Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πάλη σε αντιμονοπωλιακή ρότα

Σαφείς κατευθύνσεις για την επιτάχυνση της επίθεσης σε εργασιακά, ασφαλιστικά και όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων έδωσε, στην πρόσφατη συνεδρίασή του, το ΕΚΟΦΙΝ, όπως αποτυπώνει και το Κείμενο Συμπερασμάτων. Αλλά και όπως απέδειξε χτες ο Γ. Παπακωνσταντίνου, που διασαφήνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να γίνουν όλα όσα απαιτεί η υπεράσπιση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, οι υποστηρικτές του κεφαλαίου εστιάζουν στην προώθηση της «απασχολησιμότητας», δηλαδή στην επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης σε βάρος της σταθερής και μόνιμης εργασίας. Στην εξίσωση προς τα κάτω εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε ολόκληρη την περιφέρεια της ΕΕ. Στην αύξηση της «ενεργητικής απασχόλησης», που σημαίνει αντικατάσταση των μέτρων στήριξης για τους ανέργους (επιδόματα κλπ.) με νέες παροχές για επιχειρήσεις που θα αξιοποιούν την τσάμπα ή φτηνή εργασία των ανέργων. Στη σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, που σημαίνει ότι η αμοιβή του εργαζομένου θα εξαρτάται από το αν και πόσο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του εργοδότη. Στην επέκταση της εργάσιμης ζωής, δηλαδή άμεση εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που ανεβάζουν τα όρια συνταξιοδότησης μέχρι και τα 70.

Η επίθεση δεν είναι προσωρινή, όσο κι αν η ΕΕ προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από την ανάγκη - όπως λέει - αντιμετώπισης της κρίσης. Η αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση δε θα σταματήσει όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος της καπιταλιστικής κρίσης. Θα οξύνεται συνέχεια, αφού είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, είναι συνυφασμένη με την ίδια την καπιταλιστική οικονομία.

Ενώ, όμως, στοχοποιούνται τα δικαιώματα και οι ανάγκες των εργαζομένων, η συνεχής πρόοδος, η ανάπτυξη των μέσων παραγωγής τραβάει την ανθρωπότητα προς ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή την υπεράσπιση, αλλά και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτό ανέδειξε το ΚΚΕ και με την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προχτές η ΓΓ της ΚΕ προς τον πρωθυπουργό, ζητώντας άμεση κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, διασφάλιση του δικαιώματος όλων σε μόνιμη και σταθερή εργασία. Στην Ερώτηση σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «ανεξάρτητα, όμως, και από τη συγκυρία της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η πραγματικότητα αναδεικνύει ότι οι επιστημονικές - τεχνικές δυνατότητες και η παραγωγικότητα της εργασίας, με την αλματώδη πρόοδο που σημειώνουν, επιτρέπουν σήμερα λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερες αμοιβές και περισσότερο ελεύθερο χρόνο».

Από αυτήν την αφετηρία πρέπει να ξεκινούν κι οι εργάτες: Από το ότι όλα όσα οι ίδιοι παράγουν όχι μόνο επαρκούν για τη διατήρηση όσων έχουν σήμερα, αλλά και για τη διεύρυνσή τους. Σ' αυτήν τη βάση πρέπει να διαμορφώνουν τα αιτήματά τους και να καθορίζουν τη γραμμή πάλης τους. Εχοντας καθαρό ότι οι αγώνες τους θα συναντούν την ολόπλευρη προσπάθεια του κεφαλαίου να διασφαλίσει τα δικά του ταξικά συμφέροντα, φανερώνοντας ότι η ρήξη είναι αναπόφευκτη.

Να γιατί το ΚΚΕ επισημαίνει τον επείγοντα χαρακτήρα που αποκτά η οργάνωση της πάλης. Οχι μόνο γιατί εντείνεται η αντεργατική επίθεση, όχι μόνο γιατί απειλούνται ακόμα και τα τελευταία εναπομείναντα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, αλλά και γιατί κάθε αναμονή, κάθε καθυστέρηση, αφήνει χώρο και χρόνο ελεύθερο για τα μονοπώλια και τους υπηρέτες τους. Αλλά και γιατί πρέπει, επιτέλους, να τεθεί στην υπηρεσία των εργατών ο πλούτος που παράγουν τα δικά τους χέρια κι ο δικός τους νους, γι' αυτό και ανήκει αποκλειστικά σε αυτούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ