Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Εξελίξεις σε βάρος των λαών

Η κινητικότητα που τελευταία καταγράφεται σε όλο το μήκος και το πλάτος των ελληνοτουρκικών ζητημάτων και συνολικά των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, τίποτα θετικό δεν προμηνύει για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής, καθώς με ελληνική πρωτοβουλία αναθερμαίνεται ο ρόλος του ιμπεριαλιστικού παράγοντα. Ανάγεται δηλαδή η κύρια αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και η περιοχή, σε παράγοντα επίλυσής τους. Η ελληνική κυβέρνηση με μεγαλύτερη ένταση ενσωματώνει τις όποιες λύσεις στα προβλήματα, στους γενικότερους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΝΑΤΟ, ΕΕ) στην περιοχή. Μ' αυτόν τον τρόπο εκθέτει τη χώρα σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους, καθώς επιζητά το «κλείσιμο» των θεμάτων, παραβλέποντας ότι, αργά ή γρήγορα, θα κληθεί από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα να τοποθετηθεί ενώπιον εκβιαστικών διλημμάτων που η ίδια θα έχει ενεργοποιήσει.

Ειδικά τις τελευταίες μέρες επικρατεί ένας καταιγισμός «πρωτοβουλιών» και παρεμβάσεων, που δίνουν τον τόνο για όσα αναμένεται να ακολουθήσουν:

-- Η επιστολή του πρωθυπουργού της Τουρκίας προς τον Ελληνα ομόλογό του. Ενα κείμενο που δεν έχει δημοσιοποιηθεί, αλλά όπως έχει γίνει γνωστό θέτει το ζήτημα για έναν εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικό διάλογο, στη βάση των τουρκικών διεκδικήσεων (εδώ έχουμε και γκρίζες ζώνες, κυριαρχικά δικαιώματα, σύνορα κλπ.), μέσα σ' ένα πλαίσιο τύπου «Ελσίνκι» του 1999, όπου η Ελλάδα δέχεται τον όρο «συνοριακές διαφορές» με την Τουρκία.

-- Στο πρόβλημα με την ΠΓΔΜ, με αιχμή το όνομα, ανοίγει νέος κύκλος διαπραγματεύσεων, ενώ η όλη υπόθεση έχει μπει για τα καλά στη μέγκενη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, προμηνύοντας ακόμα μεγαλύτερο εγκλωβισμό στα νεοταξικά αδιέξοδα που προοιωνίζονται νέες εντάσεις.

-- Στο Κυπριακό, η ελληνική κυβέρνηση (προς μεγάλη χαρά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών) μεθοδεύει τον εγκλωβισμό του ζητήματος στις Συμπληγάδες ενός «οδικού χάρτη», που διαπλέκεται με τα Ελληνοτουρκικά, μια διαδικασία που το μόνο που εγγυάται είναι εδραίωση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου.

-- Παράλληλα παρέχονται διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση (προχθές μέσω του υπουργού Αμυνας Ευ. Βενιζέλου), περί σεβασμού των «διεθνών δεσμεύσεων της χώρας», δηλαδή η πρόσδεση στο ιμπεριαλιστικό άρμα όχι μόνο δεν πρόκειται να κλονιστεί αλλά και θα γίνει ακόμα πιο σφιχτή.

Ολα τα παραπάνω ακολούθησαν το ταξίδι του Γ. Παπανδρέου σε Τουρκία και Κύπρο, όπου εμφανίστηκε να διεκδικεί ρόλο στην ευρύτερη περιοχή για λογαριασμό των ιμπεριαλιστικών επιτελείων και συνέδεσε τη λύση των συγκεκριμένων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και της ΠΓΔΜ στην Ευρωένωση και το ΝΑΤΟ. Η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας με μεγαλύτερη ένταση το έργο των προηγούμενων δικών της κυβερνήσεων και εκείνων της ΝΔ, με τις κινήσεις της προσθέτει κομμάτια στο «παζλ» της στρατηγικής της μεγαλύτερης ενσωμάτωσης της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Η πορεία αυτή εγγυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το λαό και την ασφάλεια της χώρας και προοιωνίζεται εξελίξεις σε βάρος των λαών της περιοχής. Αντιστροφή αυτής της κατάστασης δεν μπορεί να υπάρξει έξω από τη λαϊκή πάλη για απεγκλωβισμό από τα δεσμά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Εξω, δηλαδή, από την ανάπτυξη ενός ισχυρού αντιμονοπωλιακού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου στη χώρα μας και στα γειτονικά κράτη, που θα ακυρώσει τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ