Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
Στο στόχαστρο οι λαοί
Η Κρήτη είναι ήδη στον πόλεμο...

Η Σούδα, τα ραντάρ στη Ζήρο, η αεράμυνα του νησιού μαζί με τους «S-300» και οι άλλες ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις έχουν μπει σε πολεμική ενεργοποίηση, στην υπηρεσία της ιμπεριαλιστικής πανστρατιάς

Η Κρήτη, το αβύθιστο αεροπλανοφόρο των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, που δεσπόζει στην Ανατ. Μεσόγειο, έχει ήδη μπει στο πολεμικό παιχνίδι που στήνουν οι Αμερικανοί. Τελεί σε εμπόλεμη κατάσταση. Το νησί στο σύνολό του έχει, από στρατιωτικής πλευράς, μετατραπεί σε αμερικανικό έδαφος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του κρητικού λαού. Σε όλη την έκταση του νησιού ό,τι στρατιωτικές εγκαταστάσεις υπάρχουν, αμερικανικές, ΝΑΤΟικές και ελληνικές βρίσκονται σε πλήρη πολεμική ενεργοποίηση.

Η «σούπερ» βάση της Σούδας, ναυτική και αεροπορική, λειτουργεί ήδη με πολεμικούς ρυθμούς. Καθημερινά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία πηγαινοέρχονται, κάνοντας χρήση των εγκαταστάσεων και των υπηρεσιών που τους παρέχονται. Η βάση προορίζεται να παίξει ρόλο υποστήριξης αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και ανεφοδιασμού σε όπλα (νάρκες - βόμβες κλπ.) και καύσιμα των πολεμικών πλοίων. Είναι επίσης ο ενδιάμεσος σταθμός ανεφοδιασμού των πλοίων του 6ου Στόλου μέσω αεροσκαφών C-2 στα αεροπλανοφόρα ή με ελικόπτερα στα άλλα πλοία επιφάνειας. Το αεροδρόμιο της Σούδας θα είναι το εναλλακτικό αεροδρόμιο για τα αεροσκάφη των αεροπλανοφόρων που θα επιστρέφουν από τις πολεμικές επιχειρήσεις. Η Σούδα δε στο σύνολό της αποτελεί και βάση συντήρησης.

Στη Ζήρο το υπερσύγχρονο ραντάρ, που είναι το «μάτι» των Αμερικανών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, αναμένεται να ενισχυθεί παραπέρα τις επόμενες μέρες με την εγκατάσταση νέων συστημάτων επεξεργασίας πληροφοριών που θα συνδεθούν με τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. Στο ίδιο σύστημα εντάσσονται και τα ραντάρ του Πεδίου Βολής.

Στη διάθεση των Αμερικανών έχει τεθεί και το ελληνικό σύστημα αεράμυνας της Κρήτης. Οι περίφημοι ρωσικοί πύραυλοι «S-300», που υποτίθεται ότι εγκαταστάθηκαν στην Ανατολική Κρήτη στα πλαίσια του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας - Κύπρου, αφού Αμερικανοί και Τούρκοι απαγόρευσαν την εγκατάστασή τους στην Κύπρο, έχουν τεθεί στην ουσία στη διάθεση του Αμερικανών. Το ίδιο και ο ελληνικός Ναύσταθμος Κρήτης και άλλες εγκαταστάσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Χαρακτηριστικό του πολεμικού κλίματος, είναι ότι έχουν τεθεί περιορισμοί στον πλου των εμπορικών και επιβατηγών πλοίων, ενώ οι Αμερικανοί δε βλέπουν με καλό μάτι τη χρήση από πολιτικά αεροσκάφη του αεροδρομίου των Χανίων (που είναι δίπλα στην αεροπορική βάση της Σούδας) και δεν αποκλείεται, όταν οι πολεμικές ανάγκες το απαιτήσουν, να περιοριστούν οι πολιτικές πτήσεις.

Η Σούδα θανάσιμη απειλή

Στο μεταξύ η βάση της Σούδας αποτελεί μια συνεχή εστία μόλυνσης και κινδύνου για το λαό της ευρύτερης περιοχής. Αποκαλυπτικό είναι το κείμενο - απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική καταγγελία που είχε στείλει στις 8 Γενάρη η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων.

Στην απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έφθασε χτες στη Νομαρχία Χανίων, περιορίζει την «έρευνα» στα ερωτήματα και στις απαντήσεις που πήρε από τις ελληνικές αρχές, χωρίς να θέσει κανένα ερώτημα στους Αμερικανούς και πολύ περισσότερο χωρίς να κάνει καμία έρευνα η ίδια. Παραπέμπει έτσι στις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία ωστόσο δεν έχει καμία δυνατότητα να ελέγξει τις δραστηριότητες των Αμερικανών. Πιο εξοργιστικό δε, είναι ότι ζητάει από τους καταγγέλλοντες να αποδείξουν αυτοί τι όπλα υπάρχουν και τι φυλάσσεται στη βάση!

Τα ερωτήματα που έμπαιναν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αφορούσαν τα επίπεδα ραδιενέργειας στον αέρα, το νερό και το έδαφος στη γύρω από τη βάση περιοχή. Από δε την απαντητική επιστολή προκύπτουν τα εξής: Οι συνήθεις «δραστηριότητες της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στη Σούδα δεν έχουν επικίνδυνες επιδράσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των εργαζομένων και του κοινού γενικά». Αυτό δε που αυξάνει την ανησυχία είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν εξέτασε καν το ερώτημα για πιθανή ύπαρξη στην αμερικανική βάση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου ή οποιουδήποτε άλλου είδους πυρηνικών όπλων, γιατί δεν υποβλήθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ