Σάββατο 21 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σημαντικά βήματα στον κοινό αγώνα

Από το παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο που οργάνωσε το ΠΑΜΕ για τους εργάτες μετανάστες στη Μανωλάδα
Από το παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο που οργάνωσε το ΠΑΜΕ για τους εργάτες μετανάστες στη Μανωλάδα
Καθοριστικής σημασίας και παρακαταθήκη για το μέλλον ήταν οι μάχες που έδωσε το ΠΑΜΕ και τον προηγούμενο χρόνο για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των χιλιάδων μεταναστών στη χώρα για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, για καλύτερες συνθήκες ζωής.

Αποτέλεσμα αυτών των καθοριστικών παρεμβάσεων και μαχών είναι σήμερα όλο και περισσότεροι μετανάστες να συσπειρώνονται στα ταξικά τους συνδικάτα. Ολο και περισσότεροι μετανάστες να μπαίνουν μπροστά στον αγώνα. Να πρωτοπορούν στους τόπους δουλειάς για την οργάνωση και συσπείρωση των ομοεθνών τους στα σωματεία, για τη συλλογική τους δράση απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας. Να παίρνει σήμερα, με σταθερά βήματα, «σάρκα και οστά» ο στόχος του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου για «κοινό αγώνα Ελλήνων και μεταναστών εργατών».

Εμπρακτη αλληλεγγύη

Μια τέτοια μάχη έδωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τον περασμένο χρόνο πλάι και μαζί με τους 2.500 περίπου μετανάστες κολίγους στη Μανωλάδα. Δημοσιοποίησαν τη στυγνή και βάρβαρη εκμετάλλευση των εργατών γης. Εδωσαν τη μάχη και στήριξαν αποφασιστικά τον τριήμερο απεργιακό τους αγώνα για τα δεδουλευμένα τους, για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Οργάνωσαν κινητοποιήσεις όπου μαζί Ελληνες και ξένοι εργάτες απαίτησαν καλύτερα μεροκάματα. Εκαναν παρεμβάσεις σε υπουργεία ενάντια στην τρομοκρατία, στους ξυλοδαρμούς, στις απειλές. Οι εργάτες μετανάστες γης αντιλήφθηκαν στην πράξη ότι έχουν σύμμαχο. Με το σύμμαχό τους, το ΠΑΜΕ, έδωσαν τη μάχη και κατάφεραν σημαντικό χτύπημα στους μεγαλοτσιφλικάδες εργοδότες τους, πέτυχαν καλύτερα μεροκάματα.

Ανάλογη μάχη έδωσαν τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ μαζί με τους μετανάστες εργάτες στη βιοτεχνία ιματισμού «LADY FASHION». Αυτή η αποφασιστική παρέμβαση, με τις καθημερινές συγκεντρώσεις έξω από τις πύλες της βιοτεχνίας, με την επίσχεση εργασίας, με κινητοποιήσεις έξω από τα υπουργεία, ήταν που άναψε τη σπίθα της αντίστασης. Που ένωσε τους 180 περίπου εργάτες της βιοτεχνίας και σήκωσαν το κεφάλι. Εδωσαν έναν πολυήμερο αγώνα και από αυτόν τον αγώνα βγήκαν νικητές. Εξοφλήθηκαν όλα τα δεδουλευμένα τους και μπήκαν ξανά για δουλειά με ψηλά το κεφάλι. Η άμεση και αποφασιστική παρέμβαση του ΠΑΜΕ ανάγκασε την εταιρεία «Γενική Ανακύκλωση ΑΕ», να ανακαλέσει τις 28 απολύσεις των μεταναστών εργατών.

Στήριγμα στα ταξικά αδέλφια

Εξω από τη «LADY FASHION» οι ταξικές δυνάμεις έδιναν τη μάχη μαζί με τους μετανάστες εργάτες
Εξω από τη «LADY FASHION» οι ταξικές δυνάμεις έδιναν τη μάχη μαζί με τους μετανάστες εργάτες
Εξίσου σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ (πορεία, παράσταση στο υπουργείο Εσωτερικών κ.λπ.), ενάντια στις επιθέσεις της Αστυνομίας σε βάρος μεταναστών εργατών που συνωστίζονταν έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αθήνας για να υποβάλουν αίτηση χορήγησης ασύλου. Τέτοιες παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ μόνο τον περασμένο χρόνο απέτρεψαν συλλήψεις μεταναστών, απελάσεις μεταναστών, τρομοκρατικές απολύσεις. Συνέβαλαν για τη διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών δουλειάς και ζωής.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρωτοβουλία που, για δεύτερη χρονιά φέτος, υλοποιεί το ΠΑΜΕ και αφορά στα μαθήματα της ελληνικής γλώσσας για τους μετανάστες. Μάλιστα, φέτος, η συμμετοχή των μεταναστών στα μαθήματα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι. Οπως και το εγχειρίδιο με τα δικαιώματά τους που τυπώθηκε σε εφτά γλώσσες και διακινείται πλατιά από τα ταξικά συνδικάτα και τις Ομοσπονδίες. Μόλις πριν λίγες μέρες, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ ανακοίνωσε τη συγκρότηση και λειτουργία τμήματος δωρεάν νομικών υπηρεσιών για τα προβλήματα των μεταναστών.

Ολη αυτή η προσανατολισμένη σταθερή και επίμονη δουλειά των ταξικών δυνάμεων μετρά καθημερινά πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η συγκρότηση σωματειακών επιτροπών, επιτροπών μέσα στους τόπους δουλειάς είναι αποτέλεσμα αυτής της δράσης. Σήμερα, οι μετανάστες εργάτες δίνουν από καλύτερες θέσεις τη μάχη για τα δικαιώματά τους. Παλεύουν μαζί με τους Ελληνες συναδέλφους τους ενάντια στον κοινό αντίπαλο. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία να εντείνουν τις προσπάθειές τους να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη δουλειά τους, για τα δικαιώματα των μεταναστών. Μια δουλειά, που πρέπει να συνδυαστεί με νέες εγγραφές στα συνδικάτα, με τη συγκρότηση νέων επιτροπών, με την προσπάθεια να συμμετέχουν ακόμα περισσότεροι μετανάστες σ' αυτές τις επιτροπές, στα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων.


Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ σε ξενώνα Σομαλών προσφύγων. Γιατρός, στέλεχος του ΠΑΜΕ, εξετάζει παιδιά των μεταναστών
Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ σε ξενώνα Σομαλών προσφύγων. Γιατρός, στέλεχος του ΠΑΜΕ, εξετάζει παιδιά των μεταναστών

Από τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας που διοργανώνει το ΠΑΜΕ για τους μετανάστες
Από τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας που διοργανώνει το ΠΑΜΕ για τους μετανάστες

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ