Κυριακή 26 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
Σήμανε αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα

Το 18ο Συνέδριο του Κόμματός μας σάλπισε αντεπίθεση. Σύνθημα που διαπερνά τη δράση μας πάντα και παντού, σε κάθε μέτωπο πάλης. Απόφαση που η υλοποίησή της κρίνεται καθημερινά σε κάθε μικρότερη ή μεγαλύτερη μάχη που δίνεται και κερδίζεται για τους ανθρώπους του μόχθου, δίνοντας ώθηση στην προσπάθεια ανασύνταξης του κινήματος, στην προσπάθεια να κερδίζονται συνειδήσεις υπέρ του άλλου δρόμου ανάπτυξης που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού και του τόπου, άρα κατά του ευρωενωσιακού δήθεν «μονόδρομου» και των κομμάτων που τον υπερασπίζονται.

Απομένουν λιγότερες από 40 μέρες έως τις ευρωεκλογές. Για τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ η σημαντική αυτή μάχη είναι αναπόσπαστα δεμένη με όλες όσες έχουν προηγηθεί έως σήμερα και όλες όσες θα δοθούν έως τις 7 του Ιούνη. Και παρακαταθήκη για τη συνέχεια. Κάθε μάχη «πατάει» στην εμπειρία της προηγούμενης και προετοιμάζει την επόμενη, έτσι που κάθε φορά να γίνονται βήματα μπροστά. Οι ευρωεκλογές αποτελούν μια γενική πολιτική αναμέτρηση αλλά θα είναι σταθμός και εφαλτήριο που μπορεί να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην ανασύνταξη του κινήματος στη δημιουργία προϋποθέσεων για τη λαϊκή συμμαχία, με δεδομένες τις αντικειμενικές συνθήκες που μπορούν με τη δράση μας να συμβάλουν στην ενίσχυση του ΚΚΕ. Το αστικό πολιτικό σύστημα δε μπορεί να χειραγωγεί δυνάμεις όπως πριν και η άρχουσα τάξη ανησυχεί. Τι θα γίνει αν δυναμώσει η ταξική πάλη; Είμαστε σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Υπάρχουν λοιπόν παράγοντες που μαζί με την κατακτημένη εμπειρία από τη δράση μας μας δίνουν αισιοδοξία. Που πρέπει να μετουσιώσουμε σε δουλειά για ρήγματα στο πολιτικό σύστημα με ενίσχυση του ΚΚΕ.

Το πώς λοιπόν θα πορευτούμε έως τις ευρωεκλογές έχει τεράστια σημασία, καθώς θα επιδράσει στην έκβαση μιας μάχης με διεθνή διάσταση και αντίκτυπο. Μιας μάχης που με την καπιταλιστική οικονομική κρίση σε εξέλιξη μπορεί να εκπέμψει θετικά μηνύματα, να καταγράψει αυξητική την τάση εκείνων που στρέφονται με ελπίδα στη φιλολαϊκή διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ. Οσων κατανοούν την ανάγκη να γίνει πράξη το σύνθημα για απειθαρχία - ανυπακοή στην ΕΕ των μονοπωλίων. Οσων αρνούνται να φορτωθούν τα βάρη μιας κρίσης για την οποία δεν ευθύνονται και απορρίπτουν την κινδυνολογία και τα εκβιαστικά διλήμματα περί ελλειμμάτων και δημοσίου χρέους στο όνομα των οποίων μεθοδεύεται να παρθούν νέα σφοδρά αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα. Τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος δεν τα δημιούργησε ο λαός, αλλά η πολιτική που μπούκωσε το μεγάλο κεφάλαιο με χρήμα. Οσων αρνούνται να παραιτηθούν απ' τα δικαιώματά τους, απ' τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους. Εκείνων που ακόμα κι αν δε συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ αναγνωρίζουν και εκτιμούν την ξεκάθαρη θέση του απέναντι στην ΕΕ, τη δικαίωση των προβλέψεών του, το ότι δεν σταμάτησε να αντιπαλεύει την αντιδραστική αντιλαϊκή ευρωενωσιακή πολιτική στους δρόμους του αγώνα, στο ευρωκοινοβούλιο, σε διεθνείς κινητοποιήσεις.

Είναι οι ίδιοι στους οποίους απευθύνουμε το κάλεσμα της μαζικής συμμετοχής στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Οι εργατοϋπάλληλοι που συναντάμε στις εκατοντάδες σε όλη τη χώρα περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, εργοστάσια, γιαπιά, γραφεία, συζητώντας μαζί τους τους λόγους που καθιστούν επιβεβλημένη τη συμμετοχή τους στην απεργία της 1ης του Μάη κάτω από τα λάβαρα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Οι εργατοϋπάλληλοι που από κοινού δίνουμε τη μάχη ενάντια στις απολύσεις και στην καταπάτηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων που με πρόσχημα την οικονομική κρίση οργιάζουν, που μαζί τους αντιπαλεύουμε την εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία. Που μαζί τους οργανώνουμε την πάλη για ικανοποιητικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Κι αυτή η πάλη έχει απτά αποτελέσματα, σημειώνει νίκες, δείχνει το δρόμο που η εργατική τάξη πρέπει να ακολουθήσει για τα δίκια της και τα συμφέροντά της. Το δρόμο της ταξικής συσπείρωσης και πάλης που την 1η Μάη οδηγεί στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και στις 7 Ιούνη πρέπει να οδηγήσει στην κάλπη με ψήφο στο ΚΚΕ. Για τους ίδιους λόγους που την Πρωτομαγιά πρέπει να βρεθούν στο Σύνταγμα, στην κάλπη πρέπει να ρίξουν το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Η μάχη των ευρωεκλογών είναι δική τους. Γιατί θα καθορίσει πολιτικό συσχετισμό που όσο πιο ευνοϊκός είναι υπέρ των δυνάμεων της αντίστασης, της αντεπίθεσης, υπέρ του ΚΚΕ τόσο πιο αποτελεσματικός θα είναι ο αγώνας τους για την κάλυψη όλων των αναγκών τους στη συνέχεια. Γιατί είναι η ΕΕ το πεδίο όπου οι ανάγκες του κεφαλαίου διαμορφώνονται σε πολιτικές αποφάσεις, η εφαρμογή των οποίων εντείνει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και συγχρόνως τους ρυθμούς κερδοφορίας του κεφαλαίου. Απέναντί της οι εργατοϋπάλληλοι έχουν να αντιτάξουν τον αγώνα τους και την ψήφο τους.

Είναι ακόμα οι χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές, τα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, που στις 13 Μάη καλούνται στις κάλπες για την ανάδειξη νέων οργάνων στους συλλόγους τους. Η υπερψήφιση των αγωνιστικών ψηφοδελτίων της «Πανσπουδαστικής» μπορεί και πρέπει να είναι η δική τους απάντηση στην πολιτική των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου» και των δυνάμεών τους μέσα στις σχολές, που μετατρέπει την Παιδεία σε χρυσωρυχείο για το μεγάλο κεφάλαιο, σε θεραπαινίδα των δικών του αναγκών, αποκομμένη απ' τις ανάγκες του λαού και του τόπου, σε εργαστήριο διαμόρφωσης χειραγωγημένων συνειδήσεων. Η ψήφος στην «Πανσπουδαστική» είναι η μόνη συνεπής με την πάλη για τα συγγράμματα, για τη σίτιση, για να μην εφαρμοστεί η οδηγία 36/05, πάλη αναπόσπαστα δεμένη με τον αγώνα για να μην εφαρμοστούν οι αντιδραστικοί νόμοι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για τις αναδιαρθρώσεις, αγώνας που τελικά αναδεικνύει την ανάγκη ρήξης με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Είναι αυτές οι κατευθύνσεις τις συνέπειες των οποίων οι φοιτητές - σπουδαστές βιώνουν σήμερα στην προσπάθειά τους να μορφωθούν. Οπως αύριο θα βιώσουν τις συνέπειες άλλων ευρωενωσιακών κατευθύνσεων ως εργαζόμενοι. Αυτή η ανάγκη που απ' τα ίδια τα πράγματα προκύπτει μπροστά στον φοιτητόκοσμο και στις οικογένειές τους, δεν μπορεί να υπηρετηθεί αν στις ευρωεκλογές τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ - ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ. - δεν πάρουν ένα γερό μάθημα, αν δεν τους αφαιρεθεί δύναμη, για να δοθεί στο ΚΚΕ.

Και φυσικά είναι οι χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι που δεινοπαθούν υπό το βάρος των βαθιά αντιλαϊκών πολιτικών που συνομολογούνται σε ευρωενωσιακό επίπεδο και τους κάνουν τη ζωή μαρτύριο ωθώντας τους στον αφανισμό. Η δική τους επιλογή δεν μπορεί να είναι ίδια με την επιλογή του αντιπάλου τους, οφείλει να είναι ΚΚΕ. Ο δικός τους δρόμος δεν είναι ο «ευρωμονόδρομος», έχουν ήδη μεγάλη εμπειρία και γνωρίζουν πως εκεί καραδοκεί ο αφανισμός τους. Ο δικός τους δρόμος είναι αυτός της συμπόρευσης με την εργατική τάξη, το ταξικό εργατικό κίνημα. Στην κάλπη να αντιστοιχίσουν την εμπειρία τους με την ψήφο τους.

Στις ευρωεκλογές όλοι μαζί μπορούν να δηλώσουν με τον πλέον ηχηρό τρόπο τα μεγάλα τους ΟΧΙ στην ΕΕ των μονοπωλίων, της εκμετάλλευσης, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και στα κόμματα του ευρωμονόδρομου και του ευρωσυμβιβασμού. Και τα μεγάλα τους ΝΑΙ στη συσπείρωση και τη συνεργασία των λαών για την Ευρώπη της ειρήνης, των δικαιωμάτων και ελευθεριών, του σοσιαλισμού, στο ΚΚΕ της αντίστασης και του αγώνα κατά των αντιλαϊκών πολιτικών, για τη λαϊκή συμμαχία και εξουσία. Στην κάλπη να προσέλθουν με τη γνώση ότι δεν υπάρχει μικρό ή μεγάλο πρόβλημα για το οποίο η ΕΕ να μην έχει ευθύνη. Να προσέλθουν με πίστη και εμπιστοσύνη ότι μπορούν να δρομολογήσουν θετικές προς όφελός τους εξελίξεις, έχοντας αποτινάξει τους φόβους που η άρχουσα τάξη και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι καλλιεργούν. Αυτοί πρέπει να φοβούνται και φοβούνται την προοπτική της χειραφέτησης του λαού, του απεγκλωβισμού του, της αγωνιστικής του ανάτασης, γι' αυτό και η πολεμική ενάντια στο κίνημα και σε πρωτοπόρους αγωνιστές, γι' αυτό και ο αντικομμουνισμός σηκώνει κεφάλι σε όλη την ΕΕ. Ενδείξεις της αδυναμίας και όχι της δύναμής τους.

Οι κομμουνιστές και όλοι όσοι συμπορεύονται μαζί μας συνεχίζουμε πιο μαχητικά. Δουλεύοντας με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία, με τις προτάσεις μας για το σήμερα και το αύριο, με τις αποφάσεις του συνεδρίου μας, έτσι ώστε κάθε μάχη να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και να δημιουργεί πρόσθετες προϋποθέσεις ώστε η επόμενη να έχει ακόμα καλύτερα, επιταχύνουμε τη διαδικασία της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της κοινωνικής συμμαχίας με τις αγωνιζόμενες δυνάμεις των αυτοαπασχολουμένων και της μικρομεσαίας αγροτιάς. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες η υπαρκτή συσσωρευμένη αγανάκτηση να μετατρέπεται, με τη δική μας δουλειά και παρέμβαση, σε πολιτική συνείδηση και ωρίμανση με επίκεντρο τους δυο δρόμους ανάπτυξης και εξέλιξης της ελληνικής οικονομίας, της κοινωνίας γενικότερα. Να δυναμώνει η αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή συνείδηση, να κατανοείται η ανάγκη της λαϊκής συμμαχίας και εξουσίας, σε συνδυασμό με την ολόπλευρη στήριξη και ενδυνάμωση του ΚΚΕ που αποτελεί εγγύηση μαχητικότητας, σωστής κατεύθυνσης για το κίνημα, αποτελεσματικότητας των αγώνων του.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ