Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επικοινωνιακές επιθέσεις από Τουρκία - Μ. Βρετανία

Την εξέλιξη των συνομιλιών διαστρεβλώνει ο Ταλάτ, ενώ ο Βρετανός ΥΠΕΞ αβαντάρει «λύση» με τη συμβολή και του νέου Ελληνα πρωθυπουργού

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Επικοινωνιακά τρικ γύρω από τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό φαίνεται να επιχειρεί διά των δηλώσεών του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προκειμένου να δημιουργήσει θετικό κλίμα προς την πλευρά της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. Η εντύπωση αυτή έγινε ιδιαίτερα αισθητή και μετά τις δηλώσεις του την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, περί «συμφωνίας» σε θέματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών. Η πραγματικότητα ωστόσο, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφανου Στεφάνου, είναι άκρως διαφορετική.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά χτες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ο Μ. Ταλάτ έχει πει ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών σε τρία κεφάλαια, της διακυβέρνησης, της οικονομίας και των ευρωπαϊκών θεμάτων. Εμείς λέμε μακάρι να υπήρχε αυτή η συμφωνία», ενώ συνέχισε σημειώνοντας ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει συμφωνία σε κανένα από τα τρία κεφάλαια στα οποία έχει αναφερθεί ο Μ. Ταλάτ. Σε κάποιες από τις ενότητες που περιλαμβάνονται έχουν σημειωθεί κάποιες συγκλίσεις, υπάρχουν όμως και μεγάλες διαφορές. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο δεν υπάρχει δυστυχώς συμφωνία».

Την ίδια στιγμή, ξεκάθαρες και ευθείες είναι οι πιέσεις της Βρετανίας, για λύση στην κατεύθυνση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «είναι νωρίς να μιλήσουμε για αποτυχία στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού», υποστηρίζοντας ότι δε θα υπάρξει «ξανά τέτοια ευκαιρία» για λύση. Καθόλου τυχαία, συνέδεσε την όποια λύση και με την πρωθυπουργία Παπανδρέου, ο οποίος ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές του «σχεδίου Ανάν».

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ συνέδεσε, όπως και η Τουρκία, την υπογραφή του πρωτοκόλλου της Αγκυρας, με την άρση των περιορισμών «που οδηγούν στην απομόνωση των Τουρκοκυπρίων», λέγοντας παράλληλα ότι «η τουρκική πλευρά ψήφισε "ναι" στο δημοψήφισμα του 2004, αλλά δεν υπήρξε λύση. Κατανοώ την οργή και τα αισθήματα της τουρκικής πλευράς, αλλά απαιτείται η προσπάθεια και των δύο πλευρών».

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα συμβεί το Δεκέμβρη στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ντ. Μίλιμπαντ είπε ότι «υπάρχουν δύο θέματα. Πρώτον, η επίλυση του Κυπριακού θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ. Αυτό θα είναι μία γεωστρατηγική επιτυχία. Δεύτερον, είναι το θέμα του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας. Είναι ένα θέμα που θα συζητήσω με τον Τούρκο πρωθυπουργό και τον Τούρκο ΥΠΕΞ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ