Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2009 - αριθ. φύλλου: 10524

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα

Επίκαιρη Ερώτηση, με θέμα «Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, για όλους τους εργαζόμενους, με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, στον Ιδιωτικό και στο Δημόσιο τομέα», κατέθεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, προς τον πρωθυπουργό.


ΣΕΛ.  3

ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΘΥΕΛΛΑ στο Ασφαλιστικό, στο Εργασιακό, στο λαϊκό εισόδημα

ΚΚΕ: Καμιά σημασία δεν πρέπει να δώσει ο λαός στις απαιτήσεις για θυσίες, που τον καλούν να κάνει τα στελέχη της ΕΕ και η κυβέρνηση. Το ζήτημα που επείγει είναι τώρα να οργανώσει την πάλη και την αντεπίθεσή του

Εντείνεται η επίθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των κυβερνήσεων και των μονοπωλίων στο λαϊκό εισόδημα, στις εργασιακές σχέσεις και στο Ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό σύστημα. Στο κείμενο συμπερασμάτων των ΕΚΟΦΙΝ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ, για τη μείωση του χρέους και των ελλειμμάτων, επισημαίνεται ότι αυτό «θα πρέπει να γίνει από ένα συνδυασμό φορολογικής εδραίωσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Φοροεισπρακτικά μέτρα, διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, και νέες ανατροπές στα δημόσια συνταξιοδοτικά - ασφαλιστικά συστήματα είναι η συνταγή. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Προέδρου του ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ, μετά από διαβουλεύσεις, υιοθετήθηκαν πέντε νέα αντεργατικά μέτρα, που επιταχύνουν την επέκταση των αντιδραστικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις. Πρόκειται για μέτρα από τη Στρατηγική της Λισαβόνας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, που σημαίνει ακόμη πιο φτηνοί εργαζόμενοι. Μέτρα προαποφασισμένα στην ΕΕ, με την συμφωνία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της κρίσης και όχι η υψηλή κερδοφορία της πλουτοκρατίας.


ΣΕΛ.  7

19 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Γ. ΡΙΤΣΟΥ
Ποιητής που εξύμνησε τον αγώνα του λαού

Η αγωνιστική, ανθρώπινη και δημιουργική μεγαλοσύνη του

Γιάννη Ρίτσου, που αποτελεί δεδομένο αδιαμφισβήτητο, ενεργοποιεί καθημερινά τη μνήμη μας, πολύ περισσότερο σήμερα, αφού σαν σήμερα, πριν δεκαεννιά χρόνια, έσβησε η πνοή του και η φωνή του.


ΣΕΛ.  25

Μαζική λαϊκή απειθαρχία

Πανηγυρίζουν οι αστοί για την ανατροπή του σοσιαλισμού. Μα ταυτόχρονα ανησυχούν και ταράζονται. Δε δικαιολογείται αλλιώς η αγωνία τους για τον απείθαρχο ελληνικό λαό, όπως έγραψε χτες πρωτοσέλιδο σχόλιο μιας από τις ναυαρχίδες των αστών. Το φάντασμα του κομμουνισμού τούς προκαλεί ταραχή. Παρά την προσωρινή υπεροχή του καπιταλισμού, οι αστοί συνεχίζουν την αντικομμουνιστική πάλη, αν και υπεροπτικά προπαγάνδιζαν την οριστική και πλήρη νίκη τους. Η ανατροπή του σοσιαλισμού δεν αλλάζει στο παραμικρό την προοπτική του σοσιαλισμού - κομμουνισμού ως ιστορικής αναγκαιότητας και δυνατότητας. Ο σοσιαλισμός δεν απέτυχε. Ανατράπηκε, έχασε μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο. Η ιστορία των κοινωνιών δεν είπε ακόμη την τελευταία της λέξη. Η ιστορική εξέλιξη τραβά μπροστά, παρά τα προσωρινά πισωγυρίσματα. Το ξέρουν καλά οι αστοί. Ο καπιταλισμός είναι ιστορικά ξεπερασμένος. Το δείχνει η ένταση της επιθετικότητας στα λαϊκά δικαιώματα, η βαρβαρότητα των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Ο καπιταλισμός γυρεύει την αντικατάστασή του, θρέφει το νεκροθάφτη του. Οσο και αν πασχίζουν να εμποδίσουν την εξέλιξη της κοινωνίας, αυτή θα πάει μπροστά. Μόνο που θέλει τη μαζική λαϊκή απειθαρχία, σύγκρουση και ρήξη με την εξουσία των αστών, για τη λαϊκή εξουσία.



ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ STAGE
Νέες κινητοποιήσεις σήμερα και αύριο

ΣΕΛ.  9
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΟΜΥΛΕ-ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ
Παράτησαν τον αγώνα στα λιμάνια

ΣΕΛ.  6

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ