Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΣΙΛΒΙΟ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ
Αντιδραστικό παραλήρημα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ο Ιταλός πρωθυπουργός άφησε άναυδους τους Ιταλούς δημοσιογράφους - και όχι μόνον... - όταν προέβη (σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΣΑ) στις ακόλουθες απίστευτες δηλώσεις: «Ο δυτικός πολιτισμός είναι ανώτερος του ισλαμικού κόσμου. Η ανωτερότητα του δυτικού πολιτισμού υπάρχει στο σύστημα αξιών της Δύσης, που οδήγησε σε μία μεγάλη ευημερία η οποία εγγυάται το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκείας. Αυτός ο σεβασμός δεν υπάρχει στις μουσουλμανικές χώρες... Αυτό θα πρέπει η Δύση να το συνειδητοποιήσει στον αγώνα της κατά της διεθνούς τρομοκρατίας»... «Υπάρχει μια περίεργη συμφωνία ανάμεσα στους πολέμιους της παγκοσμιοποίησης και στους ισλαμιστές τρομοκράτες. Και οι δύο είναι εχθροί του δυτικού πολιτισμού»...

Το παραλήρημα του Μπερλουσκόνι είχε και συνέχεια. «Ελπίζω και πιστεύω», είπε, «πως η Δύση θα συνεχίσει να κατακτά λαούς, όπως έκανε και με τον κομμουνισμό... ακόμη και εάν αυτό σημαίνει σύγκρουση με άλλον πολιτισμό, τον ισλαμικό, ο οποίος έχει μείνει καθηλωμένος στο επίπεδο που ήταν πριν 1.400 χρόνια»!

Οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις Μπερλουσκόνι στην Ιταλία ήταν σφοδρές και εκδηλώθηκαν άμεσα. Το μεγαλύτερο μέρος του ιταλικού πολιτικού κόσμου τις καταδίκασε ως «τουλάχιστον ανεύθυνες και εμπρηστικές».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ