Παρασκευή 22 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΠΛΟΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Οχι στο διάλογο - απάτη τώρα είναι η ώρα του αγώνα

Η εισηγητική παρέμβαση του Β. Μπούτα και η συζήτηση με τους δημοσιογράφους

ICON

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν, χτες, εκπρόσωποι του μπλόκου της Νίκαιας, σχετικά με το κάλεσμα για ενωτική αγωνιστική δράση που κάνει το μπλόκο της Νίκαιας προς τα άλλα μπλόκα σ' όλη τη χώρα. Μια ενωτική δράση που, όπως αναφέρεται στο κάλεσμα, θα στηριχτεί στην κοινή απόφαση για μη συμμετοχή στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο», στην κοινή απαίτηση να καταργηθεί ο διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη», σ' ένα κοινό διεκδικητικό πλαίσιο.

Μιλώντας εισηγητικά στους δημοσιογράφους, ο Β. Μπούτας σημείωσε:

Το μπλόκο της Νίκαιας χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, το μεγαλειώδη ξεσηκωμό των αγροτών, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, που διεκδικούν την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και τη στήριξη της παραγωγής.

Τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι αυτά που μας βγάζουν στους δρόμους. Είναι η αισχρή εκμετάλλευση που γίνεται εις βάρος μας από τις πολιτικές που εφαρμόζονται. Από την ΚΑΠ και από τις πολιτικές των κυβερνήσεων, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών επιχειρήσεων, αυτές που μας τροφοδοτούν με μέσα και εφόδια κι αυτές που παίρνουν τα προϊόντα μας πάμφθηνα και αυτά καταλήγουν πανάκριβα στα ράφια για τους καταναλωτές.

Σήμερα, σχεδόν όλη η Ελλάδα είναι στο πόδι. Βεβαίως, έχουμε επίγνωση ότι υπάρχουν διαφορετικές «γραμμές» από μπλόκο σε μπλόκο και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και ως προς τις αιτίες των προβλημάτων. Εμείς, θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε τις συγκεκριμένες διεκδικήσεις για λύσεις στα προβλήματα και για να υπάρξει προοπτική στο αγροτικό επάγγελμα, ιδιαίτερα για τους νέους αγρότες.

Από τη συνέντευξη Τύπου στη Νίκαια
Από τη συνέντευξη Τύπου στη Νίκαια
Πήραμε την πρωτοβουλία - συζητήσαμε στη συνέλευση που έγινε εδώ - να απευθυνθούμε στους αγρότες των άλλων μπλόκων και να πούμε ότι πρέπει να υπάρξει μία ενιαιοποίηση των αιτημάτων σε έξι - επτά σημεία, ώστε να είναι ενιαία η διεκδίκηση.

Κι αυτά τα αιτήματα είναι: Ο μη διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα και μη», η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος με βάση τις εγγυημένες τιμές, η προστασία της ντόπιας παραγωγής, η σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και η κατάργηση όλων των παρακρατήσεων, η μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, με μείωση των επιτοκίων στην Αγροτική Τράπεζα και επιδότηση των βασικών μέσων και εφοδίων, πάγωμα των αγροτικών χρεών για τρία χρόνια με παραγραφή των πανωτοκίων και πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής από όλες τις αιτίες και στο 100%.

Επίσης, καταγγέλλουμε τον προσχηματικό «διάλογο» που γίνεται στο Ζάππειο και σκεφτόμαστε να κινηθούμε διαμαρτυρόμενοι έξω από το Ζάππειο για αυτή τη φιέστα. Προσπαθούν «και με το καρότο και με το μαστίγιο» να σπάσουν τα μπλόκα. Δηλαδή και προσχηματικό διάλογο, αλλά και εισαγγελείς. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μία προσπάθεια από τη μεριά της κυβέρνησης και να στρέψει άλλες κοινωνικές τάξεις εναντίον μας, αλλά και να μας εκθέσει, να εκθέσει τον αγώνα των αγροτών στα μάτια των άλλων εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, για να μην έχουμε συμμάχους.


Αυτήν την πρόταση που περιγράφεται από άλλους, αλλά δε συγκεκριμενοποιείται, εμείς την κάνουμε συγκεκριμένη. Πιστεύουμε ότι αν κινηθούμε ενιαία μ' αυτά τα αιτήματα, μπορούμε να στριμώξουμε περισσότερο την κυβέρνηση, να δώσει λύση στα προβλήματά μας. Εκεί αποσκοπεί η πρότασή μας.

Σήμερα είναι η ώρα του αγώνα, δεν είναι η ώρα των συσκέψεων με άλλα μπλόκα να αναδείξουμε τη διαφωνία μας. Είναι η ώρα της δυνάμωσης των μπλόκων, είναι η ώρα της κοινής δράσης. Είναι η ώρα για κάλεσμα στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους να μας στηρίξουν και να απομονώσουν τις φωνές εκείνες οι οποίες προσπαθούν να μας διασύρουν και να μας πουν ότι «κόβουμε την Ελλάδα στη μέση».

Βεβαίως, όλοι κάνουν πως είναι μαζί μας. Κεντρικοί παρουσιαστές, όσοι βγαίνουν στα κανάλια κλπ. δηλώνουν πως είναι μαζί μας. Ομως θέλουν να βράζουμε στο ζουμί μας. Δε θέλουν τη διαμαρτυρία μας να βγει έξω. Κι αν δε διαμαρτυρηθούμε μ' αυτόν τον τρόπο που διαμαρτυρόμαστε, προφανώς κι αυτοί θα ήταν ικανοποιημένοι, γιατί ανεμπόδιστα θα συνεχίζεται το ξεκλήρισμα και εμείς θα ήμασταν στο «μούτο» και στη «μούγκα». Και λίγο - λίγο, όπως 20.000 αγρότες ξεκληρίζονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο, θα ξεκληριστούμε όλοι και θα επιτευχθεί ο στόχος που είναι η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια.

Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους

Μετά την εισήγηση ακολούθησε ο εξής διάλογος ανάμεσα στον Β. Μπούτα και στους δημοσιογράφους.

Δημ: Ποιοι και γιατί θα διαμαρτυρηθούν στο Ζάππειο;

Β. Μπούτας: Αγρότες. Θα διαμαρτυρηθούμε για τον εμπαιγμό.

Δημ: Με ποιο τρόπο;

Β. Μπούτας: Θα το συζητήσουμε. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα.

Δημ: Γιατί δε βάλατε στα κοινά αιτήματα τον Αχελώο;

Β. Μπούτας: Επειδή το κάλεσμά μας απευθύνεται σε όλη την Ελλάδα. Και σε άλλες περιοχές, προφανώς, έχουν αιτήματα τοπικού ή περιφερειακού χαρακτήρα. Για μας στο μπλόκο της Νίκαιας ο Αχελώος είναι πρώτης γραμμής αίτημα. Είναι αίτημα συνδεδεμένο με την ΚΑΠ, καθώς, σύμφωνα με τις μελέτες που πάνε να κάνουν, το αν και πόσο νερό θα έλθει στη Θεσσαλία, θα εξαρτηθεί από το πόσες και ποιες καλλιέργειες θα παραμείνουν. Κι άμα δεν θα υπάρχουν καλλιέργειες, δε θα έρθει το νερό που απαιτείται.

Δημ: Ποιο είναι το κόστος των αιτημάτων; Το έχετε μετρήσει;

Β. Μπούτας: Εμείς τους λογαριασμούς που κάνουμε είναι από τις καλλιέργειές μας και βλέπουμε ότι «μπαίνουμε μέσα». Θέλουμε να μας εξασφαλίσουν εισόδημα για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες μας και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και βάζουμε και τα υπόλοιπα αιτήματα για να έχουμε και προοπτική.

Δημ: Εχετε με τα άλλα μπλόκα επικοινωνία ή απλά βάλατε το πλαίσιο και περιμένετε την απάντηση;

Β. Μπούτας: Και εμείς έχουμε επικοινωνία με αγρότες και όλοι οι αγρότες που συμμετέχουν εδώ έχουν επικοινωνία με τους αγρότες που είναι στ' άλλα μπλόκα. Η πρότασή μας αρχίζει και ζυμώνεται, συζητιέται. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν οι ανάλογες κινήσεις για να είναι αποδεκτή αυτή η πρόταση.

Υπάρχουν δείγματα γραφής

Δημ: Θα ζητήσετε συνάντηση με το υπουργείο;

Β. Μπούτας: Εχουμε δείξει δείγματα γραφής και πέρσι και τα προηγούμενα χρόνια. Οταν βρισκόμαστε στην κορύφωση του αγώνα, πάντα ζητάμε και συναντιόμαστε. Και είναι λογικό. Ποιος θα σου λύσει το πρόβλημα, αν δε το θέσεις στην κυβέρνηση και στην αρμόδια υπουργό; Αλλά θα το συζητήσουμε εδώ πότε θα γίνει. Ξέρουμε ότι γίνονται και κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα. Δε λέω για το διάλογο. Γενικότερα, με απώτερο στόχο να μας διαλύσουν. Στόχος μας είναι πώς θα δυναμώσουμε, πώς θα ενισχυθούμε, πώς θα πιέσουμε για να λυθούν τα προβλήματα. Η κυβερνητική εξουσία και η προηγούμενη και η σημερινή στόχο έχει να μη λυθεί κανένα πρόβλημα και να περάσει αυτή η πολιτική.

Δημ: Πώς θα πιέσετε όταν ο δρόμος είναι ανοιχτός;

Β. Μπούτας: Τώρα, ποιος λέει αλήθεια; Εσύ ή αυτοί που λεν ότι είναι κλειστός ο δρόμος; Το λέει ο Καμπουράκης, άλλοι στα κεντρικά κανάλια - και με την ευκαιρία να πω ότι πέρσι ήταν στημένα όλα τα κεντρικά κανάλια, ενώ φέτος δε βλέπω κανένα εδώ - το λένε η κυβέρνηση, ο Ρέππας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που έλεγε για τον κοινωνικό αυτοματισμό, τα εμπορικά επιμελητήρια. Ο άλλος έλεγε ότι δεν μπορεί να πάει τα τεύτλα στο εργοστάσιο όταν αυτό είναι δυο χρόνια κλειστό... έλεος!

Κανένας αγώνας δεν είναι αντίγραφο του προηγούμενου. Αλλες συνθήκες, άλλη οξύτητα των προβλημάτων. Σήμερα έτσι αποφασίσαμε να τον πάμε τον αγώνα και κάθε φορά θα προσαρμοζόμαστε και στις μορφές, πρέπει να κάνουμε εναλλαγή και στην τακτική μας.

Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι είναι αγώνας επιβίωσης. Εχουμε δίκιο, δε μας στο δίνουν. Δεν υπάρχει σήμερα προοπτική και δεν μπορεί κανένας να μας κατηγορήσει. Καλούμε όλους να μας συμπαρασταθούν, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους. Πρέπει να φτιάξουμε μέτωπο ν' αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Να μας στηρίξουν - θέλουμε τη στήριξή τους - ώστε να είναι η δύναμή μας μεγαλύτερη και η πίεση ισχυρότερη.

Δημ.: Τρία επιμελητήρια - Καρδίτσα, Τρίκαλα, Βόλος - λένε ότι έχετε επιβάλει ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας. Και ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Βιομηχανιών. Τι θα κάνετε;

Β. Μπούτας: Οι διοικήσεις. Απ' όσο γνωρίζω τα επιμελητήρια κινούνται στη «γραμμή» Ρέππα και του - πώς το λένε αυτόν τον καινούριο; - του Πεταλωτή. Επίσης, είμαστε Θεσσαλοί, γνωρίζουμε και πρόσωπα και πράγματα. Ενα αυτό.

Δεύτερον: Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει βγει κάποια κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, να μας πει «θα σας δώσω όσα θέλετε». Πάντα λένε «δεν έχουμε, δε δίνουμε, δε κάνουμε». Γίνεται μία πάλη, μία πίεση. Γι' αυτό συζητάμε για στήριξη.

Σήμερα θα έρθει εδώ το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στέκονται κοντά μας σωματεία, φορείς. Χτες ήταν ο νομάρχης Καρδίτσας που συμπαραστάθηκε. Η Ομοσπονδία ΕΒΕ Καρδίτσας ξέρω ότι βγάζει ψήφισμα να συγκεντρώσει τρόφιμα να τα φέρει εδώ στον κόμβο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ