Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στον Προκρούστη οι μετανάστες

Επί τέσσερις μέρες στο 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι των πολυεθνικών, των κυβερνήσεων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων κουβέντιασαν για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, με γνώμονα τα κέρδη των μονοπωλίων και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Συμφώνησαν ότι τη θέλουν τη μετανάστευση, ότι πρέπει να ενθαρρύνουν την κινητικότητα των ανθρώπων, αλλά με κριτήριο τα οφέλη των επιχειρηματιών από την εκμετάλλευση των εξαθλιωμένων, των κυνηγημένων και ξεριζωμένων.

Είναι δυνατό ή εφικτό οι ιμπεριαλιστές, οι κυβερνήσεις τους κι οι οργανισμοί τους, που είναι οι δημιουργοί των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων, να ενδιαφερθούν, να μεριμνήσουν προς όφελος των θυμάτων του ιμπεριαλισμού; Θα ήταν μεγάλη αντίφαση και ...«ασυνέπεια». Για όλους αυτούς που ευθύνονται για τους πολέμους και τη φτώχεια, η πλάστιγγα γέρνει πάντα υπέρ των κερδών και ποτέ υπέρ των ανθρώπινων και κοινωνικών αναγκών. Ετσι κι η μετανάστευση πρέπει - ιδιαίτερα στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης και των κλιματικών αλλαγών, όπως σημειώθηκε - να γίνει ρυθμιζόμενη, να βρίσκεται ο κατάλληλος εργάτης, στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε. Και να είναι και φτηνός εργάτης (αυτό δεν ειπώθηκε αλλά εννοείται, γι' αυτό θέλουν ελεγχόμενη την «εισαγωγή» μεταναστών). Στην ίδια λογική μίλησε και ο πρωθυπουργός.

Αυτή η ρυθμιζόμενη μετανάστευση αναγνωρίζει ως «νόμιμους» μετανάστες, όσους κατάφεραν με κάποιο τρόπο να βρουν δουλειά, να αποκτήσουν χαρτιά και είναι χρήσιμοι και παραγωγικοί και ως «παράνομους», όσους περισσεύουν από την αγορά εργασίας. Για τους πρώτους, πρέπει να προχωρήσουν οι κυβερνήσεις σε διαδικασίες ενσωμάτωσής τους, ενώ για τους δεύτερους, σε μεγαλύτερη καταστολή στις χώρες προορισμού, στα σύνορα και στις χώρες προέλευσης. Οι «παράνομοι» είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη, είναι απειλή και δεν επιτρέπουν την ενσωμάτωση των «νόμιμων», είπαν.

Παράλληλα, στο Φόρουμ προτάθηκαν τρόποι για τη διαχείριση της μετανάστευσης προς όφελος των καπιταλιστικών κερδών, για τη δημιουργία, δηλαδή, μιας παγκόσμιας αγοράς - εισαγωγής και εξαγωγής - εργατικών χεριών. Οπως υπογραμμίστηκε, η καταλληλότερη μετανάστευση είναι η κυκλική, η προσωρινή για κάποιο διάστημα κι έπειτα ο εργάτης να επιστρέφει στην πατρίδα του ή να πηγαίνει σε άλλη χώρα. Στόχος είναι η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, το συνολικό χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα, στην Υγεία και την Πρόνοια και για τους ντόπιους εργάτες, όπως επίσης και η κάλυψη κενών με φθηνή ή εποχιακή εργασία σε κάποιους κλάδους.

Στο Φόρουμ δεν ακούστηκαν οι πραγματικές αιτίες της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, που είναι το κυνήγι των κερδών και ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων. Αντίθετα, αναφέρθηκαν αυτές οι αιτίες ως «φάρμακο» για τους καπιταλιστές. Στις πλάτες των εργαζομένων, ντόπιων και ξεριζωμένων, στήθηκε το απάνθρωπο παιχνίδι που λέει ότι «τα σπασμένα» του ιμπεριαλισμού πρέπει να τα πληρώνουν τα θύματά του. Σχεδίασαν τρόπους, ώστε οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου να ρίξουν τον πήχη των απαιτήσεών τους, να συμβιβαστούν ή και να ταυτιστούν με τις ανάγκες του ιμπεριαλισμού, να νομιμοποιήσουν τα εγκλήματά του. Απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς, οι μετανάστες εργάτες, μαζί με τους Ελληνες, πρέπει να παλέψουν ενωμένοι για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Πρέπει να παλέψουν ενάντια στην πολιτική που γεννά την προσφυγιά και τη μετανάστευση, που δημιουργεί τη φτώχεια, την ανεργία και χτυπά αλύπητα την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ