Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τουρκική πρόκληση με κάλυψη του ΝΑΤΟ

Μαχητικά υπό ΝΑΤΟικό σχεδιασμό και έλεγχο εισέβαλαν στο χώρο διεξαγωγής ελληνικής άσκησης

Ανοιχτή τουρκική πρόκληση υπό την πλήρη κάλυψη του ΝΑΤΟ σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στο Αιγαίο, με την εισβολή τουρκικών μαχητικών υπό ΝΑΤΟική σημαία και έλεγχο στο χώρο που διεξαγόταν ελληνική άσκηση και την ώρα που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. Συγκεκριμένα, στη δεσμευμένη περιοχή νότια της Χίου, κάτω από το ύψος των 10.000 ποδών, όπου εκτελείτο η ελληνική αεροναυτική άσκηση έρευνας και διάσωσης «ΙΩΝΑΣ», εισήλθε στη 1.30 μ.μ. έως και τη 1.35 και σε ύψος 2.200 πόδια σχηματισμός 4 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, που «επιχειρούσε υπό ΝΑΤΟικό σχεδιασμό και έλεγχο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από το ελληνικό ΓΕΕΘΑ.

Να σημειωθεί ότι τα τουρκικά μαχητικά ήταν κάτω από τον έλεγχο του ΝΑΤΟικού αεροπορικού στρατηγείου της Σμύρνης, το οποίο διοικείται από Αμερικανό διοικητή και Τούρκο υποδιοικητή. Αμέσως ενεργοποιήθηκε η θερμή τηλεφωνική γραμμή «HOT LINE», μεταξύ των δύο ΝΑΤΟικών κέντρων αεροπορικών επιχειρήσεων, του CAOC-7 (Λάρισα) και CAOC-6 (Εσκί Σεχίρ). Τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, καταπλέει και θα παραμείνει μέχρι τις 25 Νοέμβρη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ΝΑΤΟική μοίρα 6 πολεμικών πλοίων, ανάμεσά τους ένα τουρκικό και ένα ελληνικό, της μόνιμης δύναμης αντιναρκικού πολέμου του ΝΑΤΟ. Η ΝΑΤΟική μοίρα προέρχεται από τουρκική άσκηση στα Δαρδανέλια.

«Ιδέες» και εκθέσεις

Στο μεταξύ, σε πορεία διμερών διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά, οδηγεί την Αθήνα η αμερικανική διπλωματία, η οποία έχει ήδη προετοιμάσει και σύντομα θα επιδώσει δέσμη ιδεών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν στο Αιγαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του δεύτερου αναπληρωτή υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, ανακοινώθηκε στην ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Αμυνας η αμερικανική απόφαση για ενεργή διαμεσολάβηση - διαιτησία. Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Αμυνας δεκαπέντε μέρες πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα είχε παρουσιάσει και συζητήσει τις «ιδέες» της Ουάσιγκτον με την τουρκική ηγεσία, κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Αγκυρα έχει ήδη κινητοποιηθεί και αξιοποιεί τις αμερικανικές «ιδέες», υπογραμμίζοντας έμπρακτα, με παραβιάσεις και με δεσμεύσεις περιοχών για ασκήσεις, τα ζητήματα που υποτίθεται ότι θα πρέπει να διευθετηθούν. Οι αμερικανικές «ιδέες» αφορούν στην αντιμετώπιση των καθημερινών ζητημάτων που προκύπτουν στον ελληνικό εναέριο χώρο και στο χώρο ευθύνης του ελληνικού FIR, ώστε ανεμπόδιστα να προωθηθούν τα νέα στρατηγικά σχέδια (αντιπυραυλική ασπίδα) των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να παραδοθούν στο ελληνικό Γενικό Επιτελείο, στα πλαίσια της «τεχνοκρατικής» προσέγγισης του θέματος.

Οι αμερικανικές διαθέσεις για την προώθηση διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά, αποτυπώθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα στελεχών μεγάλης αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» στις επαφές τους με στελέχη των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών. Στόχος των επαφών τους ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνταξη έκθεσης προς το αμερικανικό ΥΠΕΞ για τα Ελληνοτουρκικά και υποβολή προτάσεων για τη διευθέτηση των προβλημάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ελληνοτουρκική συνδιαχείριση με ΝΑΤΟικό καπέλο (2009-05-20 00:00:00.0)
Ασκήσεις διχοτόμησης του Αιγαίου με ΝΑΤΟική κάλυψη (2009-02-25 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ αποστρατιωτικοποιεί το Αιγαίο (2007-02-28 00:00:00.0)
Εκδιώχθηκαν τα ελληνικά μαχητικά! (2000-10-19 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο (2000-10-13 00:00:00.0)
ΝΑΤΟκρατούμενη η Ελλάδα (2000-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org