια του συσχετισμού δύναμης που θα διαμορφώνεται μέσα στην κοινωνία».

«Κάναμε λόγο αυτό το διάστημα για τους συμβιβασμούς», αναφέρθηκε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σπύρος Χαλβατζής,«οι οποίοι είναι αναγκαίοι και επιτρεπτοί και βέβαια δε θα φέρνουν προς τα πίσω το λαϊκό κίνημα, αλλά θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την προώθησή του. Δε θα ακυρώνουν τη δυναμική του και δε θα υποχωρούν μπροστά στις πιέσεις της αστικής τάξης. Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι να μην αλλοιώνουν οι όποιες υποχωρήσεις και συμβιβασμοί το χαρακτήρα του μετώπου και να μην το οδηγούν το ίδιο το Μέτωπο στο συμβιβασμό.

Ολοκληρώνοντας ο ομιλητής την τοποθέτησή του για το μέτωπο σημείωσε πως «έχει ιδιαίτερη σημασία να παλεύουμε, ώστε να συμβαίνουν θετικές αναδιατάξεις στα πλαίσια του Μετώπου. Το Μέτωπο δε θα είναι κλειστό θα είναι ανοιχτό στις εξελίξεις θα διευρύνεται συνεχώς με καινούριες δυνάμεις που θα πείθονται για την προοπτική του. Μπορεί στο δρόμο της πάλης, της σύγκρουσης, ενδεχόμενα να χάνονται και κάποιες δυνάμεις που ίσως δε θέλουν να προχωρήσουν, που θα παλινδρομήσουν σε δύσκολες φάσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ