Παρασκευή 22 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Αποφασιστικότητα στις αντιλαϊκές επιλογές

Νέες απειλές και προαναγγελία αντιλαϊκών μέτρων

Ως όχημα εξόδου του ελληνικού καπιταλισμού από την κρίση, αλλά και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει στη δημοσιονομική διαχείριση και σε θέματα ανταγωνισμού στα πλαίσια της ευρωζώνης, παρουσίασε το «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας το συνέδριο της εφημερίδας «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» με θέμα «Το μέλλον του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Εξοδος, η οποία - όπως προκύπτει και από την ομιλία του - περνάει μέσα από «τομές» και «μεταρρυθμίσεις» βαθιά αντιλαϊκές και αντιδραστικές. Εξειδικεύοντας τους στόχους του Προγράμματος, περιέγραψε μια εκ βάθρων ανατροπή των κρατικών δαπανών, καθώς θα περικοπούν δραστικά μισθοί, συντάξεις, δαπάνες υγείας, επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων. Πρόκειται δηλαδή για μία άνευ όρων αποδοχή του αιτήματος της ολιγαρχίας, της ΕΕ και των διεθνών οργανισμών, οι οποίοι μετ' επιτάσεως ζητούσαν να μπει μαχαίρι στις κοινωνικές δαπάνες. Τις περικοπές δαπανών θα συμπληρώσει ένα κύμα φοροεπιδρομής που θα πλήξει το λαϊκό εισόδημα και αυτό παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί επιβολής ...δίκαιων φορολογικών μέτρων. Τα νέα μέτρα θα εξειδικευτούν με τη δημοσιοποίηση του φορολογικού νομοσχεδίου. Στο όνομα εξάλλου του περιορισμού του δημοσίου χρέους, η κυβέρνηση προωθεί την εκτεταμένη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, στην οποία συγκαταλέγονται οι επιχειρήσεις στις οποίες υπάρχουν συμμετοχές του Δημοσίου, αλλά και η «αξιοποίηση» της τεράστιας ακίνητης περιουσίας, «η οποία σήμερα κοιμάται»!

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε στην ομιλία του ότι «το σημερινό παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο, όπως είναι, δεν μπορεί να συνεχιστεί». Ως λύση προκρίνεται «μία πορεία ανάπτυξης, την οποία έχουμε κωδικοποιήσει μέσα από την έννοια της Πράσινης Ανάπτυξης, που δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες, θέσεις εργασίας, πλούτο, ο οποίος μοιράζεται πιο δίκαια, απ' ό,τι μοιράζεται σήμερα». Με άλλα λόγια, η διέξοδος για το μονοπωλιακό κεφάλαιο της χώρας και η αναζωογόνηση της κερδοφορίας του περνάει μέσα από την «πράσινη ανάπτυξη», τις «πράσινες» επενδύσεις. Στην προσπάθεια αυτή το καπιταλιστικό κράτος θα σταθεί αρωγός, με την κινητοποίηση κεφαλαίων ύψους 16 δισ. ευρώ, που προέρχονται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, αλλά και λήψη μέτρων που αποβλέπουν στη «διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας...».

Στο θέμα της περικοπής των δαπανών, ο υπουργός ήταν αποκαλυπτικός. Αφού αναφέρθηκε αρχικά στη μείωση του κονδυλίου των επιδομάτων του Δημοσίου κατά 10% και το «πάγωμα» των προσλήψεων για το 2010 και τα επόμενα χρόνια, στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «...τα τελευταία δέκα χρόνια το κονδύλι για μισθούς και συντάξεις έχει διπλασιαστεί, το ονομαστικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά περίπου 70%». Εντόπισε δηλαδή τη «σπατάλη» των δαπανών στους μισθούς και τις συντάξεις. Οσο δε για τις δαπάνες υγείας, επισήμανε ότι «έχουν ήδη προχωρήσει οι συναρμόδιοι υπουργοί σε αλλαγές που μειώνουν το μεγάλο κόστος που επιμερίζονται τα ασφαλιστικά ταμεία και εν τέλει ο Ελληνας φορολογούμενος, γύρω από τις υγειονομικές δαπάνες των ασφαλισμένων». Μαχαίρι και στις δαπάνες υγείας. Περικοπές δαπανών προσδοκούν και από τις ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, όπου επιδιώκουν να υπάρξει «ένα σύστημα πιο δίκαιο και πιο βιώσιμο».

Για να χρυσώσει το χάπι των αντιλαϊκών μέτρων, αλλά και για να διασκεδάσει τις αντιδράσεις που προκαλεί στους εργαζόμενους η κυβερνητική πολιτική, ο υπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα «χτυπήσει αλύπητα όλους αυτούς που σήμερα κλέβουν από το συνεπή Ελληνα φορολογούμενο».

Στο σκέλος των εσόδων, δεσμεύτηκε για γενικευμένο σαφάρι, με αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων, με την εφαρμογή γενικευμένου «πόθεν έσχες», την καθιέρωση του μέτρου των αποδείξεων, το οποίο συναρτούν με το ύψος του αφορολόγητου, αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, αλλά και την ελάφρυνση των μη διανεμόμενων κερδών, στο όνομα της στήριξης των επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Δεσμεύσεις στο κεφάλαιο

Τη δέσμευση της κυβέρνησης για παροχή άφθονου κρατικού χρήματος και διευκολύνσεων κάθε είδους, επανέλαβε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη από το βήμα του συνεδρίου των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Αιχμή του δόρατος είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες της λεγόμενης πράσινης οικονομίας, κατεύθυνση που έρχεται να στηρίξει και ο νέος «αναπτυξιακός νόμος». Ενα ακόμη εργαλείο στήριξης και χρηματοδότησης των επιχειρηματιών είναι και το υπό σύσταση «Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο» με εμβέλεια δράσης όχι μόνο μέσα στη χώρα, αλλά και στην ευρύτερη ζωτική περιοχή. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιφυλάσσει και ειδικό ρόλο για το τραπεζικό κεφάλαιο. Η υπουργός κάλεσε τους τραπεζίτες να προχωρήσουν από κοινού με την κυβέρνηση σε περαιτέρω ισχυροποίηση της παρουσίας τους στη ΝΑ Ευρώπη, «ενισχύοντας το ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακό χρηματοπιστωτικό κέντρο».

Στο συνέδριο που διοργάνωσε η εφημερίδα που σχετίζεται με το τραπεζικό κεφάλαιο και που παίζει «ειδικό ρόλο» γύρω από το κρατικό χρέος της χώρας και τη διαμόρφωση του ύψους των επιτοκίων, οι τραπεζίτες είχαν την ευκαιρία να αξιώσουν ακόμη περισσότερα. Απόλυτα προκλητικός είναι ο ισχυρισμός της Μ. Ξαφά (πρώην στέλεχος του ΔΝΤ) ότι στην «Ελλάδα η δημοσιονομική πολιτική είναι αυτή που χαντακώνει το τραπεζικό σύστημα» (!), τη στιγμή που το κράτος και η εφαρμοζόμενη πολιτική συνεχίζει να τους στηρίζει μέσω του πακέτου με τα 28 δισ. ευρώ και με άλλα μέτρα. Η εκπρόσωπος του κεφαλαίου, κινούμενη στην ίδια ρότα με την εφημερίδα που διοργάνωσε το συνέδριο, έκανε λόγο για κινδύνους στην αναχρηματοδότηση του κρατικού χρέους. Τα ίδια σενάρια τροφοδότησε και το στέλεχος της Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση) Γκ. Χαρδούβελης, που βλέπει θετική εξέλιξη για τη χώρα να μπει σε «επιτήρηση» προκειμένου «να γίνουν αυτά που δεν έχουν γίνει εδώ και χρόνια».

Τζόγος με το κρατικό χρέος

Τα διαδιδόμενα σενάρια από τραπεζίτες και άλλους σχετικά με την ανάληψη κρατικού δανείου από την ΕΕ, το ΔΝΤ, δίνουν λαβή για νέες πιέσεις, ενόψει και των μεγάλων προσεχών εκδόσεων κρατικών ομολόγων στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση. Τα σπασμένα για μια ακόμη φορά φορτώνονται στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων με τεράστιες παραπέρα αυξήσεις φόρων, που στη συνέχεια θα καταλήξουν στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών και μέσω της λεηλασίας πάνω στο κρατικό χρέος. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αποκλείει το ενδεχόμενο δανείου από την ΕΕ. Στην ίδια ρότα είναι και οι δηλώσεις εκπροσώπου της Κομισιόν. Ετσι μονόδρομος για την κυβέρνηση είναι οι χρηματαγορές κυρίως της ΕΕ, αλλά και της Αμερικής και της Ασίας στις οποίες και θα προσφύγει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Προϋπολογισμός περικοπών» ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή(2024-02-02 00:00:00.0)
Προσχέδιο προϋπολογισμού με περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες(2023-07-06 00:00:00.0)
Συμφωνία και νέα παζάρια κυβέρνησης - Κογκρέσου(2023-05-30 00:00:00.0)
Σε ένα μήνα οι βουλευτικές εκλογές(2017-08-25 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με φόντο τα μνημόνια διαρκείας(2014-11-22 00:00:00.0)
Περικοπές δαπανών ανάλογες με το βάθος της κρίσης...(2001-09-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ