Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φερέφωνα της αμερικανο-δουλείας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ευθυγραμμισμένα με την κυβερνητική προπαγάνδα για υπονόμευση και «απομόνωση» του σημερινού συλλαλητηρίου, όπως αυτή εκφράστηκε επίσημα χτες από τον Δ. Ρέππα -(«οφείλουμε όλοι να επιδείξουμε ευθύνη σε αυτή την κρίσιμη περίοδο γιατί μπορεί από δικές μας πρωτοβουλίες να εκτεθεί η χώρα») -εμφανίστηκαν διάφορα «παπαγαλάκια». Ο Θ. Αναστασιάδης (κατά κόσμον «μαυρότρυπας»), για παράδειγμα, από τη συχνότητα του «Φλας», έφτασε στο σημείο να κάνει «έκκληση» για... ματαίωση του συλλαλητηρίου, γιατί, όπως είπε, «θα μας ξεσκίσουν οι Αμερικάνοι». Αν υπάρχει ίχνος «εθνικής ευθύνης», συνέχισε σε ένα παραλήρημα φοβισμένου και βολεμένου μικροαστού, δεν πρέπει να γίνει το συλλαλητήριο, γιατί τα πλάνα και οι φωτογραφίες θα κάνουν το γύρο του κόσμου και θα προκαλέσουμε την οργή των ΗΠΑ!.

Δεν πρόκειται, βέβαια, για τη μοναδική «φωνή» ραγιαδισμού και εθελοδουλίας και βέβαια δεν τους ακούει ο ελληνικός λαός για πρώτη φορά. Από την τουρκοκρατία μέχρι την Κατοχή, πάντα υπήρχαν οι οπαδοί του «σφάξε με αγά μου να αγιάσω», ή του «Βασίλη κάτσε φρόνιμα...». Αν τους άκουγε ο ελληνικός λαός ακόμα θα ζούσε κάτω από ζυγό της «Ιεράς Συμμαχίας», του Γ' Ράιχ, κ.ο.κ.

Αχαρακτήριστος...

Αχαρακτήριστη η συμπεριφορά του Μανώλη Καψή (ΑΛΦΑ). Κάλεσε στην εκπομπή του (Τρίτη μεσάνυχτα) εκπρόσωπο του ΚΚΕ, για να πάρει μέρος στη συζήτηση. Και συνέβησαν, για όσους δε γνωρίζουν, τα εξής: Ενώ υποσχέθηκε στο Γραφείο Τύπου ότι η γραμμή στούντιο Συντάγματος - κεντρικό στούντιο ΑΛΦΑ θα είναι ανοιχτή, ώστε να μπορεί ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ να παρεμβαίνει, εκείνος την έκλεισε, με αποτέλεσμα ο σ. Γεωργιάδης να εγκλωβιστεί κυριολεκτικά στο στούντιο του Συντάγματος!

Δεύτερο (και το κυριότερο), δεν του έδωσε ούτε μια φορά το λόγο, με αποτέλεσμα να τελειώσει η εκπομπή και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ να μη μιλήσει!!

Πώς μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η συμπεριφορά; Μόνο με μια λέξη: Αχαρακτήριστη! Εκεί φτάνουν, όσοι φοβούνται τη φωνή του ΚΚΕ: Στη φίμωση, κυριολεκτικά...

Χοντροκομμένος αντικομμουνισμός

Το δικό του «παρών» στη συντονισμένη εκστρατεία για το χτύπημα του σημερινού συλλαλητηρίου θέλησε να δώσει το κόμμα των Φιλελεύθερων, αλλά το επιχείρησε με χοντροκομμένο και θλιβερό τρόπο. Ετσι στη σχετική ανακοίνωση φέρνει το συλλαλητήριο στα μέτρα που θέλει για να μπορέσει να το συκοφαντήσει. Ισχυρίζεται λοιπόν ότι είναι «συλλαλητήριο καταδίκης της επέμβασης στο Αφγανιστάν» για να κάνει στη συνέχεια επίδειξη φτηνού χιούμορ, λέγοντας ότι «με δεδομένο(!) ότι καμιά επέμβαση στο Αφγανιστάν δε βρίσκεται σε εξέλιξη, υποθέτουμε ότι έστω με καθυστέρηση 23 ετών το ΚΚΕ αποφάσισε να καταδικάσει τη Σοβιετική επέμβαση».

Το σίγουρο είναι πάντως ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δίνει διαπιστευτήρια τυφλής υποτέλειας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, όπως έκανε πρόσφατα ο Στ. Μάνος και διάφοροι άλλοι τιμητές της αμερικανο-δουλείας.

Οσο για τους στόχους τους συλλαλητηρίου, θα μπορούσαν να είχαν κοιτάξει το χτεσινό πρωτοσέλιδο τίτλο του «Ρ»: «Οχι στον πόλεμο - Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας - Οχι σε μέτρα καταστολής».

Λοβέρδος το Αμερικανάκι

Βγήκε από τα ρούχα του ο Λοβέρδος (της ΝΕΤ) στην εκπομπή του Μ. Καψή, στον ΑΛΦΑ, όπου πήγε προσκαλεσμένος, για να στηρίξει κι αυτός τα ιδεώδη του «ελεύθερου κόσμου»!

Γιατί βγήκε από τα ρούχα του; Για τους Ελληνες, που είναι αντιαμερικανοί! Ενώ δε θα έπρεπε να είναι... Γιατί δε θα έπρεπε; Μήπως άραγε νομίζει ότι ο λαός οφείλει να σκέφτεται όπως ο Λοβέρδος;

Ο λαός δεν εξυπηρετεί σκοπιμότητες. Ο,τι κάνει (σωστό ή λάθος- στην προκειμένη σωστό), το κάνει, επειδή έτσι το πιστεύει. Αλλοι -κύριε Λοβέρδο- πιστεύουν τα μεν και κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους, για να δείχνουν ότι πιστεύουν τα δε...

Τα περιττά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΣΙΓΑ ΠΟΥ θα χρειάζονταν αποδείξεις για τους ένοχους του φονικού χτυπήματος στους δίδυμους πύργους του Μανχάταν η ελληνική κυβέρνηση. Οι αμερικανικές θέσεις είναι αξιόπιστες δήλωσε χωρίς πολλά - πολλά χτες ο Ακης Τσοχατζόπουλος!

Δεν είχαμε την παραμικρή αμφιβολία βέβαια. Γιατί, να είστε βέβαιοι, πως η πίστη των κυβερνώντων σε όσα λένε και πράττουν οι Αμερικανοί είναι μεγαλύτερη από την πίστη των Ταλιμπάν στον Αλάχ.

Με τη διαφορά ότι οι πρώτοι δε θυσιάζουν τους εαυτούς τους στην πίστη τους. Προτιμούν να εμπλέκουν τη χώρα σε καταστάσεις που μόνο σε καλό δε θα της βγουν.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ το Ισραήλ φαίνεται να εκμεταλλεύεται τη συγκυρία στη Μέση Ανατολή και να εξαπολύει ανά τακτά χρονικά διαστήματα επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων, για τις οποίες βέβαια η ευαίσθητη διεθνής κοινότητα αδιαφορεί επιδεικτικά.

Οι Ισραηλινοί βλέπετε εξέφρασαν από την αρχή τη θέση τους υπέρ της άκριτης αποδοχής των εξελίξεων που δρομολογούν οι ΗΠΑ οπότε οτιδήποτε και να κάνουν είναι για το καλό της παγκόσμιας ασφάλειας.

ΑΠΟΡΙΑ: Θα μπορούμε να παραμείνουμε τελικά στη χώρα την περίοδο που θα διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 ή μήπως η παρουσία των Ελλήνων στην Ελλάδα αποτελεί μειονέκτημα για την ασφάλεια της διοργάνωσης;

Οσο να 'ναι η ελληνική κοινή γνώμη που διαπνέεται από αντιαμερικανισμό ίσως να μην είναι ό,τι καλύτερο, οπότε και προκειμένου να διευκολύνουμε, να πρέπει να μετακομίσουμε σε κάποια γειτονική χώρα για λίγο.

Φανταζόμαστε ότι θα μας λύσει την απορία μέχρι να ολοκληρώσει τους ελέγχους του ο κ. Ζακ Ρογκ, με κάποια ανακοίνωση η Γιάννα Αγγελοπούλου. Μόνο μην το ξεχάσουν... Αν μπορούν, να μας ειδοποιήσουν έγκαιρα να προετοιμαστούμε...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο πόλεμος και οι «εργολάβοι»

Μόλις σταμάτησε ο εφιαλτικός κρότος της σύγκρουσης των αεροπλάνων στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης και πριν ακόμα κατακάτσει ο κουρνιαχτός των ερειπίων, μέσα στα οποία θάφτηκαν χιλιάδες αθώα θύματα, στεντόρεια ακούστηκε, πάνω από τον πλανήτη, η φωνή του Μπους: «Σκάστε όλοι κι ακολουθήστε με»! Αγριεμένη η διαταγή του «πλανητάρχη» προς συμμάχους, φίλους και εχθρούς. Οι κυβερνήτες υπάκουσαν. Και μια νέα παγκόσμια «Ιερά Συμμαχία» συστήνεται. Στις διακηρύξεις της, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Πραγματικός στόχος της, το ξεκαθάρισμα λογαριασμών με όσους ακόμα δεν έχουν πλήρως υποταχθεί στα «μεγάλα αφεντικά» της Γης και το ξαναμοίρασμα του κόσμου, όπως αυτός διαμορφώνεται μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη 10ετή εφαρμογή της «νέας τάξης» του ιμπεριαλισμού.

Το μοίρασμα του κόσμου δεν μπορεί να γίνει χωρίς πόλεμο. Και καλύτερη αφορμή, προσφορότερο πρόσχημα, για ν' αρχίσει αυτός ο πόλεμος, από ένα εντυπωσιακό και πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στην «καρδιά» των ΗΠΑ, δεν υπήρχε. Πρόκειται για αφορμή πολύ πιο «πειστική» και «αποδεκτή» από όλες τις άλλες που χρησιμοποιήθηκαν στην ιστορία, από την ωραία Ελένη του Τρωικού Πολέμου, μέχρι την πυρπόληση του Ράιχσταγκ του τελευταίου Παγκοσμίου Πολέμου. Πρώτον, διότι εδώ έχουμε πάρα πολλά αθώα θύματα και, δεύτερον, γιατί χτυπήθηκε, όχι μόνο η μόνη υπερδύναμη, η οποία μπορεί να προστατέψει τον κόσμο από τους τρομοκράτες, αλλά και η κοιτίς του δυτικού πολιτισμού, που οδηγεί την ανθρωπότητα στο μέλλον.

Και σε τούτο τον πόλεμο η «μάχη της προπαγάνδας» προηγείται των συγκρούσεων στα πεδία των μαχών. Στόχος των προπαγανδιστών να πείσουν πως πρόκειται για έναν πόλεμο ανάμεσα στο «καλό» και το «κακό». Το «καλό» εκπροσωπεί η Αμερική κι όλος ο δυτικός «πολιτισμένος» κόσμος - αλλά και κάποιοι «απολίτιστοι» που είναι πειθαρχικοί - και το «κακό» όλοι οι απείθαρχοι όπου Γης, εν προκειμένω οι μουσουλμάνοι, που χαρακτηρίζονται συλλήβδην, σχεδόν, τρομοκράτες. Η προπαγάνδα κινείται σε δυο άξονες: Για όσους είναι επιρρεπείς σε ρατσιστικές ιδεολογίες, χρησιμοποιείται η θεωρία της «αντιπαράθεσης των πολιτισμών». Στους υπόλοιπους, προβάλλεται η ανάγκη διαφύλαξης των κεκτημένων της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, εν τέλει, του καπιταλισμού.

Στη χώρα μας το ρόλο του προπαγανδιστή ανέλαβαν παλιοί και νεόκοποι αντικομμουνιστές, επιχειρώντας «μ' ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια»: Και να «ξεριζώσουν» από την καρδιά και το αίμα των Ελλήνων τον «αντιαμερικανισμό» και να «ξεκάνουν» όλους όσοι αντιστέκονται, εμπράκτως, στη «νέα τάξη» του ιμπεριαλισμού, κυρίως τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές της Αριστεράς. Οι ντόπιοι «εργολάβοι» του Μπους - άλλοτε «μουτζαχεντίν» του προοδευτισμού, νυν «σταυροφόροι» του συντηρητισμού - μάχονται, νυχθημερόν, για να μετατρέψουν τους περήφανους Ελληνες, σε «φοβισμένα ανθρωπάκια» και υποτακτικούς. Ξέρουν ότι είναι δύσκολο να το πετύχουν, αλλά είναι πολλά τα προσδοκώμενα οφέλη για να μην το επιχειρήσουν...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

«Βρώμικη» φαντασία

Γρηγοριάδης Κώστας

«Δεν είναι παράξενο που αναπτύσσεται ανοιχτά η επιχειρηματολογία ότι η νομιμοποίηση των ξένων εργατών θα γλιτώσει τα ασφαλιστικά ταμεία ή θα λύσει τα προβλήματα της έλλειψης εργατικών χεριών σε ορισμένες κατώτερες και αποκαλούμενες "βρώμικες δουλιές". Η νομιμοποίηση, στις σημερινές συνθήκες, δεν πρόκειται να οδηγήσει στην ισότητα μεταχείρισης». Αυτά έγραφε - ανάμεσα σε άλλα - η απόφαση της πρόσφατης ΚΕ του ΚΚΕ, που δημοσιεύτηκε στον «Κυριακάτικο Ρ». Τοποθέτηση, στην οποία η χτεσινή «Αυγή»... ανακάλυψε «αρνητική αναφορά στο αίτημα για τη νομιμοποίηση των μεταναστών» και, επιπλέον, μια πιθανή πολιτική και ιδεολογική προετοιμασία για την απόσυρση του αιτήματος από το ΚΚΕ!

Αφήνοντας κατά μέρος, ότι πρέπει να έχει κάποιος «βρώμικη» φαντασία για να κάνει τις παραπάνω σκέψεις, να υποθέσουμε, πως η «Αυγή» είναι υπέρ της νομιμοποίησης, επειδή θα σωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και θα βρεθούν εργάτες για τις «βρώμικες δουλιές»; Για τις αυταπάτες, ότι η προσφερόμενη νομιμοποίηση από την κυβέρνηση εξασφαλίζει την ισότητα μεταχείρισης δε ρωτάμε... Είναι ολοφάνερες.

Ταλιμπάν και Δύση

«Βλέπετε ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν», ρωτήθηκε χτες (από τον «Πλάνετ») ο Α. Ανδριανόπουλος, και ιδού η απάντηση λέξη προς λέξη: «Μα αυτό το καθεστώς είναι ένα καθεστώς περίεργο. Δεν ενοχλούσε σε καμία περίπτωση τη Δύση(!). Ακούω διάφορους δήθεν αναλυτές να λένε ότι θέλουν να χτυπήσουν το Αφγανιστάν, να ανατρέψουν τους Ταλιμπάν για να περάσουν οι αγωγοί. Αυτά είναι ανοησίες. Οι Ταλιμπάν είχαν εξασφαλίσει την ειρήνευση(!) στο Αφγανιστάν και ήδη είχαν γίνει συμφωνίες να περάσουν αγωγοί μέσω Αφγανιστάν από το Τουρκμενιστάν και να φτάσουν στο Καράτσι. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε αναστάτωση στο Αφγανιστάν κάνει ζημιά σε πετρελαϊκά-οικονομικά συμφέροντα και δεν τα βοηθάει(!). Το ζήτημα είναι ότι θα ανοίξει το Ιράν. Εκεί είναι το σημαντικό θέμα για τη Δύση, το Ιράν να ανοίξει και από εκεί να γίνει η διακίνηση των πετρελαίων της Κασπίας...». Το μόνο, ίσως, που χρειάζεται να αναφερθεί ακόμη είναι και το εξής: Ο Α. Ανδριανόπουλος έχει εργαστεί στην περιοχή ως «εμπειρογνώμονας» μεγάλων πετρελαϊκών συμφερόντων και, βέβαια, γνωρίζει τα πράγματα «από μέσα»...

Η έκπληξη...

Πολύ σπάνια αναγνωρίζεται ο πολύμορφα θετικός ρόλος του ΚΚΕ, στην αντιμετώπιση και επίλυση σημαντικών λαϊκών και κοινωνικών προβλημάτων, από πολιτικούς του αντιπάλους. Και γι' αυτό ξάφνιασε η χτεσινή παρέμβαση του Κ. Λαλιώτη, στη διάρκεια των εγκαινίων της, σύγχρονης τεχνολογίας, Μονάδας Αποτέφρωσης Νοσοκομειακών Απορριμμάτων, στα Ανω Λιόσια. Παίρνοντας το λόγο, λοιπόν, ο υπουργός εξήρε το ρόλο και τη συμβολή του ΚΚΕ, αλλά και προσωπικά του παριστάμενου μέλους του ΠΓ της ΚΕ και επικεφαλής της ΝΑΣ, Σπ. Χαλβατζή, στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο.

Δε γνωρίζουμε, βέβαια, τι ακριβώς είχε στο... πίσω μέρος του μυαλού του ο Κ. Λαλιώτης, αλλά η παρέμβασή του αποτέλεσε σίγουρα μια έκπληξη για τους παραβρισκόμενους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το δικό μας δίλημμα

Σιωπητήριο για τους λαούς όλου του κόσμου σαλπίζει η ηγεσία των ΗΠΑ. «Οποιος δεν είναι μαζί μας, είναι με την τρομοκρατία», προειδοποιεί ο Πρόεδρος Μπους. Ποτέ στη σύγχρονη Ιστορία δεν εκβιάστηκε κατά τέτοιο τρόπο η υποταγή χωρών και λαών από μια δύναμη που διεκδικεί την κοσμοκρατορία. Η ιταμή αξίωση της αμερικανικής ηγεσίας αποτελεί ύβρη για την ανθρωπότητα και ως τέτοια, αργά ή γρήγορα, θα απαντηθεί.

Εν ονόματι των χιλιάδων θυμάτων του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης του Σεπτέμβρη προετοιμάζεται ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα, το οποίο δε θα μετρηθεί μόνο από τον αριθμό των θυμάτων, αλλά και από την οπισθοδρόμηση του πλανήτη σε περιόδους απόλυτης βαρβαρότητας. Πριν από λίγα χρόνια οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος κομπορρημονούσαν ότι πέτυχαν το «τέλος της Ιστορίας». Σήμερα, αφού κατάλαβαν ότι η Ιστορία έχει πολλά ακόμη να πει, επιχειρούν να την «τελειώσουν» με τα όπλα και την τρομοκρατία.

Είναι επίσης εξοργιστικό, οι κατ' εξοχήν νεκρόσυλοι, αυτοί που στο όνομα των θυμάτων της 11ης του Σεπτέμβρη ετοιμάζονται να βάψουν με αίμα όλο τον κόσμο, να ζητούν συλλυπητήρια από τους άλλους για να τα μεταφράσουν σε υποστήριξη των σχεδίων τους.

Η πρώτη απάντηση δόθηκε μέσα από τις ίδιες τις ΗΠΑ. Την έδωσαν οι διαδηλωτές στη Νέα Υόρκη: «Η θλίψη μας δεν είναι κραυγή πολέμου». Βεβαίως, οι φωνές τους έφθασαν σαν ψίθυροι στ' αυτιά μας, αφού η εκκωφαντική εκστρατεία των πολεμοκάπηλων καλύπτει τα πάντα.

Αυτές τις φωνές του θάρρους και της λογικής οφείλουμε σήμερα να τις κάνουμε να αντιλαλήσουν στην Αθήνα, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, σ' όλο τον κόσμο. Το σημερινό συλλαλητήριο και όσα θα ακολουθήσουν θα είναι η απάντησή μας στο «σιωπητήριό» τους. Θα είναι η απάντησή μας και σε όσους δεν μπορούν να αντέξουν το «βάρος» της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και σπεύδουν να απαλλαγούν απ' αυτό για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στους κ. κ. Μπους, Πάουελ, Ράμσφελντ, Μπλερ, Ζοσπέν, Σρέντερ, Σημίτη και σία.

Ο ελληνικός λαός γυρίζει την πλάτη στους εμπόρους της οδύνης, καταδικάζει τους υπεύθυνους του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης του Σεπτέμβρη, συγκλονίζεται για την απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών, τις προσμετρά και αυτές στις θυσίες των λαών στο βωμό των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Αρνείται όμως να δεχτεί ότι κάτω από τα ερείπια του World Trade Center δε θάφτηκαν μόνο τα αθώα θύματα της τρομοκρατίας, αλλά και το μέλλον όλων των λαών, το μέλλον της ανθρωπότητας. Και για να το πούμε διαφορετικά: «Οσοι δεν είναι με τους λαούς, είναι με τον πόλεμο και την τρομοκρατία».

Οχι στον πόλεμο

Για δέκα χρόνια

πόλεμο

η Αμερική μιλάει

κι άπειρες

θά 'χουμε σφαγές

καινούρια Μάι Λάι

κι οι κυβερνήτες μας

εδώ, οι μπιστικοί

των ΗΠΑ

ν' ακολουθήσουν

θέλουνε

στη φρίκη αυτή

το «γύπα».

***

Μα ο λαός

δε συμφωνεί

μ' επιλογές θανάτου

και διαδηλώνει

σήμερα

και στέλνει

ως μήνυμά του

«όχι» στο μαύρο

πόλεμο

και η Ελλάδα πέρα

από ολέθρου

σχέδια

που προωθεί η λέρα!


Ο οίστρος
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org