Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Επιτέλους! Ανάσα!

Μόνο για 40.000 θα ισχύει το πάγωμα μισθών.

Το στόμα των τηλεπαρουσιαστών χτες το βράδυ έσταζε μέλι.

Οπως κι όταν μετρούσαν πόσοι θα απολυθούν: Μόνο 40.000.

Κάτι παράξενες συμπτώσεις: Μετά το μαγικό αριθμό 100.000, τόσες είναι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση οι θέσεις εργασίας που ανακοινώνονται ότι θα υπάρξουν αν εκλεγεί αυτός ή εκείνος ο Μαυρογιαλούρος, τώρα μας προκύπτει και το 40.000. Μόνο τόσοι θα απολυθούν. Μόνο τόσοι δε θα πάρουν αύξηση.

Είναι προφανές πως υπάρχει πλειοψηφία υπέρ της κοινωνικής ευημερίας.

Αλλά... τότε «τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;»

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι τόσο προβλέψιμη όσο ήταν και η κυβέρνηση της ΝΔ. Τη μια μέρα αμολάνε ένα λαγό για νέα αύξηση στα όρια ηλικίας για τη σύνταξη, την επομένη (σχετικές χτεσινές αναφορές) λένε πως κάτι τέτοιο δε θα γίνει. «Καλή είδηση» αποφαίνονται οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Και την ίδια ώρα προχωράει κανονικά το πρόγραμμα που οδηγεί σε μείωση του ίδιου του ποσού της σύνταξης. Τη μια μέρα αμολάνε το «πάγωμα μισθών με βάση τις μεικτές αποδοχές», την άλλη μέρα «λάθος, αφορά μόνο τον καθαρό μισθό». «Να μια ακόμα καλή είδηση», διαλαλούν οι τηλεπαρουσιαστές. Οτι κι αυτοί που θα παγώσουν οι μισθοί τους ψάχνουν δεύτερη δουλειά να τα φέρουν βόλτα περνά σα να μην υπάρχει.

Ισχυε χτες, ισχύει και σήμερα: Ούτε στιγμή μην ξεχαστείς. Ξέχνα ότι τους ψήφισες. Ολοι δικαιούνται ένα λάθος. Κοίτα προσεκτικά το ταμείο σου που είναι όλο και πιο μείον. Δε θα αλλάξει κοιτώντας με τις ώρες τον Σαμαρά και την Ντόρα να τσακώνονται για το ποιο κέντρο εξουσίας θα ελέγξει τη ΝΔ. Δε θα αλλάξει το δικό σου ταμείο διαβάζοντας ότι είναι σε θετική κατεύθυνση τα κυβερνητικά μέτρα. Την ώρα που οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ ζητάνε παράταση για το επόμενο ξεπούλημα, να κοιτάς τι ζητάει ο ΣΕΒ κι από πού αντλεί το θράσος. Και να διαβάζεις τα ψιλά. Εκεί που λέει πως το εμπόριο των ναρκωτικών κάνει καλό στο φορολογικό ταμείο. Εδώ δεν πρόκειται πια για βιασμό που σε καλούνε να τον απολαύσεις. Αφορά σε μια τεράστιας έκτασης επιχείρηση για την απόλυτη αποχαύνωση της εργατικής τάξης και ειδικά του φυτώριού της.

Τι πάει να πει «σε σωστή κατεύθυνση» τα κυβερνητικά μέτρα, αλλά λάθος ότι «θα πληρώσουν οι μισθωτοί»; Πότε πλήρωσε άλλος από τους μισθωτούς; Τα κυβερνητικά μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή ανοίγουν δρόμο για νέα κέρδη στους καπιταλιστές, ακριβώς γιατί θα τα πληρώσουν οι εργάτες.

Κράτα από τη δήλωση Παπανδρέου ότι θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Θα το χρειαστείς αύριο που θα σου πουν ξανά ότι σε συμφέρει να είσαι στην ΕΕ και μάλιστα ότι αυτό είναι και κριτήριο αριστεροσύνης (ήδη στον ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ έχει τεθεί σαν προϋπόθεση για να συνυπάρχουν).

Κράτα και το πρώτο πληθυντικό στο άρθρο στην «Αυριανή». Σα να είμαστε όλοι ένα ταμείο που θα συναποφασίσουμε. Οπως λέει και ο ΣΕΒ ένα έθνος είμαστε. Στο τέλος, βέβαια, αποκαλύπτει το φόβο: αύριο η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη. Μέτρα τα αντίστροφα και κάνε ό,τι περνά απ' το χέρι σου για να γίνει πράγματι ανεξέλεγκτη για το κεφάλαιο η κατάσταση. Και μη νιώθεις καμιά ενοχή που δε θα σε υπολογίζουν στο δικό τους έθνος. Ετσι κι αλλιώς δεν είσαι ένα μ' αυτούς. Ποτέ δεν ήσουνα.

Ασχετο: Προχτές στο Κιλκίς έγινε μια σπουδαία εκδήλωση. Τίμησαν αυτούς που όχι μόνο έδιωξαν τους Γερμανούς κατακτητές αλλά και χτύπησαν αλύπητα τους συνεργάτες τους, ταγματασφαλίτες και λοιπούς. Το θέμα δεν κρίθηκε ικανό ούτε για απλή αναφορά στα αστικά μέσα ενημέρωσης. Ξέρει η αστική τάξη που τελειώνουν τα όρια τού «ένα έθνος».

Προχτές, δεκάδες συνδικαλιστές συζήτησαν στο ΠΑΜΕ για τον ξεσηκωμό των εργατών. Το θέμα θάφτηκε από τον αστικό Τύπο. Στη θέση του είδαμε κάτι δηλώσεις του Παναγόπουλου που παρακαλάει τον ΣΕΒ να μην εκθέτει έτσι ωμά τη ΓΣΕΕ.

Βάλε αυτά τα δύο δείγματα δίπλα σ' όλα τα άλλα που σου λένε πόσο θετικά είναι τα κυβερνητικά μέτρα κι έχεις ζύγι να μετρήσεις, γιατί η αποφασιστική ενίσχυση του εργατικού Τύπου, ειδικά του «Ριζοσπάστη», είναι όλο και περισσότερο μονόδρομος σε καιρούς που η παραπληροφόρηση με στόχο την υποταγή θα κατακτά νέες κορφές.


ΕΠΙΜΑΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org