Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
Ιμπεριαλιστικό κήρυγμα - πρόκληση για το λαό

Μέχρι και στη συμβολή των αστικών κυβερνήσεων της εποχής στον πόλεμο της Κορέας αναφέρθηκε, για να εξάρει την ενσωμάτωση της χώρας στους δολοφονικούς διεθνείς πολιτικοστρατιωτικούς οργανισμούς

Το ιμπεριαλιστικό μακελειό σε βάρος του κορεάτικου λαού, στοίχισε τη ζωή σε 195 Ελληνες στρατιώτες, που γύρισαν από τον πόλεμο μέσα σε φέρετρα
Το ιμπεριαλιστικό μακελειό σε βάρος του κορεάτικου λαού, στοίχισε τη ζωή σε 195 Ελληνες στρατιώτες, που γύρισαν από τον πόλεμο μέσα σε φέρετρα
Σε ρόλο εντεταλμένου των ιμπεριαλιστών και μεταφέροντας τις ευχαριστίες τους προς τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για τη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στους στρατούς κατοχής ανά τη Γη, εμφανίστηκε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, μιλώντας ενώπιον βουλευτών στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

Μάλιστα, δεν αρκέστηκε στην εξιστόρηση των πιο πρόσφατων ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων, αλλά ανέτρεξε και στο 1950, με σκοπό να επαινέσει και να δώσει τα εύσημα στις τότε ελληνικές κυβερνήσεις για την αποστολή ελληνικού στρατού στον πόλεμο κατά του κορεατικού λαού. Προκλητικά, ανέφερε: «Με βαθιά πίστη στη δημοκρατία και την ελευθερία, πάνω από 1.000 Ελληνες στρατιώτες ήρθαν στην Κορέα (σ.σ. ο ίδιος είναι Κορεάτης) εκπροσωπώντας μια από τις 16 χώρες που προσχώρησαν στις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών, όταν ξέσπασε ο πόλεμος της Κορέας το 1950. Η θυσία του ελληνικού λαού συνέβαλε στην απελευθέρωση του δικού μου λαού! Ποτέ δε θα ξεχάσω τη συνάντησή μου με κάποιους από τους παλαίμαχους πριν από μερικά χρόνια στην Αθήνα».

Η συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ιμπεριαλιστική εκστρατεία σε βάρος της Κορέας έχει καταγραφεί σαν όνειδος στη συνείδηση της πλατιάς πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Στο διάστημα 1950 - 1955, όσο διήρκεσε η ελληνική παρουσία στην Κορέα (αν και ο πόλεμος τελείωσε τον Ιούλη του '53 με την υπογραφή συνθηκών ανακωχής), η τότε ελληνική κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου έστειλε στη χώρα συνολικά 669 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, καθώς και 9.586 οπλίτες του ελληνικού στρατού (σύνολο 10.225 άνδρες). Στάλθηκαν, επίσης, 7 αεροσκάφη και στη συνέχεια άλλα 2 για αναπλήρωση απωλειών. Ηταν μια αποστολή ντροπής που, πέραν των άλλων, στοίχισε και σε αίμα. Οι απώλειες του στρατού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ήταν 183 νεκροί και 610 τραυματίες και οι απώλειες της αεροπορίας 12 νεκροί και 4 αεροσκάφη.

Ζητά ενισχυμένη παρουσία στους στρατούς κατοχής

Η Κορέα ήταν το προοίμιο, για να μπει ο ΓΓ του ΟΗΕ στο ζουμί της τοποθέτησής του, που δεν ήταν άλλο από το αίτημα των ΝΑΤΟικών να ενισχύσει η Ελλάδα τη στρατιωτική της παρουσία στα σημερινά κατοχικά μέτωπα. Υπέρμαχος της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Αφγανιστάν, ο Μπαν Κι Μουν είπε ότι πρόσφατα επισκέφθηκε τη χώρα αυτή, για να εκφράσει την «αλληλεγγύη του» στα στρατεύματα κατοχής και επέστρεψε «εμπνευσμένος από την αποφασιστικότητα και την αφοσίωση όλων εκείνων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για ένα καλύτερο μέλλον για το λαό του Αφγανιστάν».

Αποδίδοντας τα εύσημα στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, είπε ξεκάθαρα ότι η χώρα μας πρέπει να αυξήσει τη συμμετοχή της σε αυτούς: «Η Ελλάδα διαδραματίζει ρόλο σε σειρά κρίσιμων αποστολών του ΟΗΕ διατήρησης της ειρήνης. Σας παροτρύνω να εξετάσετε τη δυνατότητα αύξησης της δέσμευσής σας. Παρότι οι ειρηνευτικές μας προσπάθειες πραγματοποιούνται ως επί το πλείστον στην ξηρά, ασφάλεια βεβαίως πρέπει να υπάρχει και στη θάλασσα. Η Ελλάδα είναι ηγετική χώρα στον τομέα της ναυτιλίας και η συνεισφορά της στο διεθνές θαλάσσιο εμπόριο και την οικονομία είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας».

Ο Μπαν Κι Μουν ευχαρίστησε ανοιχτά τις κυβερνήσεις της Ελλάδας που έχουν προσφέρει «στις θαλάσσιες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οι οποίες έχουν διασφαλίσει την αποστολή σημαντικής και ζωτικής σημασίας βοήθειας από το παγκόσμιο επισιτιστικό πρόγραμμα στη Σομαλία».

Εμμεσες πιέσεις για Κυπριακό - ΠΓΔΜ

Ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν παρέλειψε, με έμμεσο τρόπο, να ασκήσει και πίεση στην Ελλάδα για να διευθετήσει τα - ιμπεριαλιστικού ενδιαφέροντος - «ανοιχτά μέτωπα» της εξωτερικής πολιτικής της. Σε αναφορά που έκανε για το Κυπριακό, είπε ότι «παρά τις πολλές προκλήσεις εξακολουθώ να είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος σχετικά με την προοπτική διευθέτησης» και ανέφερε ότι «ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε το λαό της Κύπρου, προκειμένου να επιτύχει το στόχο μιας αμοιβαία αποδεκτής και ωφέλιμης διευθέτησης για μια ενωμένη Κύπρο». Σχετικά με το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας είπε ότι είναι πεπεισμένος πως το ζήτημα θα επιλυθεί στο εγγύς μέλλον και τόνισε ότι είναι βέβαιος «πως τόσο η Ελλάδα όσο και η ΠΓΔΜ θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ