Σάββατο 21 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Πράσινο φως» για ελαστικές εργασιακές σχέσεις
  • Καθαγίασε τις ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα που επέβαλε πρόσφατα ο πρόεδρος των Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας
  • Ενθερμη στήριξη στη θωράκιση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων αποδοκιμάζοντας κάθε ιδέα να σηκώσουν κάποιο μέρος από τα βάρη της κρίσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Του απεσταλμένου μας

Στη γραμμή της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης, που επιβεβαιώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, πλειοδότησε ο Κ. Καραμανλής, δίνοντας το «πράσινο φως» για την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και στηρίζοντας την παραπέρα ισχυροποίηση του κεφαλαίου μέσα από την κρίση.

Εξειδικεύοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στη χώρα μας, ο πρωθυπουργός σηματοδότησε νέο κύκλο στην ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση με έμφαση αυτή τη φορά την κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων και την ένθερμη υποστήριξη της κερδοφορίας των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης και του να μη γίνουν απολύσεις, ο Κ. Καραμανλής τάχτηκε υπέρ των νέων μοντέλων εργασιακών σχέσεων, που προωθούν οι επιχειρήσεις, ενθαρρύνοντας γενίκευση και κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των στοιχειωδών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Ειδικότερα, ευλόγησε τα αντεργατικά μέτρα που πήρε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ και ιδιοκτήτης της «Αλουμύλ» Γ. Μυλωνάς, αναπαράγοντας ακριβώς την επιχειρηματολογία του μεγαλοβιομήχανου. Οτι, δηλαδή, σε περιόδους κρίσης μπορεί να εφαρμοστεί το μοντέλο των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, αρκεί να γίνεται νόμιμα και με τη συναίνεση των εργαζομένων. «Καταλαβαίνω ότι, υπό συνθήκες κρίσης, αναζητούνται ενίοτε και λύσεις ανάγκης, κατά περίπτωση. Αυτό δεν περιλαμβάνεται στις δικές μου αρχές, αλλά έχω την άποψη ότι, εάν πρόκειται για κάτι το οποίο είναι μέσα στο πλαίσιο των νόμων που ισχύουν, γίνεται με διαβούλευση και συμφωνία με τους εργαζόμενους και, κυρίως, έχει προσωρινό χαρακτήρα, όσο και αν δεν είναι ευχάριστο, είναι καλύτερο από το να κλείσει μια επιχείρηση και να βγουν όλοι οι άνθρωποι στην ανεργία», ήταν επί λέξει η δήλωση του πρωθυπουργού. Ενθαρρύνοντας την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων επικαλέστηκε ότι «στην Ελλάδα η μερική απασχόληση και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης καλύπτουν πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη»...

Προσπάθησε να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου ότι είναι έκτακτα μέτρα που τάχα ανταποκρίνονται σε έκτακτες συνθήκες, αποκρύπτοντας βέβαια ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται το κεφάλαιο να ...επιστρέψει εργασιακά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και θυσίες δεκαετιών.

Γενικότερα ο Κ. Καραμανλής έκανε ακόμα μια φορά επίδειξη της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την έξοδο από την κρίση, εννοείται σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Ταυτόχρονα, υπερασπίστηκε τη στήριξη της κερδοφορίας των μονοπωλίων, ως το βασικό εργαλείο και μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση. «Σε ώρα κρίσης, και μάλιστα τη στιγμή που ήδη πάρα πολλές χώρες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν ύφεση, άρα κλείσιμο επιχειρήσεων και εκρηκτική αύξηση σε ορισμένες περιπτώσεις της ανεργίας, είναι λάθος πολιτική να επιχειρήσει κανείς φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων»(!). Αμέσως μετά επανήλθε, για να μην αφήσει περιθώρια για παρερμηνείες: «Οταν λοιπόν συνολικά η μεγάλη πρόκληση είναι να διασφαλισθεί και να ενισχυθεί η ρευστότητα της οικονομίας, δεν είναι ώρα για να επιχειρήσει κανείς φορολογική επιβάρυνση. Αυτό είναι στοιχειώδες», αποφάνθηκε. Παραβλέποντας ότι οι τράπεζες ξεχειλίζουν από ρευστότητα, δικαιολόγησε τα μέτρα θωράκισης της κερδοφορίας τους, λέγοντας ότι «στόχος είναι η διασφάλιση μεγαλύτερης ρευστότητας για την πραγματική οικονομία».

Ο πρωθυπουργός διέψευσε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να εφαρμοστεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης από την ΕΕ για τη διάσωση της Ελλάδας από τη χρεοκοπία, αλλά την ίδια στιγμή εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να παίρνει όλα τα (αντιλαϊκά) μέτρα που απαιτούνται από το Σύμφωνο Σταθερότητας. «Είμαστε σε διαρκή παρακολούθηση, διαρκή επικαιροποίηση και αν χρειαστεί, βεβαίως, είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας στις νέες ανάγκες», είπε με νόημα. Παράλληλα, επιχείρησε να εκτονώσει την κατακραυγή για τα πρόσφατα μέτρα, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για έκτακτα μέτρα που θα ισχύσουν μόνο για φέτος...

Ταυτόχρονα με την κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος του εργαζόμενου λαού, η κυβέρνηση προωθεί την αυταρχική θωράκιση της πολιτικής της, χρησιμοποιώντας τη δράση των κουκουλοφόρων. Ο Κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε πως θα κάνει ό,τι μπορεί, σε συνεργασία και με τους συμμάχους, για να αντιμετωπίσει τάχα την εγκληματικότητα και την τρομοκρατία, δίχως μάλιστα αυτή τη φορά να κάνει τον κόπο να επαναλάβει τη συνήθη προσθήκη ότι δε θα θιγούν τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ