Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Στο στόχαστρο οι λαοί
Λογική, όχι υστερία

Αρθρο του Σαμ Γουέμπ, εθνικού Προέδρου του ΚΚ ΗΠΑ

Ο εθνικός Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, Σαμ Γουέμπ, σε πρόσφατο άρθρο - επιστολή προς τον αμερικανικό λαό, τονίζει μεταξύ άλλων πως το μόνο αποτέλεσμα της τρομοκρατικής ενέργειας είναι να ενισχύονται «οι δυνάμεις της πολιτικής αντίδρασης, του ρατσισμού και του μιλιταρισμού στη χώρα μας και διεθνώς».

Η μοναδική απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη για τους Αμερικανούς κομμουνιστές από το ότι «το προοδευτικό κίνημα πρέπει να βοηθήσει να απαντηθούν οι ερωτήσεις, γνωρίζοντας ότι πειστικές και πέραν αμφισβητήσεων απαντήσεις μπορεί να μην είναι εύκολο να δοθούν, ειδικά με δεδομένη την πίεση που απορρέει από τους κυβερνώντες κύκλους να απαντήσουμε στη βία με περισσότερη βία»... ώστε να μπορέσει κάποια στιγμή να φτάσουμε στο σημείο να είμαστε σε θέση απαντήσουμε στο ερώτημα: «Πώς μπορεί να σπάσει ο κύκλος της βίας, πώς μπορούμε να δώσουμε τη μάχη κατά της τρομοκρατίας;».

Και στην επιστολή - άρθρο ο Σαμ Γουέμπ συνεχίζει: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τρομοκρατική δράση, είτε αυτή έχει ως αυτουργούς ισχυρά έθνη είτε χαλαρά δίκτυα ή πρόσωπα. Κατά δεύτερο λόγο, μια επιτυχημένη μάχη κατά της τρομοκρατίας προϋποθέτει τη συλλογική φωνή, συμμετοχή και σοφία κάθε χώρας όλης της ανθρωπότητας. Κανένα έθνος μόνο του, και ειδικά το δικό μας, δε θα πρέπει να δράσει μονομερώς ή να υποθέσει ότι έχει το δικαίωμα μονόπλευρα να ηγηθεί μιας παγκόσμιας συμμαχίας κατά της τρομοκρατίας. Μια επείγουσα διεθνής διάσκεψη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή αρχή για μια τέτοια παγκόσμια καμπάνια.

Τρίτο, οι πολιτικές και οι διπλωματικές λύσεις πρέπει να προτιμηθούν από τις στρατιωτικές. Η βία προκαλεί μόνο περισσότερη βία. Οι αυτουργοί αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος στη χώρα μας θα πρέπει να συλληφθούν και να δικαστούν, αυτό είναι σίγουρο, αλλά αυτό που πρέπει να καθοδηγεί την αντίδραση της χώρας μας και την παγκόσμια αντίδραση σε αυτή τη νέα απειλή, πρέπει να είναι το διεθνές νομικό πλαίσιο, όχι η αυτόκλητη μονομερής δράση. Η λογική, όχι η υστερία. Η δικαιοσύνη, όχι η εκδίκηση. Η προστασία των λαών αραβικής καταγωγής και μουσουλμανικής πίστης, όχι οι ξενοφοβικές και ρατσιστικές επιθέσεις. Η διατήρηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, όχι ο περιορισμός των ορίων της πολιτικής αλλοδοξίας. Και, πάνω απ' όλα, η ειρήνη, όχι η βία.

Μακροπρόθεσμα, η οικοδόμηση ενός δίκαιου, ειρηνικού, δημοκρατικού, ανεκτικού κόσμου είναι ο μόνος σίγουρος δρόμος για να απομονωθεί και τελικά να απαλειφθεί η τρομοκρατία σε όλες της μορφές της ή ο πόλεμος. Ο 20ός αιώνας ήταν ο αιματηρότερος και πιο βίαιος στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αντί να πολεμήσουμε τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο του 21ου αιώνα, ας βρούμε έναν τρόπο να εξαλείψουμε τον πόλεμο σε όλες του τις μορφές και να διασφαλίσουμε οικονομική ασφάλεια για όλους τους λαούς. Για τα παιδιά μας και τις μελλοντικές γενιές...».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ