Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
Στο στόχαστρο οι λαοί
Περικοπές δαπανών ανάλογες με το βάθος της κρίσης...

«Το κρίσιμο ερώτημα στον νέο προϋπολογισμό δεν είναι αν θα περικοπούν οι δημόσιες δαπάνες, αλλά πόσο θα περικοπούν. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί και από το ξεκαθάρισμα του τοπίου, το οποίο συνεχίζει να παραμένει θολό». Αυτά αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2002, δίνοντας έτσι το στίγμα των πολύ μεγάλων αβεβαιοτήτων που επικρατούν αυτή τη στιγμή, αλλά και την ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης να σκληρύνει ακόμα περισσότερο την ούτως ή άλλως αντιλαϊκή κατεύθυνση της δημοσιονομικής της πολιτικής και να προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές δημόσιων δαπανών, προκειμένου να εναρμονίσουν την πορεία υλοποίησης του νέου προϋπολογισμού με τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στο μέγαρο Μαξίμου ενημερωτική συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου. Ο τελευταίος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση και σε μια εμφανή προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει τις όποιες αρνητικές συνέπειες υπάρξουν στην οικονομία από την πρόσφατη κρίση - συνέπειες, όποιες και αν είναι θα επιδιώξουν, ως συνήθως, να μετακυλήσουν στα λαϊκά στρώματα - κινήθηκε και πάλι στη γραμμή «ναι μεν θα υπάρξουν συνέπειες και για την Ελλάδα, αλλά θα είναι μικρότερες σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Πάλι τυχεροί είμαστε δηλαδή...

Αναφερόμενος για το προσχέδιο προϋπολογισμού που την ερχόμενη Δευτέρα 1η Οκτώβρη θα εγκριθεί τυπικά από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα κατατεθεί στη συνέχεια στη διαρκή επιτροπή της Βουλής, θα έχει δυο εναλλακτικά σενάρια. Το πρώτο θα είναι «αυτό που διαμορφώθηκε πριν από την κρίση και ένα εναλλακτικό που προβλέπει κάπως μικρότερη ανάπτυξη και κάποιες περικοπές δαπανών». Τη στιγμή που οι στενοί του συνεργάτες δηλώνουν ευθέως ότι όλες οι δημόσιες δαπάνες - εκτός από αυτές που αφορούν Ολυμπιακούς Αγώνες, μαζί με ασφάλεια κλπ, τους τόκους του δημόσιου χρέους και αυτές του υπουργείου Αμυνας - είναι υποψήφιες για περικοπή, ανάλογα με τον βάθος της κρίσης, ο Γ. Παπαντωνίου επιχείρησε να παρουσιάσει και πάλι μια επίπλαστη εικόνα, δηλώνοντας ότι δε θα γίνουν περικοπές από την εισοδηματική πολιτική, αλλά «οι όποιες περικοπές θα είναι μικρές και θα αφορούν καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ