Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΑΣΚΗΣΕΙΣ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» ΚΑΙ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ»
Οι Αμερικανοί απαγορεύουν τη χρήση της Σούδας

Στα μέτρα της ιμπεριαλιστικής πανστρατιάς, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, προσαρμόζονται οι ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, κατόπιν σχετικών διαταγών των Αμερικανών. Τόσο η άσκηση «Νικηφόρος - Τοξότης», που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Οκτώβρη σε Ελλάδα και Κύπρο, όσο και η άσκηση «Παρμενίων» τίθενται υπό περιορισμό και προσαρμόζονται ανάλογα τα σχέδιά τους, κυρίως αυτά που αφορούν τις πτήσεις ελληνικών αεροσκαφών στην Αν. Μεσόγειο και την Κύπρο, αλλά και τη χρησιμοποίηση από τα ελληνικά αεροσκάφη του αεροδρομίου της Σούδας.

Μετά, λοιπόν, τις σχετικές προτροπές των Αμερικανών υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, τροποποίηση των σχεδίων, ώστε ακόμα και αν πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις, αυτό να γίνει σύμφωνα με τις αμερικανικές προδιαγραφές. Ετσι, εκτός από την αμερικανική παρέμβαση στο υπουργείο Εξωτερικών για την άσκηση «Νικηφόρος - Τοξότης» στην Κύπρο, που αποκάλυψε χθες ο «Ρ» και επιβεβαιώθηκε από την κυβέρνηση, ανάλογη παρέμβαση υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Αμυνας και για την άσκηση «Παρμενίων», ιδιαίτερα για το μέρος της που αφορά τις απογειώσεις αεροσκαφών από τη Σούδα. Για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε να μειωθούν οι πτήσεις από τη Σούδα ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, χωρίς να αποκλείεται και μη χρήση της βάσης για τη συγκεκριμένη άσκηση.

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, που ρωτήθηκε χθες σχετικά, υποστήριξε: «Δεν τίθεται θέμα ματαίωσης της άσκησης "Νικηφόρος - Τοξότης", που γίνεται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή δυνάμεων της Ελλάδας και της Κύπρου. Η άσκηση αυτή εντάσσεται στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Είναι μία άσκηση, η οποία δε στρέφεται εναντίον άλλων χωρών. Διεξάγεται πάντοτε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη δημιουργείται οποιοσδήποτε κίνδυνος, οποιοδήποτε ενδεχόμενο δημιουργίας κρίσης στην περιοχή». Οσο για την άσκηση «Παρμενίων», που ολοκληρώνεται στις 2 Οκτώβρη, είπε ότι «θα γίνει κανονικά» και «ουδέποτε τέθηκε θέμα ματαίωσης ή αναβολής». Δεν είπε, όμως, αν θα γίνει τροποποίηση... Ο Δ. Ρέππας, μάλιστα, θεώρησε ότι «αυτήν την ώρα» η ενασχόληση με το θέμα «στοιχειοθετεί το υπόστρωμα για δημιουργία εντυπώσεων περί δήθεν αντιδικίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ», ότι, δηλαδή, «υπάρχει ένα είδος αντιδικίας, που δεν υπάρχει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ