Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Υπερασπίζεται τα εγκλήματα και το στρατό κατοχής

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, ο υπουργός Αμυνας ταύτισε τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επιδρομές με το «εθνικό συμφέρον»

Φτώχεια, θάνατο και εξαθλίωση σκορπίζουν στο λαό του Αφγανιστάν οι ιμπεριαλιστικοί στρατοί, στους οποίους συμμετέχει και η Ελλάδα

Associated Press

Φτώχεια, θάνατο και εξαθλίωση σκορπίζουν στο λαό του Αφγανιστάν οι ιμπεριαλιστικοί στρατοί, στους οποίους συμμετέχει και η Ελλάδα
«Εθνικά συμφέρουσα» είναι, κατά τον υπουργό Αμυνας, Ε. Βενιζέλο, η συμμετοχή της χώρας μας στις «ανά τη Γη» ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, από το Αφγανιστάν μέχρι το Κόσσοβο. Το δήλωσε χτες ευθαρσώς στη Βουλή, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Θ. Παφίλη, σχετικά με την κυβερνητική απόφαση να συνεχιστεί και να βαθύνει η εμπλοκή της χώρας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν. Κατά τον Ε. Βενιζέλο τα κριτήρια συμμετοχής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς «είναι κριτήρια εθνικού συμφέροντος και διαφύλαξης του πολιτικού και διπλωματικού κεφαλαίου της χώρας μέσα σε πολύ δύσκολους διεθνείς συσχετισμούς προκειμένου να μπορούμε να προωθήσουμε τις πολιτικές μας στα θέματα που μας ενδιαφέρουν».

«Τα δικά μας θέματα, η δική μας ασφάλεια, η δική μας εθνική στρατηγική είναι αυτή που υπαγορεύει την παρουσία μας στο Αφγανιστάν, τη Σομαλία, τη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, γιατί έτσι αποκτάμε τη δυνατότητα λόγου και παρέμβασης και γιατί έτσι ενισχύουμε την αξιοπιστία μας όταν πρόκειται να προβάλουμε θέσεις ή να διεκδικήσουμε ζητήματα τα οποία βρίσκονται στον πυρήνα της εθνικής μας στρατηγικής», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αμυνας. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι «το κόστος που καταβάλλουμε είναι πάρα πολύ μικρό σε σχέση με το επιδιωκόμενο όφελος».

Ο Ε. Βενιζέλος υπερασπίστηκε την εμπλοκή της χώρας στο Αφγανιστάν με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για «μια αποστολή που οργανώνεται στρατιωτικά από το ΝΑΤΟ, αλλά υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας». Παραγνωρίζοντας το λουτρό αίματος με το οποίο ο λαός του Αφγανιστάν πληρώνει τις ΝΑΤΟικές επιδρομές και την κατοχή, είπε ότι πρέπει να προταχθεί η πολιτική διάσταση του θέματος και «η μεταφορά της ευθύνης για τον έλεγχο της επικράτειας στο Αφγανιστάν στις αρχές του Αφγανιστάν».

Η απόφαση της κυβέρνησης, ανέφερε, είναι να παραμείνει το ελληνικό τάγμα στην Καμπούλ και να μη μετακινηθεί σε άλλη περιοχή, όπως προέβλεπε απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ θα αυξηθούν κατά 19 οι Ελληνες εκπαιδευτές, θα ενισχυθούν τα στρατιωτικά νοσοκομεία με έως δύο ιατρικές ομάδες και θα συνεχιστεί η περιοδική παρουσία του ελληνικού στρατιωτικού σώματος στην εκ περιτροπής φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Ηθική και πολιτική ευθύνη του δικομματισμού

Στην παρέμβασή του ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι τα όσα ανέπτυξε στην απάντησή του ο υπουργός δεν αλλάζουν την ουσία ότι πρόκειται για έναν πόλεμο επιθετικό, ιμπεριαλιστικό, τον οποίο εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κατά του Αφγανιστάν, κατά των πρώην συμμάχων τους, αυτών που κατασκεύασαν, δηλαδή, των Ταλιμπάν. Πρόκειται, είπε, για στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής και το ερώτημα που προκύπτει είναι: «Τι συμφέρον έχει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός να έχει στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν και σε άλλες περιοχές; Ποιο είναι το συμφέρον που εξυπηρετεί; Εμείς λέμε ότι εξυπηρετεί τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για το γεωστρατηγικό έλεγχο της περιοχής, γιατί γνωρίζετε και εσείς πολύ καλά ότι οι Αμερικανοί θέλουν να ελέγξουν την Ευρωασία και ένας κόμβος για τον έλεγχό της είναι το Αφγανιστάν».

Για τη στρατιωτική εμπλοκή στο Αφγανιστάν, συνέχισε ο Θ. Παφίλης, τεράστια ευθύνη έχει το ΠΑΣΟΚ, που πήρε τη σχετική απόφαση το 2002, και η ΝΔ στη συνέχεια που τη διατήρησε και ως εκ τούτου και τα δύο κόμματα έχουν «ηθική και πολιτική ευθύνη για τα απίστευτα εγκλήματα που έχουν γίνει στην περιοχή. Είναι συνυπεύθυνη ηθικά και πολιτικά η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει και βοηθάει αυτόν το στρατό κατοχής».

Εκτός των παραπάνω, είπε ο βουλευτής, υπάρχει και το οικονομικό θέμα που είναι σημαντικό, και τόνισε: «Εδώ βρισκόμαστε σε οικονομική κρίση, κάνετε επιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα, καλείτε τον καθένα να πληρώσει από αυτό που δεν έχει και ταυτόχρονα ξοδεύετε χρήματα σε στρατιωτικές αποστολές». Καταλήγοντας, τόνισε ότι πρέπει να επιστρέψουν όλα τα ελληνικά στρατεύματα από το εξωτερικό.

Επιβεβαίωση και για «αντιπυραυλική ασπίδα»

Η κυβέρνηση ωστόσο δεν επικαλείται το «εθνικό συμφέρον» μόνο στην περίπτωση του Αφγανιστάν, αλλά και στη συμμετοχή της χώρας στην «αντιπυραυλική ασπίδα», που στήνουν οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Ο Γ. Πεταλωτής υποστήριξε χτες ότι μια τέτοια προοπτική για τη χώρα υπηρετεί «το δημόσιο και εθνικό συμφέρον»! Σε ερώτηση μάλιστα του «Ρ» για το ποιο ακριβώς είναι αυτό το «συμφέρον», ο Γ. Πεταλωτής υποστήριξε ότι «καθένας, το δημόσιο συμφέρον το βλέπει από τη δική του οπτική γωνία»...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org