Παρασκευή 22 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Νοικοκύρεμα» για λογαριασμό του κεφαλαίου

Οι περικοπές σε μισθούς και δικαιώματα, στόχο έχουν να διοχετεύσουν περισσότερο κρατικό χρήμα στις μεγαλοεπιχειρήσεις

Την κλιμάκωση της αντιλαϊκής θύελλας μέσα από την αυστηρή τήρηση του «προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης», συνδυασμένη με την επιβολή επιπρόσθετων μέτρων και νέων περικοπών στον κοινωνικό τομέα, προανήγγειλε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επιβεβαιώνοντας τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρός της, Θ. Πάγκαλος, αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης εξήγγειλε «το κλείσιμο και τη συγχώνευση δεκάδων δημοσίων επιχειρήσεων και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας» και την ταυτόχρονη «περικοπή μισθών στις αντίστοιχες υπηρεσίες», ισχυριζόμενος ότι εντάσσονται σε μια «πολιτική νοικοκυρέματος των δημοσίων οικονομικών»! Ο Θ. Πάγκαλος ανέφερε επίσης ότι σύντομα η κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τις ΔΕΚΟ που θα καταργηθούν και θα συγχωνευθούν.

Οι χτεσινές ανακοινώσεις φανερώνουν ότι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει αλλεπάλληλα κύματα αντιλαϊκών μέτρων, ενώ συγχρόνως προωθεί με ταχύτατους ρυθμούς τις «ανατροπές» που τσακίζουν εργασιακά, ασφαλιστικά και λαϊκά δικαιώματα, έτσι όπως συμπεριλαμβάνονται στο «πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης».

Δεν είναι τυχαίο ότι στη χτεσινή σύσκεψη της επιτροπής, που όπως ανακοινώθηκε θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, για να ελέγχει την εξέλιξη του «συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης», συμμετείχαν υπουργοί, οι οποίοι θα σηκώσουν το κύριο βάρος των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι: Χ. Παμπούκης, Α. Λοβέρδος, Α. Διαμαντοπούλου, Γ. Παπακωνσταντίνου, Φ. Σαχινίδης, Λ. Κατσέλη, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Κ. Μπατζελή και Δ. Ρέππας. Δηλαδή, τα κυβερνητικά στελέχη που θα προωθήσουν τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, στις εργασιακές σχέσεις, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλίσουν νέες επιδοτήσεις για τη στήριξη και ενίσχυση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Εκφράζοντας ακριβώς αυτήν τη στρατηγική κατεύθυνση της κυβέρνησης, ο Γ. Παπανδρέου στην εισηγητική του ομιλία τόνισε ότι «η πρόκληση του νοικοκυρέματος του κράτους είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου». Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι «ιστορική ευκαιρία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «αποτελεί μέρος των μεγάλων ανατροπών και ριζικών αλλαγών που έχουμε σχεδιάσει και εφαρμόζουμε. Μπροστά μας ανοίγεται μια πρόκληση χωρίς προηγούμενο. Να κάνουμε στο συντομότερο δυνατό χρόνο τις μεγάλες τομές που εδώ και πολλά χρόνια χρειάζεται η χώρα μας».

Ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να εμφανίσει ότι η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική έχει τη συναίνεση των λαϊκών στρωμάτων. Ισχυρίστηκε ότι «με τη βοήθεια και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, θα βγάλουμε όλοι μαζί τη χώρα από το τέλμα».

Επιδεικνύοντας, ταυτόχρονα, την αντιλαϊκή αποφασιστικότητα της κυβέρνησης ανέφερε ότι «η σύγκληση της Επιτροπής λίγες μέρες μετά την κατ' αρχήν θετική υποδοχή του προγράμματος Σταθερότητας από τους εταίρους μας είναι ένα μήνυμα πως είμαστε αποφασισμένοι και θέλουμε άμεσα να προχωρήσουν οι αλλαγές».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Θ. Πάγκαλος τόνισε ότι η επιτροπή θα συνεδριάζει τακτικά ώστε «η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης να προχωράει με εξειδίκευση των στόχων του στα επιμέρους υπουργεία και τη διαμόρφωση ενός χρονοδιαγράμματος για την παρακολούθηση της εξέλιξής του».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ