Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το συμφέρον του κεφαλαίου οδηγεί τις εξελίξεις

Η εκλογολογία «τραυματίζει και δε βοηθά την οικονομία» εκτιμά ο Κ. Καραμανλής, που αναμένεται να αποσαφηνίσει τις οριστικές κινήσεις του

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν κάθε συμφέρον με την πάλη και την ψήφο τους στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, να καθορίσουν τις εξελίξεις σε βάρος των κομμάτων του κεφαλαίου
Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν κάθε συμφέρον με την πάλη και την ψήφο τους στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, να καθορίσουν τις εξελίξεις σε βάρος των κομμάτων του κεφαλαίου
Με το βλέμμα στραμμένο στη θωράκιση της κυρίαρχης πολιτικής και των γενικότερων συμφερόντων του αστικού πολιτικού συστήματος, ο Κ. Καραμανλής ετοιμάζεται σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα να ανοίξει τα χαρτιά του και να ανακοινώσει τις κινήσεις του για την «έξοδο» από την εκλογολογία. Ολες οι υπάρχουσες ενδείξεις συνηγορούν ότι η πλάστιγγα γέρνει υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες, κυρίως γιατί αυτό υπαγορεύει «το συμφέρον της οικονομίας», δηλαδή το συμφέρον των μεγαλοεπιχειρηματιών. Την ίδια στιγμή όμως δεν μπορούν να αγνοηθούν πλήρως οι αντιδράσεις από τα στελέχη και τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που εναντιώνονται σε κάθε σκέψη για πρόωρες εκλογές.

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής φέρεται να συμφωνεί με την εκτίμηση των εργοδοτικών οργανώσεων, που τον επισκέφθηκαν και χτες στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι η εκλογολογία «τραυματίζει και δε βοηθά την οικονομία», δίχως ωστόσο να αποσαφηνίζει τον τρόπο που θα βάλει τέλος σε αυτή. Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χτες δεν έκανε καν το κόπο να αντικρούσει το κλίμα άμεσης προσφυγής στις κάλπες που έχει δημιουργηθεί, περιοριζόμενος απλά να επαναλάβει ότι «δεν έχει κανένα σχόλιο για σενάρια».

Παρ' όλα αυτά ο Ευ. Αντώναρος δεν παρέλειψε να επισημάνει με νόημα ότι «όλες οι πράξεις του πρωθυπουργού διαπνέονται από μια απλή σκέψη: πώς θα υπηρετηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον». Βέβαια, ως εθνικό συμφέρον ανέδειξε την «υλοποίηση των δεσμεύσεων τις οποίες έχει αναλάβει η κυβέρνηση της ΝΔ». Ο εκπρόσωπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σήμερα ή αύριο ο Κ. Καραμανλής σε κάποιο «διάγγελμα», αν και επανέλαβε ότι «εξακολουθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας».

Πιέσεις στο εσωτερικό

Ωστόσο, η κατάσταση στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, που τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη, εξαναγκάζει κατά τα φαινόμενα τον Κ. Καραμανλή να επισπεύσει την ανακοίνωση των αποφάσεών του. Ορισμένοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (Σ. Τσιτουρίδης, Γ. Καλατζής, Μιχ. Λιάπης) έβαλλαν ευθέως κατά του Γ. Σουφλιά, ο οποίος χτες αναδιπλώθηκε, δηλώνοντας προς τους δημοσιογράφους ότι δεν πρόκειται να κάνει κανένα πολιτικό σχόλιο.

«Απορώ πώς ακόμη ορισμένοι στην κυβέρνηση επιμένουν για εκλογές τώρα, επικαλούμενοι εθνικό συμφέρον», επανήλθε ο Μιχ. Λιάπης. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Σ. Τσιτουρίδης κάλεσε τον Γ. Σουφλιά να αποσαφηνίσει «εάν έχει την άποψη ότι το εθνικό συμφέρον, όπως το εννοεί, επιβάλλει το να πάω σε πρόωρες εκλογές». Από την πλευρά του ο Γ. Καλατζής τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση δε δέχομαι τις τουλάχιστον απαράδεκτες θέσεις που δέχεται ο κύριος Σουφλιάς και η κυρία Μπακογιάννη». Αντίθετος με τις πρόωρες εκλογές δήλωσε ο Γ. Σούρλας, ενώ αποστασιοποιημένος από το σενάριο των πρόωρων εκλογών εμφανίστηκε ο Κ. Γκιουλέκας, δίχως όμως να τις αποδοκιμάσει.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του προσκείμενου στην Ντ. Μπακογιάννη γαλάζιου βουλευτή Στ. Νικηφοράκη, ο οποίος αφού υποστήριξε (στον «Αθήνα 9,84») ότι «η κ. Μπακογιάννη απέχει πολύ ως θέση από το να υποστηρίζει την προσφυγή στις κάλπες», επισήμανε με νόημα ότι «αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ανανέωση πολιτικής γραμμής και μηνύματος». Το σενάριο πάντως να μην οδηγήσει ο Κ. Καραμανλής τη ΝΔ στις εκλογές και να συγκαλέσει την ΚΟ για να αναδείξει το νέο αρχηγό του κυβερνώντος κόμματος αποκτά ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές τις τελευταίες μέρες, εντός και εκτός της ΝΔ.

«Δίχτυα» από τον ΛΑ.Ο.Σ.

Να ψαρέψει στα θολά νερά της λαϊκής δυσαρέσκειας επιχειρεί ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, δηλώνοντας πάντα έτοιμος και πρόθυμος για κυβερνητική συγκατοίκηση τόσο με τη ΝΔ όσο και με το ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό χτες, ο Γ. Καρατζαφέρης σε συνέντευξή του στο «Κανάλι 1 του Πειραιά» εξέφρασε την ανησυχία του για το πολιτικό σύστημα που κινδυνεύει «απ' τη σήψη που έχει καταβάλει τη ΝΔ» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές για τις 4 του Οκτώβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χρήσιμος «αντάρτης» ο Γ. Μανώλης...(2009-02-13 00:00:00.0)
Σφοδρή επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα(2008-09-02 00:00:00.0)
Αντιλαϊκά μέτρα στη σκιά της εκλογολογίας(2007-06-29 00:00:00.0)
Εκλογολογία με πολλαπλούς στόχους(2007-02-27 00:00:00.0)
«Μεγάλη εκτίμηση» από τον Ν. Μπερνς(2001-06-26 00:00:00.0)
«Φυγή» προς ...τα πίσω(2000-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ