Κυριακή 26 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΚΟΜΜΑΤΑ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
«Χειραγώγηση» μέσω της σκανδαλολογίας

«Παραπληροφόρηση, εκτροπή και πραξικόπημα», ήταν οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να καταγγείλει την «ωμή παρέμβαση» του ΠΑΣΟΚ στη Δικαιοσύνη, αλλά είναι ακριβώς οι χαρακτηρισμοί που ταιριάζουν γάντι στο οργανωμένο σχέδιο του δικομματισμού να οδηγήσουν τη χώρα στις εκλογές με βάση τη σκανδαλολογία.

Η «σικέ» αναμέτρηση στο βούρκο των σκανδάλων είναι προτιμότερη ασφαλώς για τους δύο μονομάχους, από το να απολογούνται για τα δεινά που προκαλεί στα λαϊκά στρώματα η αντιδραστική πολιτική που από κοινού εφαρμόζουν. Είναι προτιμότερη η ανακύκλωση της λάσπης από το να λογοδοτήσουν για το κοινό σχέδιό τους «εξόδου» από την κρίση, που φορτώνει εξολοκλήρου τα βάρη στον εργαζόμενο λαό. Βολεύει αφάνταστα προεκλογικά η κοκορομαχία για το ποιος από τους δύο χειραγωγεί τη Δικαιοσύνη και ποιος είναι τάχα «εγγυητής της νομιμότητας» από το να δέχονται ανελέητο σφυροκόπημα επειδή είναι και οι δύο επικίνδυνοι και βλάπτουν εξίσου τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και γι' αυτό πρέπει να πληρώσουν ακριβά και στην κάλπη. Από την άποψη αυτή, δεν είναι διόλου τυχαίο - το αντίθετο - ότι η σκανδαλολογία είναι το «προνομιακό πεδίο» που επιλέγουν να αναμετρηθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε όλες σχεδόν τις εκλογές των τελευταίων δεκαετιών.

Σαφέστατη ένδειξη ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή να συρθεί ο λαός στις ευρωκάλπες μέσα από έναν κουρνιαχτό σκανδαλολογίας που να «θολώνει» την κρίση του, είναι ασφαλώς ότι «ξαφνικά» ήρθαν στην επιφάνεια όλα τα σκάνδαλα των τελευταίων δέκα χρόνων! Ολα βγήκαν στον αφρό: από τους «ΤOR M1» μέχρι την υπόθεση «Ζίμενς», το Βατοπέδι, τις «άγονες γραμμές», γεγονός που αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα ότι ο νέος συμψηφισμός και το κουκούλωμα είναι απλά θέμα χρόνου... Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι για όλα τα σκάνδαλα κανείς ποτέ δεν πήγε φυλακή, αλλά χρησιμοποιήθηκαν έξυπνα για να εξυπηρετηθούν πολλαπλές, τρέχουσες και μακροπρόθεσμες, ανάγκες του συστήματος. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φρόντισαν να «εξαιρέσουν» από τη διαμάχη τη γενεσιουργό αιτία, δηλαδή την κυρίαρχη πολιτική. Παράλληλα, χρησιμοποίησαν κατά κόρο την «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για το ξέπλυμα των σκανδάλων και των εγκλημάτων.

Υποκριτική κοκορομαχία

Βαθύτατα υποκριτική είναι στο πλαίσιο αυτό η άγρια κοκορομαχία που ξέσπασε την περασμένη βδομάδα με αντικείμενο τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης. Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη», με αφορμή την απόφαση του Γ. Σανιδά να μη στείλει εκ νέου στη Βουλή την υπόθεση του Βατοπεδίου. Μάλιστα, ο εκπρόσωπός του φρόντισε να υπενθυμίσει παρόμοιες παρεμβάσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στο παρελθόν για το ίδιο ή άλλα σκάνδαλα. «Ξέχασε» όμως, να αναφέρει κάποιες άλλες, πολύ πιο σημαντικές και ουσιαστικές, παρεμβάσεις του Γ. Σανιδά. Οπως ότι πριν από λίγους μήνες ζήτησε να συρθούν στα δικαστήρια ως «εγκληματίες» συνδικαλιστές και εργαζόμενοι που όρθωσαν το ανάστημά τους έξω από τα «Τζάμπο» για την απόλυση συνδικαλιστικού στελέχους. Ξέχασε την προχτεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου που έκρινε ότι ο ημερήσιος χρόνος εργασίας χωρίζεται σε «ενεργό» και «ανενεργό», νομιμοποιώντας την επιλογή της ΕΕ που καταργεί το βασικό εργασιακό δικαίωμα των εργαζομένων όπως είναι ο σταθερός και ημερήσιος χρόνος εργασίας. «Ξέχασε» επίσης ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ την παρέμβαση του Γ. Σανιδά για τις καταλήψεις στα δημόσια κτίρια, επιβεβαιώνοντας τον ενεργητικό ρόλο που διαδραματίζει στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και τη γενικότερη επιχείρηση τρομοκράτησης και καταστολής του λαϊκού κινήματος. Τα «ξέχασε» ακριβώς γιατί το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί και στηρίζει την αντιδραστική αυτή πολιτική και βέβαια δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί γι' αυτή με την κυβέρνηση.

Δεν μπορεί λοιπόν να περάσει αυτή η επιχείρηση του δικομματισμού να θέσει την αντιλαϊκή πολιτική στο απυρόβλητο στις ευρωκάλπες χρησιμοποιώντας τη σκανδαλολογία. Ασφαλώς και το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να βγει κάτι στο φως, αν και έχει αποδειχθεί ότι τα κόμματα της εξουσίας του κεφαλαίου καθώς και τα μονοπώλια, έχουν ασφαλιστικές δικλείδες για να μη βγαίνει τίποτα το ουσιαστικό στην επιφάνεια, πέρα από κάποιους «αποδιοπομπαίους τράγους».

Κυρίαρχο όμως είναι η μάχη των ευρωεκλογών να δοθεί πάνω στο έδαφος των πραγματικών προβλημάτων ώστε να μπουν τα πραγματικά διλήμματα και να μην επιτραπεί στα κόμματα του δικομματισμού να εγκλωβίσουν τη λαϊκή αγανάκτηση. Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για να δοθεί ένα γερό χαστούκι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, πρέπει να καταδειχθεί ότι ο λαός τούς γυρίζει τις πλάτες και κάνει αποφασιστικά βήματα στην κατεύθυνση της ρήξης και της χειραφέτησης από την κυρίαρχη πολιτική. Για να χαλάσει τα σχέδια πρέπει να φτάσει στις κάλπες μαχόμενος και να υπερψηφίσει το ΚΚΕ που είναι εγγύηση για τα λαϊκά συμφέροντα.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ