Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΟΛΟΤΟΦ - ΡΙΜΠΕΝΤΡΟΠ
Μοναδικό μέτρο αυτοάμυνας που διέθετε η ΕΣΣΔ

Οπως προκύπτει και από νέα ιστορικά ντοκουμέντα

Νέα ιστορικά ντοκουμέντα, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την Υπηρεσία εξωτερικής κατασκοπείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καταδεικνύουν πως η υπογραφή του Συμφώνου μη επίθεσης, μεταξύ της Σοβιετικής Ενωσης και της φασιστικής Γερμανίας, τον Αύγουστο του 1939, γνωστού και ως «συμφώνου Μόλοτοφ - Ριμπεντρόπ», ήταν για τη Σοβιετική Ενωση «το μοναδικό προσιτό μέτρο αυτοάμυνας στις συνθήκες που τότε διαμορφώνονταν».

Αυτό σημειώνεται σε Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας της Ρωσίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «Ιντερφάξ». Η ανακοίνωση έγινε με την ευκαιρία της πρόσφατης έκδοσης συλλογής ιστορικών ντοκουμέντων, με τον τίτλο «Βαλτική και γεωπολιτική», καθώς πλησιάζει και η επέτειος αυτής της συμφωνίας.

Οπως φαίνεται από τα ντοκουμέντα, που έδωσε στο φως η συγκεκριμένη μυστική υπηρεσία: «Η βρετανική και η γαλλική κυβέρνηση, υπογράφοντας τη συμφωνία του Μονάχου το 1938, προσανατολίστηκαν σε συνωμοσία με τον Χίτλερ. Τον Αύγουστο του 1939 οι αντιπροσωπείες αυτών των χωρών ανέτρεψαν τις διαπραγματεύσεις της Μόσχας για τη δημιουργία του αντιφασιστικού συνασπισμού».

Σύμφωνα με την Υπηρεσία εξωτερικής κατασκοπείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι πληροφορίες που αντλούσε η σοβιετική κατασκοπεία την περίοδο 1935 - 1945 διασαφηνίζουν τις πραγματικές προθέσεις των κρατικών παραγόντων των κυριότερων χωρών της Ευρώπης. Οι μυστικές σημειώσεις των υπουργείων Εξωτερικών των ηγετικών παγκόσμιων δυνάμεων, που παρουσιάζονται στη συλλογή, επέτρεψαν στην τότε πολιτική ηγεσία της ΕΣΣΔ να έχει απόλυτα ακριβή αντίληψη για την προσέγγιση των ηγεσιών των ευρωπαϊκών χωρών καθώς και των ΗΠΑ σχετικά με τις πολεμικο-στρατηγικές αλλαγές, που γίνονταν στην προπολεμική Ευρώπη.

«Για αυτό το λόγο το μοναδικό προσιτό μέτρο αυτοάμυνας για τη Σοβιετική Ενωση ήταν η υπογραφή του Συμφώνου μη επιθέσεως με τη Γερμανία στις 23 Αυγούστου του 1939. Το ντοκουμέντο αυτό επέτρεψε το να αποτραπεί η κατάκτηση από τους ναζί των Βαλτικών χωρών με την επακόλουθη μετατροπή τους σε πολεμικό εφαλτήριο για την εισβολή στα σοβιετικά εδάφη», εξηγεί στην Ανακοίνωσή της η Υπηρεσία εξωτερικής κατασκοπείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αντικομμουνισμός

Το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ ήρθε αφού πρώτα η ΕΣΣΔ εξάντλησε κάθε προσπάθεια για συμφωνία με Αγγλία - Γαλλία, προκειμένου από κοινού να αντιμετωπίσουν τη ναζιστική Γερμανία, αλλά αυτές οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις απέρριψαν κατηγορηματικά κάθε τέτοια πρόταση, «σπρώχνοντας» τη Γερμανία σε πόλεμο ενάντια στη Σοβιετική Ενωση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καθιερώσει την 23η Αυγούστου «ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων». Αποτελεί τη συνέχεια των διάφορων πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην κατεύθυνση εξίσωσης του κομμουνισμού με το φασισμό - ναζισμό και μια προσπάθεια να παρέμβει, ώστε να σβηστεί από τη μνήμη των ευρωπαϊκών λαών και όλου του κόσμου η προσφορά του σοσιαλιστικού συστήματος και του πρώτου εργατολαϊκού κράτους στον κόσμο, της ΕΣΣΔ.

Εσκεμμένα αποσιωπούν μια άλλη ημερομηνία αποκάλυψη και όσων τροφοδοτούν, συναλλάσσονται και ανοίγουν το δρόμο στους ολοκληρωτισμούς. Την 30ή Σεπτέμβρη 1938 οι Χίτλερ και Μουσολίνι υπέγραψαν με τους πρωθυπουργούς της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας το ομώνυμο «σύμφωνο του Μονάχου». Οι «δημοκράτες της Δύσης» έδιναν το πράσινο φως στο ναζισμό να εισβάλει στην Τσεχοσλοβακία, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στον όλεθρο και οδηγώντας την ανθρωπότητα στην τραγωδία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το Σεπτέμβρη του 2008 δημοσιοποιήθηκαν τα απόρρητα έγγραφα του συμφώνου του Μονάχου, με τα οποία τεκμηριώνεται ότι η Γαλλία και η Βρετανία είχαν σκοπό να στρέψουν τον Χίτλερ προς τη Σοβιετική Ενωση.


Ι.Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακοίνωση για την επιχείρηση καθιέρωσης «ευρωπαϊκής μέρας» αντικομμουνισμού στην ΕΕ(2021-08-21 00:00:00.0)
Η περίπτωση της Πολωνίας(2020-08-22 00:00:00.0)
Αλλοθι στην επιχείρηση δικαίωσης του ναζισμού(2009-10-15 00:00:00.0)
«Βγάζουν λάδι» τον καπιταλισμό(2009-09-02 00:00:00.0)
Η έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου(2001-09-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ