Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στο Αφγανιστάν

Ετοιμάζεται ο διπλασιασμός της στρατιωτικής δύναμης στα 300 στελέχη και η μετακίνησή τους στην εμπόλεμη περιοχή

Με διπλάσιες δυνάμεις και σε εμπόλεμες ζώνες θα συμμετέχει η Ελλάδα στον ιμπεριαλιστικό στρατό κατοχής του Αφγανιστάν

Associated Press

Με διπλάσιες δυνάμεις και σε εμπόλεμες ζώνες θα συμμετέχει η Ελλάδα στον ιμπεριαλιστικό στρατό κατοχής του Αφγανιστάν
Η δρομολογημένη από την προηγούμενη κυβέρνηση ενίσχυση της ελληνικής εμπλοκής στην κατοχή του Αφγανιστάν μπαίνει σε εφαρμογή, καθώς τα ελληνικά στρατιωτικά επιτελεία έχουν ήδη ολοκληρώσει το σχεδιασμό για την ενίσχυση της εκεί ελληνικής δύναμης και την αναπροσαρμογή της αποστολής της. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει στο ΓΕΕΘΑ και τα σχέδια που έχουν καταρτιστεί, προβλέπεται, μόλις δοθεί το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση, να διπλασιαστεί η εκεί ελληνική δύναμη και να φθάσει, το Μάρτη του 2010, συνολικά, τα 300 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα τεθούν στην υπηρεσία των δυνάμεων κατοχής του Αφγανιστάν.

Ειδικότερα, προβλέπεται ο «μετασχηματισμός» του ενός λόχου Μηχανικού που υπηρετεί σήμερα στην Καμπούλ, σε πλήρη μονάδα Μηχανικού - Οδοποιίας - Γεφυροποιίας, που θα αποτελείται από δύο λόχους Μηχανικού και ένα λόχο Ασφαλείας. Η μονάδα θα μετακινηθεί 1.000 χιλιόμετρα δυτικά της Καμπούλ στην εμπόλεμη ζώνη στην πόλη Φάραχ «για την κάλυψη της ΝΑΤΟικής απαίτησης για Τάγμα Μηχανικού στην Ταξιαρχία Δύσης της ISAF».

Η Ελληνική Δύναμη Αφγανιστάν θα περιλαμβάνει επίσης 48 στελέχη, δηλαδή μια «πλήρη ομάδα OMLT (εκπαιδευτές)», που θα αναλάβουν την εκπαίδευση του «Τάγματος Υποστήριξης της Μεραρχίας Πρωτεύουσας του Αφγανικού Στρατού». Ακόμα, από τα τέλη Μάρτη του 2010, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα αναλάβει εκ νέου τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ για 6 μήνες, με πιθανή παράταση ενός ακόμα εξαμήνου.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη μελέτη των ελληνικών επιτελείων υπάρχει η πρόβλεψη και απωλειών, δηλαδή νεκρών, οι οποίες όμως, όπως εκτιμάται, θα είναι αναλογικά μικρότερες από αυτές που έχουν οι Αμερικανοί. Το συνολικό οικονομικό κόστος της αναβάθμισης της ελληνικής παρουσίας στο Αφγανιστάν προβλέπεται να φθάσει στα 63 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που έρχεται να προστεθεί στα 300 εκατομμύρια ευρώ που είναι το ετήσιο κόστος της ελληνικής συμμετοχής στις ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Συνεχίζουν το έργο της ΝΔ

Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας επιχειρήθηκε χτες να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις. Ο υπουργός Ε. Βενιζέλος, σε δήλωσή του «σε σχέση, όπως αναφέρεται, με εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο στρατιωτικού σεμιναρίου για ενδεχόμενη μετακίνηση των ελληνικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν», επισημαίνει ότι «τα ζητήματα που αφορούν την ελληνική παρουσία στο Αφγανιστάν πρόκειται να εξεταστούν συνολικά σε προσεχή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι επεξεργασίες στο εσωτερικό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στο επίπεδο του Συμβουλίου Αμυνας».

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ε. Βενιζέλος την προηγούμενη βδομάδα είχε διαβεβαιώσει ότι θα τηρήσει στο ακέραιο τις «διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας», καθώς «η χώρα έχει συνέχεια». Σημειώνεται ακόμα ότι υπάρχει σχετική κατεύθυνση και της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου στο σχετικό κείμενο συμπερασμάτων της 27ης Οκτώβρη αναφέρεται ότι «σχετικά με το Αφγανιστάν και το Πακιστάν επικροτεί την έγκριση του σχεδίου ενισχυμένης δράσης της ΕΕ στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ