Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ «ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Η λαϊκή παρέμβαση να δρομολογήσει λύσεις σε μακροπρόθεσμα και διαχρονικά προβλήματα

Για τα αναγκαία άμεσα μέτρα και τους στόχους πάλης του Κόμματος σχετικά με την πρόληψη μίλησε χτες στους δημοσιογράφους η Αλέκα Παπαρήγα

Τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης στηρίζονται σε ένα σαθρό, ανεπαρκέστατο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής, με σχεδόν ανύπαρκτες δημόσιες υπηρεσίες Υγείας. Στην ανατροπή αυτής της κατάστασης πρέπει να στοχεύσει το λαϊκό κίνημα
Τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης στηρίζονται σε ένα σαθρό, ανεπαρκέστατο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής, με σχεδόν ανύπαρκτες δημόσιες υπηρεσίες Υγείας. Στην ανατροπή αυτής της κατάστασης πρέπει να στοχεύσει το λαϊκό κίνημα
Ολοκληρωμένα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της «νέας γρίπης» απαιτεί το ΚΚΕ, ενώ τονίζει ότι τα έκτακτα μέτρα, που θα πρέπει από σήμερα κιόλας να τεθούν σε εφαρμογή, δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση πανδημιών. Αυτό που απαιτείται είναι η δρομολόγηση μέτρων για ένα καθολικό δημόσιο - δωρεάν σύστημα για τη Δημόσια Υγεία του πληθυσμού και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού καθαριότητας σε σχολεία, νοσοκομεία, κ.ά. Τα παραπάνω παρουσίασε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Στην εισηγητική της ομιλία η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

«Πρέπει να σας πω ότι το Πολιτικό Γραφείο θα δημοσιοποιήσει μία νέα ανακοίνωση, πιο σύγχρονη, παρακολουθώντας τις εξελίξεις γύρω από αυτό το ζήτημα, το οποίο ιεραρχούμε ανάμεσα στα πιο σοβαρά και επίκαιρα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια. Η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Υγείας, συχνά πυκνά αναφέρεται στο σχέδιο έκτακτων μέτρων, στην περίπτωση της έξαρσης της "νέας γρίπης" και διαβεβαιώνει ότι αυτό το νέο σχέδιο ανταποκρίνεται στις ανάγκες, καλύπτει όλες τις πιθανές φάσεις και εξελίξεις και την ίδια ώρα καλεί το λαό να δείξει ψυχραιμία. Εμείς συμφωνούμε με την ψυχραιμία, αλλά για να υπάρχει ψυχραιμία πρέπει να υπάρχουν και ορισμένες προϋποθέσεις:

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Πρώτον: Εμείς θα παλέψουμε, έχοντας και τις επιφυλάξεις μας κατά πόσον θα λειτουργήσουν ακόμα και αυτά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ως έκτακτα μέτρα. Αυτά τα μέτρα πρέπει να λειτουργήσουν από τώρα και όχι όταν υπάρξει μεγάλη έξαρση, γιατί η έξαρση μπορεί να έρθει μέσα σε δύο μέρες, σε τέσσερις μέρες, σε μια βδομάδα, κι ούτε μπορούμε να παρακολουθούμε τις μετεωρολογικές συνθήκες. Επομένως, τα έκτακτα μέτρα στο σύνολό τους πρέπει να δρομολογούνται από τώρα. Εχουμε αρκετές επιφυλάξεις κατά πόσον υπάρχει αυτή η ετοιμότητα, χώρια από τις επιφυλάξεις αν τα μέτρα αυτά είναι ολοκληρωμένα.

Πρέπει να σας πω και ότι εμείς παίρνουμε ως βάση το εξής: Οτι τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας, ακόμα κι όταν είναι ολοκληρωμένα, λειτουργούν και φέρνουν αποτελεσματικότητα όταν στηρίζονται σε ένα σύστημα διαμορφωμένο από χρόνια, δημόσιας Υγείας, οργανωμένο, που κι αυτό βεβαίως είναι στοιχείο της γενικότερης κατάστασης του συστήματος Υγείας στη χώρα μας, της κατάστασης των ασφαλιστικών ταμείων, κλπ. Τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης στηρίζονται σε ένα σαθρό, ανεπαρκέστατο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής και σχεδόν ανύπαρκτων δημόσιων υπηρεσιών Υγείας.

Μάλιστα, είμαστε σε μία φάση εντατικών ιδιωτικοποιήσεων και στον τομέα της Υγείας. Δεν είμαστε όπως πριν 15 - 20 χρόνια. Δεν υπάρχει απλά ένας ιδιωτικός τομέας, υπάρχουν ιδιωτικά μεγαθήρια. Πολύ περισσότερο που ένα πολύ μεγάλο μέρος, που έχει σχέση με τα έκτακτα μέτρα στην Υγεία, όπως είναι φάρμακα, εμβόλια κλπ., βρίσκεται στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων που ανταγωνίζονται σκληρά μεταξύ τους ποιος θα πουλήσει το προϊόν, και μάλιστα ένα προϊόν που μπορεί και να το διαδώσει στην αγορά χωρίς να έχει καν δοκιμαστεί και χωρίς να έχει όλες τις προδιαγραφές.

Με όλα αυτά που λέμε σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να επαυξήσουμε την ανησυχία και τον πανικό. Θέλουμε ακριβώς να δείξουμε πώς ψύχραιμα, απαιτητικά θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα σε όποια φάση κι αν βρίσκεται και με πρόβλεψη για το χειρότερο. Στα καλά προσαρμόζεσαι εύκολα, στα άσχημα απαιτούνται οι προσαρμογές.

Δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλο το λαό

Με αυτή την έννοια θα σταθώ σε ορισμένα ζητήματα, τα οποία βεβαίως θα εμπλουτιστούν και από την ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου.

Η κυβέρνηση πρέπει να εντάξει, στην πράξη και όχι με επαμφοτερίζουσες θέσεις περί εθελοντισμού και περί ατομικής προσφοράς, στο σύστημα εκτάκτων αναγκών, πέρα από το δημόσιο τομέα - αυτόν που έχουμε εν πάση περιπτώσει που τυπικά ανήκει στη δικαιοδοσία της κυβέρνησης - τους πάντες: Και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας και τους ελευθεροεπαγγελματίες. Λέει ότι το κάνει, αλλά αυτό πρέπει να γίνει στην πράξη και εδώ έχουμε τους ενδοιασμούς μας και θέλουμε να συγκεντρώσουμε την προσοχή. Ακριβώς όλες αυτές οι υπηρεσίες Υγείας πρέπει να εδράζονται στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στη γειτονιά και να είναι απολύτως προσιτές στο λαό. Δωρεάν υπηρεσίες, δωρεάν φάρμακα και μάλιστα να μην επαφίεται στον πατριωτισμό του καθενός αν συνειδητοποιεί τον προσωπικό ή όχι κίνδυνο στον τομέα αυτό.

Να πω ένα παράδειγμα: Κανονικά τα ασφαλιστικά ταμεία έπρεπε να ξέρουν - αν θέλετε εδώ χρειάζεται αυτό που λέμε "φακέλωμα" με την καλή έννοια - π.χ., σε κάθε κλάδο πόσοι ασφαλισμένοι έχουν ιδιαίτερα προβλήματα, ιδιαίτερες ευαισθησίες κλπ., και σε περίπτωση γρίπης ή ανάλογων περιπτώσεων χρειάζονται ειδική βοήθεια και όχι απλώς γενικές ανακοινώσεις. Να πάρουν και τηλέφωνο όσους είναι ασφαλισμένοι, γιατί δυστυχώς έχουμε και πολλούς ανασφάλιστους ή που αλλάζουν ασφαλιστικά ταμεία σαν τα πουκάμισα λόγω των εργασιακών σχέσεων, και να τους λένε ελάτε την τάδε μέρα να κάνετε το εμβόλιο, π.χ., του πνευμονιόκοκκου, δε μιλάω μόνο για το εμβόλιο της γρίπης, ή πάρτε αυτά τα μέτρα.

Αυτό δεν υπάρχει. Αλλος τρέχει στον προσωπικό του γιατρό, άλλος στον οικογενειακό γιατρό του ΙΚΑ, άλλος τρέχει από δω, άλλος από κει. Αυτό θα πει σύστημα διασφαλισμένο. Δεν υπάρχει μόνο η ατομική ευθύνη, γιατί η ατομική ευθύνη συνεπάγεται και ατομική γνώση στα θέματα Υγείας και αυτή δεν είναι κατακτημένη από όλους και όλες. Με αυτή την έννοια έχουμε πρόσθετη ανησυχία και εδώ θα χρειαστούν και έκτακτα μέτρα, που πρέπει να είναι αυξημένα γιατί μιλάμε πάντα για ένα σαθρό επίπεδο.

Κι εδώ τονίζουμε το εξής ζήτημα: Εχουμε κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό. Εχουμε σοβαρά κενά ακόμα και στον τομέα της καθαριότητας των νοσοκομείων, των σχολείων. Και το λέω αυτό γιατί η καθαριότητα θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ στην πρόληψη της πανδημίας, όταν στα νοσοκομεία υπάρχουν οι εργολάβοι με το προσωπικό που αλλάζει, που έρχονται ορισμένες ώρες. Οι καθαρίστριες στα σχολεία φτάνουν; Οι καθαριστές; Εδώ ακούμε ότι υπάρχουν ελλείψεις, πηγαίνουν περιοδικά, πηγαίνουν λίγες ώρες και μάλιστα είναι και απλήρωτοι.

Νοσοκομεία, σχολεία, εργοστάσια, παντού πρέπει να υπάρχει επαρκές προσωπικό, το οποίο θα καθαρίζει συχνά τις τουαλέτες και θα διασφαλίζει την καθαριότητα. Αν χρειαζόταν να τη διασφαλίσει μια φορά τη μέρα, σήμερα πρέπει να τη διασφαλίσει σε όλη τη διάρκεια της μέρας που υπάρχουν εργαζόμενοι, μαθητές, σπουδαστές, γενικά φοιτούντες.

Να δρομολογηθούν λύσεις σε διαχρονικά προβλήματα

Εδώ, λοιπόν, αν θέλετε, δεν έχουμε δίλημμα αλλά βρισκόμαστε και εμείς μπροστά στο να κάνουμε μια επιλογή. Δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο στα έκτακτα μέτρα, σε αυτά τα μέτρα που είναι κινητές μονάδες, έκτακτο προσωπικό. Εμείς θέλουμε και ένα άλλο: Η πανδημία, όταν τελειώσει - και ευχόμαστε να τελειώσει και να είναι και μερικά πράγματα αχρείαστα - όταν τελειώσει όμως να έχει βρει, να έχει δρομολογήσει και λύσεις σε μακροπρόθεσμα και διαχρονικά προβλήματα, για τα οποία ευθύνεται και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Δηλαδή, προσλήψεις τακτικού νοσηλευτικού προσωπικού, προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας, ειδίκευση γιατρών. Εδώ έχουμε λίστες γιατρών οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν ειδικότητα. Αν θέλετε, η ίδια η πανδημία μπορεί να γεννήσει το ενδιαφέρον και για νέες ειδικότητες που εδώ στην Ελλάδα στέκονται σε πολύ λίγα πρόσωπα. Αύξηση των κινητών μονάδων, αύξηση των μονάδων εντατικής.

Και να ξεκαθαρίσουμε: Κάθε 3 - 4 χρόνια έχουμε μια πανδημία. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η πανδημία δεν οφείλεται μόνο στην έλλειψη υποδομών, αλλά εδώ έχει καταγγελθεί και επώνυμα, παγκόσμια έχει γίνει γνωστό, ότι υπάρχουν και εργαστήρια βιομηχανιών που παράγουν μέχρι και ιούς για την ένταση της πανδημίας. Επομένως, δεν μπορεί κανένας να προγραμματίζει αυτά τα πράγματα με βάση την περιοδικότητα της πανδημίας.

Και να πούμε και μια άλλη πλευρά: Η πανδημία, ή εν πάση περιπτώσει η έξαρση του φαινομένου, πλήττει με μεγαλύτερη δριμύτητα τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τα εργατικά λαϊκά στρώματα, αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα, που ζουν σε εντατικές συνθήκες δουλειάς, έχουν επαγγελματικές ασθένειες ή κινδυνεύουν να αρρωστήσουν από επαγγελματικές ασθένειες, ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές. Τους μετανάστες τους πλήττει ιδιαίτερα. Επομένως, εκεί εμείς στρέφουμε την προσοχή μας. Διότι και οι οργανισμοί έχουν λιγότερη αντοχή και οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγαλύτεροι.

Με αυτή την έννοια, λοιπόν, το ΚΚΕ στρέφει την προσοχή του σε άμεσα έκτακτα μέτρα αλλά και σε μέτρα ταυτόχρονα τα οποία πρέπει να δρομολογήσουν μόνιμες εξελίξεις. Πλήρες προσωπικό σε όλους τους τομείς της Υγείας. Βάση δεν μπορεί να είναι μόνο τα νοσοκομεία. Σύγχρονα Κέντρα Υγείας, ασφαλιστικά ταμεία που επαρκώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα δωρεάν και όχι με επιβάρυνση των εργαζομένων. Εκσυγχρονισμό της υποδομής των Κέντρων Υγείας, όχι μόνο της υπαίθρου αλλά και των αστικών Κέντρων Υγείας. Και πάνω από όλα, αν θέλετε, οι προσλήψεις και το εισόδημα των ανθρώπων που δουλεύουν στον τομέα της Υγείας, είτε είναι το κυρίως προσωπικό είτε είναι το προσωπικό που κάνει συμπληρωματικές βοηθητικές εργασίες, που όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει ένας τομέας Υγείας χωρίς και αυτό. Και πάνω απ' όλα εμείς υποστηρίζουμε τη συστηματική ιατρική εξέταση των εργαζομένων περιοδικά, όχι μόνο αυτών που έχουν ειδικά προβλήματα, αλλά και αυτών που δεν έχουν προβλήματα, ως πρόληψη. Τότε θα μπορούσαμε να έχουμε μια λίστα συγκεκριμένη και επώνυμη με στοχευμένες παρεμβάσεις εκεί που χρειάζεται περισσότερο και που υπάρχει περισσότερη ανάγκη.

Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις

Στο ΠΓ, ερμηνεύοντας, αν θέλετε, και την κουλτούρα και τις αρχές και τις θέσεις του Κόμματος, υπογραμμίσαμε και θα υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση το εξής: Οτι πριν απ' όλα, όλα τα μέλη του Κόμματος που δουλεύουν στον τομέα της Υγείας, είτε είναι επιστημονικό προσωπικό είτε είναι νοσηλευτικό είτε λοιπό προσωπικό εξίσου μεγάλης σημασίας, θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για να βρεθούν κοντά στις λαϊκές ανάγκες, για να προσφέρουν υπηρεσίες. Αυτό μπορεί να γίνει όταν εντάσσονται ακριβώς μέσα σε ένα δημόσιο ποιοτικό σχέδιο και όχι στον περίεργο εθελοντισμό που ακούμε.

Και δε θα μείνουμε μόνο εκεί, στις υπηρεσίες. Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια να ξεσκεπάζονται ελλείψεις, να προλαμβάνονται ελλείψεις, όχι για να κάνουμε κριτική, αλλά για να λύνονται ταχύτερα τα προβλήματα. Σε αυτήν την κατεύθυνση δε θα λειτουργήσει μόνο το υγειονομικό προσωπικό ή το προσωπικό που σχετίζεται με τους χώρους Υγείας ή και Παιδείας, παραδείγματος χάριν που εκεί είναι τα παιδιά μαζεμένα, αλλά όλο το κομματικό δυναμικό, το οποίο - όπως ξέρετε - είναι ενταγμένο σε μαζικούς φορείς, στο μαζικό κίνημα. Θα κάνει ό,τι μπορεί ούτως ώστε να υπάρχει ο έλεγχος των εργατικών σωματείων, η ανάδειξη των κενών, η συμπλήρωση των κενών.

Και να πω για άλλη μια φορά: Ακούμε πολύ συχνά την κυβέρνηση να λέει ότι δεν μπορεί η γρίπη να είναι αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Δε μας αφορά αυτό το θέμα. Αφορά τα κόμματα εκείνα τα οποία χρησιμοποιούν υπαρκτά λαϊκά προβλήματα μόνο και μόνο για να αναδειχτούν αυτοί σε πρωταθλητές της διαχείρισης ή να διαδεχτούν τη ΝΔ. Χρέος και υποχρέωσή μας είναι να δημιουργήσουμε στον εργαζόμενο λαό ένα αίσθημα ασφάλειας, αλλά αυτό το αίσθημα ασφάλειας σήμερα είναι αξεχώριστο από τον αγώνα και για έκτακτα μέτρα αλλά και για μέτρα διαρκείας στη δημόσια Υγεία, στην Πρόνοια, στο σύστημα Υγείας, γενικότερα στην κοινωνική πολιτική. Η ασφάλεια για εμάς βρίσκεται στη συνειδητοποίηση του πολιτικού αγώνα που πρέπει να γίνει και σε κανονικές περιόδους αλλά και σε έκτακτες περιόδους. Και από αυτήν την άποψη, η κυβέρνηση θα μας βρει μπροστά της».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέτρα που θα θωρακίσουν ουσιαστικά τα λαϊκά στρώματα(2009-09-16 00:00:00.0)
Η διεκδίκησή τους να γίνει υπόθεση του κινήματος(2009-09-12 00:00:00.0)
Πιο επικίνδυνες οι ελλείψεις εν μέσω πανδημίας(2009-09-03 00:00:00.0)
Προδίδουν την ανησυχία τους(2009-09-03 00:00:00.0)
Σχεδιασμένη δράση, όχι σενάρια επί χάρτου(2009-07-23 00:00:00.0)
Γυμνές οι υπηρεσίες πρόληψης και ελέγχου(2005-10-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ