Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Βγάζουν λάδι» τον καπιταλισμό

Με αφορμή την 70ή επέτειο από την έναρξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, την 1η του Σεπτέμβρη του 1939, με την επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία, έχουν πληθύνει τα δημοσιεύματα και οι δηλώσεις πολιτικών (εκδηλώσεις έγιναν στο Γκντανσκ), που προσπαθούν να περάσουν ένα κλίμα «συμφιλίωσης» σήμερα «ανάμεσα στους πρώην αντιπάλους». Φυσικά, το ρόλο τους παίζουν η ιμπεριαλιστική ΕΕ με τους ηγέτες των χωρών - μελών και της καπιταλιστικής Ρωσίας στην προσπάθεια ερμηνείας της Ιστορίας καταπώς τους βολεύει σήμερα, για την εμπέδωση στις νέες γενιές της προσπάθειας ταύτισης του φασισμού με το σοσιαλισμό.

Σε αυτό το ξαναγράψιμο της Ιστορίας θέλουν να κρύψουν, πίσω από τη δήθεν καταδίκη της βαρβαρότητας του πολέμου, ορισμένες βασικές αλήθειες μη βολικές σήμερα:

  • Οτι ο φασισμός - ναζισμός ήταν γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού που σπρώχτηκε από τον αγγλικό και γαλλικό ιμπεριαλισμό και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος έγινε για να χτυπηθεί βασικά το πρώτο εργατολαϊκό κράτος στον κόσμο, η Ενωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.
  • Οτι το σύμφωνο «Ρίμπεντροπ - Μολότοφ», «μη επίθεσης» ανάμεσα στη ναζιστική Γερμανία και τη Σοβιετική Ενωση στις 23 του Αυγούστου 1939, ήταν ένας τακτικός ελιγμός που έδωσε το χρόνο στην ΕΣΣΔ για να προετοιμαστεί ώστε να συντρίψει στη συνέχεια το φασισμό.
  • Οτι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που ήθελαν την ήττα της ΕΣΣΔ για να αναμετρηθούν μετά με τον Χίτλερ για το μοίρασμα των νέων αγορών μετά την αντιφασιστική νίκη, έκαναν τα πάντα για να ξεκινήσει ο Ψυχρός Πόλεμος και να χτυπηθεί το νεοδημιουργηθέν σοσιαλιστικό στρατόπεδο στην Ευρώπη.
  • Οτι οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές μπήκαν στον πόλεμο στην Ευρώπη με την απόβαση στη Νορμανδία μόνο όταν είχε κριθεί, με την καθοριστική συμβολή της ΕΣΣΔ και των λαϊκών απελευθερωτικών κινημάτων, η έκβασή του και προκειμένου να προλάβουν την επέλαση του Κόκκινου Στρατού.

Ωστόσο, η εικόνα της κόκκινης σημαίας με το σφυροδρέπανο στο Ράιχσταγκ του Βερολίνου δεν μπορεί να σβηστεί. Συμβολίζει όλη την προσπάθεια που κατέβαλε ο σοβιετικός λαός με καθοδηγητή το ηρωικό Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ενωσης. Τα πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπων που θυσιάστηκαν για τη συντριβή του φασισμού. Σήμερα οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ πρωτοστατούν για να σβηστεί αυτή η προσφορά, να βγει λάδι η εγκληματική φύση του καπιταλισμού που και σήμερα δολοφονεί. Θέλουν να δημιουργήσουν την εικονική πραγματικότητα ότι στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο «πολεμούσαν δύο ολοκληρωτισμοί», ο «φασισμός και σταλινισμός». Η εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού (εξ ου και η καθιέρωση από την ΕΕ της 23ης Αυγούστου ως «μέρας μνήμης των θυμάτων του ολοκληρωτισμού») δε «βλέπει» στο παρελθόν αλλά στο μέλλον.

Αυτό που φοβούνται οι ιμπεριαλιστές και το κεφάλαιο είναι τα λαϊκά στρώματα και οι νέες γενιές να αντλήσουν διδάγματα από την τιτάνια πάλη του σοσιαλισμού. Σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλει και το σημερινό αντιδραστικό καθεστώς της καπιταλιστικής Ρωσίας με τους ηγέτες των αστών Πούτιν - Μεντβέντεφ που προσπαθούν να καπηλευτούν την ιστορία της ΕΣΣΔ αλλά που ρίχνουν «νερό στο μύλο του αντικομμουνισμού» μιλώντας περί ανελεύθερου καθεστώτος. Χρέος του λαού, των λαών η υπεράσπιση του σοσιαλισμού παρά τα λάθη και τις αδυναμίες, αλλά και η πάλη ενάντια στην παραχάραξη της Ιστορίας. Είναι συστατικό της πάλης για το δρόμο του λαϊκού μετώπου για το σοσιαλισμό.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ