Παρασκευή 22 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανακάλυψε θέμα «νομιμότητας» των κινητοποιήσεων

Συνεχίζουν τις προκλήσεις σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών οι κυβερνώντες

Αντί να σκύψει πάνω από τα προβλήματα που εξαναγκάζουν τους αγρότες να βγουν στους δρόμους, η κυβέρνηση κλιμακώνει την προσπάθεια υπονόμευσης του αγώνα τους

Motion Team

Αντί να σκύψει πάνω από τα προβλήματα που εξαναγκάζουν τους αγρότες να βγουν στους δρόμους, η κυβέρνηση κλιμακώνει την προσπάθεια υπονόμευσης του αγώνα τους
Σε ευθεία επίθεση εναντίον των αγωνιζόμενων φτωχών και μεσαίων αγροτών προχωράει η κυβέρνηση, κλιμακώνοντας τους εκβιασμούς και θέτοντας ανοιχτά θέμα «νομιμότητας» των κινητοποιήσεων με στόχο να σπάσει τα μπλόκα.

Μετά την προκλητική και αυθαίρετη προχτεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου ότι «η κοινωνία βρίσκεται απέναντι στις αγροτικές κινητοποιήσεις» - που επανέλαβε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής - κορυφαία κυβερνητικά στελέχη προχώρησαν καθ' όλη τη διάρκεια της χτεσινής μέρας σ' ένα ρεσιτάλ αυταρχισμού, επιδιώκοντας να ενεργοποιήσουν τον «κοινωνικό αυτοματισμό» και να ποινικοποιήσουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

«Πράξεις βίας και αυθαιρεσίας» οι κινητοποιήσεις!

Πρώτος των πρώτων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, που ούτε λίγο ούτε πολύ επιχείρησε να θέσει «εκτός νόμου» τα μπλόκα της αγροτιάς, φτάνοντας στο σημείο να τα χαρακτηρίσει σαν «πράξεις βίας και αυθαιρεσίας»! Συγκεκριμένα, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, υποστήριξε: «Για τους αγρότες πονούμε και αγωνιούμε, πρέπει, όμως, σε αυτή τη χώρα να εφαρμόζονται οι νόμοι και κάθε επιμέρους κοινωνικό αίτημα να εντάσσεται στην ομαλή λειτουργία του κοινωνικού συνόλου. Κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύσει τη θέλησή του επί των υπολοίπων με πράξεις βίας και αυθαιρεσίας, αυτό δε θα γίνει αποδεκτό και νομίζω ότι δεν είναι αποδεκτό».

Τις δηλώσεις Πάγκαλου έσπευσε να επικροτήσει η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Μπατζελή, η οποία όταν κλήθηκε να τις σχολιάσει, τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει ενιαία γραμμή»!

Τρομοκρατούν και εκβιάζουν

Μαζί με τους εκβιασμούς και τις απειλές, η κυβέρνηση προσπαθεί να στρέψει εναντίον των απεργών και άλλους κλάδους εργαζομένων και μικρών εμπόρων. Συνδράμοντας στην ενεργοποίηση της άθλιας πρακτικής του «κοινωνικού αυτοματισμού», ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππας με συνέντευξη του στο «Real FM» υποστήριξε ότι οι αγρότες «με τη στάση τους αυτή αδικούν άλλες κοινωνικές ομάδες που σε συνθήκες τόσο οξείας κρίσης επιχειρούν να επιβιώσουν».

Ταυτόχρονα ο ίδιος, ενισχύοντας το κλίμα τρομοκρατίας, ανέφερε: «Οι χειρισμοί που πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπίσουμε την κρίση σ' αυτήν τη μορφή της, δηλαδή της παρακώλυσης των συγκοινωνιών και της ελεύθερης επικοινωνίας των πολιτών, υπερβαίνει ασφαλώς τα όρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αφορά συνολικά στην κυβέρνηση»!! Οντας υπουργός Τύπου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που έστειλε τα ΜΑΤ στα μπλόκα των αγροτών και έσκασε τα λάστιχα των τρακτέρ τους, ο Δ. Ρέππας δείχνει το δρόμο...

Την ίδια στιγμή κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η κυβέρνηση θα περιμένει μέχρι το τέλος της βδομάδας τις κινήσεις των αγροτών και στη συνέχεια, αξιοποιώντας και τις εισαγγελικές παρεμβάσεις, θα σκληρύνει τη στάση της. Σ' αυτή την κατεύθυνση ο Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «μορφές όμως κινητοποίησης όπως αυτές του κλεισίματος εθνικών και διεθνών δρόμων είναι ατελέσφορες, δεν ωφελούν κανέναν».

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού σήμερα ο Γ. Παπανδρέου στην «ώρα του πρωθυπουργού στη Βουλή» θα απαιτήσει από τους αγρότες να ανοίξουν τους δρόμους και τα σύνορα, θα ξεκαθαρίσει ότι «δεν υπάρχουν εθνικοί πόροι για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους», ενώ θα στείλει το εκβιαστικό δίλημμα ότι «η μη προσέλευση στο διάλογο δυναμιτίζει την προσπάθεια για αλλαγές».

Προετοιμάζουν «δοτούς συνδικαλιστές»

Εξάλλου χτες ο Γ. Πεταλωτής ανακοίνωσε ότι προωθεί «νέα νομοθετική ρύθμιση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την ενοποίηση και ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος», ώστε όπως είπε «να υπάρξει ένα νέο συνδικαλιστικό κίνημα που θα εκφράσει τους νέους αγρότες και την αγροτική και γεωργική παραγωγή με σύγχρονα πρότυπα».

Πρόκειται για ένα αντιδραστικό σχεδιασμό της κυβέρνησης που εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο «Καλλικράτης», με στόχο την «ενοποίηση των συνδικαλιστικών οργάνων των αγροτών» με βάση τους νέους δήμους που θα δημιουργηθούν και την ένταξη στους νέους συνδικαλιστικούς φορείς μόνο των «κατά επάγγελμα αγροτών». Στόχος των κυβερνώντων είναι να δημιουργήσουν «συνδικαλιστές» που θα στηρίζουν και θα προωθούν την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Παράλληλα χτες, ενισχύοντας το κλίμα του διαλόγου και της διαβούλευσης, δύο εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, όπως παρουσιάστηκαν, επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκαν με τον Χ. Παμπούκη και την Κ. Μπατζελή, με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να τους μεταφέρουν «την έκκληση του πρωθυπουργού για απόσυρση των τρακτέρ από τους οδικούς άξονες της χώρας». Ο Β. Πιλάφης, εκ μέρους της επιτροπής, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι αγροτοσυνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι «είμαστε σε ανοιχτό διάλογο και με τον πρωθυπουργό».

Τέλος, στο επίπεδο της αποπροσανατολιστικής δικομματικής αντιπαράθεσης, ο Γ. Πεταλωτής χαρακτήρισε «υποκριτική» τη στάση της ΝΔ, καθώς, όπως εξήγησε, «αφ' ενός λέει ότι είναι κατά των μπλόκων, στην πράξη όμως τα στελέχη της κάνουν διαφορετικά πράγματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ