Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Ιδια στρατηγική με ... «διαφορετική αντίληψη»!

Ζητά άμεσες εκλογές για να υπηρετήσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης με «κοινωνική συναίνεση»

Πρώτα εγγυήθηκε την εξασφάλιση «κοινωνικής συναίνεσης» για την προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, ζητώντας το χρίσμα από το μεγάλο κεφάλαιο. Στη συνέχεια επιστράτευσε το σαθρό ψευτοδίλημμα των «διαφορετικών αντιλήψεων», για να συγκαλύψει τη στρατηγική σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και να υφαρπάξει τη διευρυμένη λαϊκή δυσαρέσκεια. Και αμέσως μετά ζήτησε «άμεσες εκλογές» γιατί η χώρα είναι «ακυβέρνητη» με «ευθύνη της κυβέρνησης»...

Το τρίπτυχο πάνω στο οποίο ο Γ. Παπανδρέου δόμησε την εισηγητική του ομιλία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ φανερώνει και την τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα στη δίνη της εκλογολογίας και τα σενάρια που φουντώνουν για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ακόμα και μέσα στον Οκτώβρη.

Ο Γ. Παπανδρέου αφού ανέφερε ότι «βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο», στη συνέχεια σημείωσε: «Η νίκη μας δε θα κριθεί μόνο από τα ποσοστά. Θα κριθεί και από το πόσο θα έχουμε προετοιμάσει τους πολίτες να γίνουν συμμέτοχοι της προσπάθειας που προτάσσει το ΠΑΣΟΚ». Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν θέτει στοίχημα να διαμορφώσει την απαιτούμενη «ταξική συναίνεση» που επιζητούν οι κεφαλαιοκράτες, για να προωθηθούν με τις λιγότερες λαϊκές αντιδράσεις οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Το «εφαρμόσιμο σχέδιο» του ΠΑΣΟΚ, πίσω από τις φραστικές κορώνες του Γ. Παπανδρέου, στοχεύει στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στην προώθηση νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, στην καθήλωση των μισθών και των συντάξεων σε επίπεδα εξαθλίωσης, στην παροχή οικονομικών προνομίων και κινήτρων στους επιχειρηματικούς ομίλους. Σχέδιο που ταυτίζεται με τις πολιτικές της κυβέρνησης, αλλά και τις αξιώσεις των επιχειρηματιών, με τη διαφορά ότι το ΠΑΣΟΚ προβάλλει σήμερα σαν «ικανότερος» διαχειριστής για την προώθησή του.

Η αντιλαϊκή πολιτική που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ είναι προδιαγεγραμμένη. Αυτό που στην παρούσα φάση αναζητείται από την ηγεσία του, είναι ο τρόπος που θα «σερβιριστεί» στα λαϊκά στρώματα προκειμένου να εξασφαλιστεί η χειραγώγησή τους. Η «συνταγή» είναι δοκιμασμένη και ο Γ. Παπανδρέου την επανέφερε καλλιεργώντας πλαστά διλήμματα περί «προόδου και συντήρησης». Οπως ισχυρίστηκε ο Γ. Παπανδρέου, «η πολιτική μάχη που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μια μάχη μεταξύ δύο κομμάτων ή μεταξύ δύο αρχηγών. Είναι μια μάχη μεταξύ δύο αντιλήψεων για το μέλλον της πατρίδας μας. (... ) που πηγάζει από διαφορετικές ιστορίες, διαφορετικές νοοτροπίες, διαφορετικές αντιλήψεις, διαφορετικές ιστορίες για την Ελλάδα».

Ο Γ. Παπανδρέου έθεσε σε εκλογική ετοιμότητα τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας χτες εντολή για τη συγκρότηση επιτροπών για την κατάρτιση των εκλογικών συνδυασμών. Παράλληλα στην Ιπποκράτους υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι θα επιχειρήσουν «ευρύτερες συναινέσεις» τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές, αφήνοντας ανοιχτές τις «πόρτες» του διαλόγου προς τον ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ