Σάββατο 21 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το ξεκλήρισμα των αγελαδοτρόφων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στην «ανεργία» πετάνε τους μικρούς αγελαδοτρόφους οι γαλακτοβιομηχανίες, πατώντας στους νόμους του ανελέητου κέρδους και στις αντιαγροτικές επιταγές της νέας ΚΑΠ. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η VIVARTIA (ΔΕΛΤΑ), που σταματάει τις παραλαβές αγελαδινού γάλακτος σε Θράκη και Μακεδονία και τα θύματά της βασικά είναι οι μικροί παραγωγοί. Το παράδειγμα αυτό αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες γαλακτοβιομηχανίες στο όνομα της αύξησης των κερδών. Παράλληλα, όλες οι ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες ρίχνουν τις τιμές παραγωγού σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα, οδηγώντας και με αυτόν το τρόπο τους μικρούς αγελαδοτρόφους στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Τους παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος συνεχίζουν να τους εκμεταλλεύονται ανελέητα τα μονοπώλια όπως και τους εργάτες τους και έφτασαν πλέον τα πράγματα οι μικροί παραγωγοί να εξαναγκάζονται να σταματήσουν την παραγωγή, βιαίως, ενώ η χώρα μας είναι ελλειμματική σε αγελαδινό γάλα. Και από την άλλη η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική στήριξης των γαλακτοβιομηχανιών στο πλαίσιο των επιταγών της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με τη συνειδητοποίηση των μικροπαραγωγών ότι εχθρός τους είναι τα μονοπώλια, όπως και των εργατών. Εχουν κοινό αντίπαλο και πρέπει από κοινού να τον αντιπαλέψουν. Να αντιπαλέψουν τα μονοπώλια, την πολιτική και την εξουσία που τα ενισχύει, ώσπου να τους ανατρέψουν, συνδέοντας τις διεκδικήσεις για την επιβίωσή τους μ' αυτό το στόχο. Η αντιαγροτική πολιτική θα καταργηθεί όταν την εξουσία θα έχει πραγματικά ο λαός για να οργανώσει την οικονομία με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και να εφαρμόσει φιλοαγροτική πολιτική, που θα στηρίζεται στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις και τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Οι υπηρεσίες... πληρώνονται

Σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών και πρόστιμο 10.000 δολαρίων καταδικάστηκε στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους για διασπάθιση ομοσπονδιακού κονδυλίου αξίας 600.000 δολαρίων, που προορίζονταν για υποκίνηση αντεπαναστατικών ενεργειών στην Κούβα.

Πρόκειται για τον Φελίπε Σίξτο, που υπήρξε ειδικός βοηθός του Μπους αλλά αναγκάστηκε σε παραίτηση αφού έλαβε γνώση ότι θα ξεκινήσει δικαστική διαδικασία εναντίον του από το λεγόμενο «Κέντρο για μια Δημοκρατική Κούβα» - στο οποίο προηγούμενα εργαζόταν - άλλο ένα συνονθύλευμα αντεπαναστατών Αμερικάνων και Ευρωπαίων που με αυτό τον υποκριτικό τίτλο προωθεί τις ενέργειες ανατροπής του σοσιαλισμού στο Νησί της Επανάστασης. Φυσικά να μη ρωτήσει κανένας πώς, αφού η διασπάθιση ήταν 600.000 δολάρια, το πρόστιμο ήταν 10.000; Φαίνεται πως κάποιες ιδιαίτερες δουλειές, σε ιδιαίτερες υπηρεσίες, πληρώνονται έστω και μ' αυτόν τον τρόπο...

Σκέψεις για πυρηνική ενέργεια;

«Να μιλήσουμε χωρίς προκαταλήψεις και με ρεαλιστική στάθμιση των δεδομένων» για την πυρηνική ενέργεια, παρότρυνε από το βήμα του Economist ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας, κάνοντας λόγο για «επενδυτική στρατηγική που θα μας διασφάλιζε και παρουσία και αποφασιστική συμμετοχή».

Χωρίς να μπούμε στην ουσία της πρότασης, γεννιέται το ερώτημα αν είναι τυχαία η επιμονή του πρώην υπουργού να επανέρχεται στο θέμα που είχε θίξει και επί της υπουργίας του; Ξέρει η κυβέρνηση κάτι πιο συγκεκριμένο που δεν ξέρουμε οι υπόλοιποι για σχεδιασμούς της γύρω από το θέμα; Ποιες ομάδες συμφερόντων και επιχειρηματικών ομίλων θα ήθελαν να ανοίξουν το κεφάλαιο πυρηνική ενέργεια και Ελλάδα;

«Πραγματικά» αστυνομικά μέτρα

«

Πραγματικά» αστυνομικά μέτρα, ζήτησε χτες η υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιά, Ντ. Μπέη, κατά τη συνάντηση που είχε με το νέο αττικάρχη, Γ. Ραχωβίτσα, σχετικά με την ασφάλεια των πάρκων του Πεδίου του Αρεως και του Αττικού Αλσους.

Η υπερνομάρχης, αφού ζήτησε τη βοήθεια της Αστυνομίας ώστε να γίνουν ασφαλή τα πάρκα στους πολίτες, επισήμανε την... ανάγκη για «πραγματικά» μέτρα που σκοπό θα έχουν μια Αστυνομία... αναβαθμισμένη, με «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό της και το έργο της». Ενα έργο το οποίο συνεχίζεται αδιάλειπτα με αστυνομικές επιχειρήσεις που διεξάγονται σε πλατείες και γενικά σε ελεύθερους χώρους, όπου ελέγχονται σωρηδόν οι πολίτες και κυρίως οι αλλοδαποί, ως εν δυνάμει ύποπτοι.

Κατά τα άλλα, η Ντ. Μπέη εξέφρασε την αντίθεσή της στα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση...

ΠΑΣΟΚικά φούμαρα περί «άλλης Ευρώπης»

Δεν υπάρχει πλέον ομιλία του Γ. Παπανδρέου που να μην καταλήγει στη φράση: «Εμείς οι σοσιαλιστές θέλουμε μια άλλη Ευρώπη». Μόλις την προηγούμενη Κυριακή από τη Βέροια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι «οι ευρωεκλογές του Ιουνίου μπορούν να στείλουν ένα πολιτικό μήνυμα για την ανατροπή της συντηρητικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση (...) με ανατροπή των συσχετισμών υπέρ των προοδευτικών και σοσιαλιστικών δυνάμεων». Τα ίδια επανέλαβε και την Πέμπτη που βρέθηκε στις Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ως πρόεδρος της «σοσιαλιστικής διεθνούς».

Ποιες όμως είναι οι πολιτικές δυνάμεις που σήμερα ...ανακάλυψαν ότι η ΕΕ βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση; Είναι αυτοί, οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες, που στα μέσα της δεκαετίας του '90 όταν και κατείχαν την πλειοψηφία μέσα στην ΕΕ, σε πλήρη σύμπνοια με τους νεοφιλελεύθερους, που σήμερα ...κατηγορούν, προώθησαν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που ζητούσε το μονοπωλιακό κεφάλαιο για να γιγαντώσει τα κέρδη του, υλοποιώντας τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ξεπουλώντας τη δημόσια περιουσία και εφαρμόζοντας μια άκρως επιθετική πολιτική σε βάρος των εργαζομένων. Η «Λευκή βίβλος» και η Στρατηγική της Λισαβόνας είναι δύο από τις στρατηγικές συμφωνίες του ευρωενωσιακού οικοδομήματος που προσυπέγραψαν οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της ΕΕ, βάσει των οποίων θεσμοθέτησαν τη μερική απασχόληση, κατάργησαν το οχτάωρο, εφάρμοσαν τα ελαστικά ωράρια, αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωσαν τις συντάξιμες αποδοχές.

Είναι αυτοί λοιπόν που διαμόρφωσαν σε απόλυτη σύμπνοια με τους νεοφιλελεύθερους το θεσμικό πλαίσιο για να ενισχύσουν την «ανταγωνιστικότητα» των πολυεθνικών ομίλων. Σήμερα, μέσα στην κρίση, εμφανίζονται σαν «πρεσβευτές» μιας «προοδευτικής» ΕΕ, αλλά όπου κυβερνούν ...μεγαλουργούν. Στην Ισπανία του «σοσιαλιστή» Θαπατέρο περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους μέσα στο 2008! Στην Αγγλία του «προοδευτικού» Μπράουν ψηφίστηκε νόμος για τον περιορισμό της εβδομαδιαίας εργασίας σε τρεις ή τέσσερις μέρες! Στην Πορτογαλία του «σοσιαλιστή» Σόκρατες η ανεργία έφτασε στο 8,5%, που αποτελεί «ρεκόρ» των τελευταίων 15 χρόνων. Στη Γερμανία οι σοσιαλδημοκράτες που συγκυβερνούν με τους χριστιανοδημοκράτες δίνουν πακέτα οικονομικής στήριξης στους τραπεζίτες και τους αυτοκινητοβιομήχανους, στηρίζοντας ταυτόχρονα την πολιτική των επιχειρήσεων για μείωση των ωρών εργασίας και των μισθών.

Πρώτοι των πρώτων, οι σοσιαλδημοκράτες ζήτησαν την οικονομική στήριξη προς τις τράπεζες. Χέρι χέρι με τα «συντηρητικά» κόμματα δηλώνουν πίστη στην τήρηση της «δημοσιονομικής πειθαρχίας». Δικές τους είναι οι προτάσεις για παροχή «επιδοτούμενων» εργαζομένων στο μεγάλο κεφάλαιο με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας. Και τώρα «εφεύραν» το μοντέλο της «πράσινης ανάπτυξης» με κρατικές επενδύσεις. Δηλαδή, κρατικό χρήμα σε επιχειρήσεις για να ανακάμψει η οικονομία. Είναι και αυτή μια εκδοχή με ολίγη χαλάρωση των δημοσιονομικών εφόσον πρόκειται για ενίσχυση επιχειρήσεων. Οι εργαζόμενοι όμως θα είναι ξανά οι χαμένοι. Ο Γ. Παπανδρέου υπόσχεται ότι θα οδηγήσει στην «αναδιανομή του πλούτου», αλλά την ίδια στιγμή για το μόνο που δεσμεύεται είναι ότι η «πράσινη οικονομία» θα «φέρει κέρδη για τις επιχειρήσεις»!

Η ...«άλλη» ΕΕ που διατυμπανίζει ο Γ. Παπανδρέου, δε θα έρθει για να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα, όσο «πράσινη» και αν είναι, γιατί δε συγκροτήθηκε με γνώμονα αυτά, αλλά για να προωθήσει τους στόχους των μονοπωλίων. Αυτή την ΕΕ και τα κόμματα που την υπηρετούν πρέπει να καταδικάσει στις ευρωεκλογές ο ελληνικός λαός.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ανάγκη για μαζική δυναμική αντεπίθεση...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«ΟΙ ΕΚΤΑΚΤΕΣ συνθήκες επιβάλλουν έκτακτα μέτρα» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή...

Θα συμφωνήσουμε αλλά... από την ανάποδη. Πράγματι, οι συνθήκες επίθεσης από παντού εναντίον του εισοδήματος, της ασφάλισης, των εργασιακών δικαιωμάτων απαιτούν «έκτακτα μέτρα».

Από την πλευρά των εργαζομένων όμως, που το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να αναπτύξουν - εκτάκτως - τους αγώνες τους. Μαζικά και δυναμικά.

Και για να καταλαβαίνουμε τι λέμε, όταν η κυβέρνηση μιλάει για έκτακτες συνθήκες εννοεί ότι τα μονοπώλια δεν κερδίζουν όσα θέλουν, τη στιγμή που θέλουν. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

Οσο γι' αυτό το «δε θα υπάρξουν νέοι φόροι» έχει καταντήσει ανέκδοτο πια. Το να αυξάνεις τους υπάρχοντες δεν αποτελεί δηλαδή νέα φορολογία;

«Η ΔΕΗ ΠΡΕΠΕΙ να πραγματοποιήσει επενδύσεις για να έχει κέρδη» κατά τον πρόεδρό της Τ. Αθανασόπουλο. Τι διαφορετικό δηλαδή θα έλεγε ο πρόεδρος οποιασδήποτε ιδιωτικής εταιρείας;

Το ότι η ΔΕΗ είναι μια επιχείρηση που έχει φτιαχτεί από τα χρήματα των εργαζομένων, το θυμούνται καθόλου; Προφανώς όχι...

Μόνο μια διαφορά αναγνωρίζουν στη ΔΕΗ και σε κάθε ΔΕΚΟ συγκριτικά με τις ιδιωτικές εταιρείες. Οτι ακόμη κι όταν είναι κερδοφόρα... είναι θεμιτό να ξεπουληθεί.

ΒΡΕ - ΒΡΕ ευαισθησία που δείχνουν πολλοί και διάφοροι οργανισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα κρούσματα ρατσισμού και ξενοφοβίας! Πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε...

Μόνο που τους ίδιους οργανισμούς δεν τους πειράζει καθόλου όταν οι οικονομικοί μετανάστες εργάζονται χωρίς συμβάσεις, χωρίς ασφάλιση, με μισά «ευέλικτα» μεροκάματα.

Αυτά βλέπετε είναι «εντός ευρωπαϊκού πλαισίου» και βασίζονται στις «ελευθερίες» που απολαμβάνουμε στην ΕΕ...


Γρηγοριάδης Κώστας

Και μαφιόζοι και γελοίοι

Γρηγοριάδης Κώστας

Ολοένα και πυκνώνουν οι αθλιότητες από διάφορους καλοθελητές, που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία τους και έχουν αναλάβει εργολαβικά να υπερασπιστούν την πολυεθνική «Τζάμπο», ευελπιστώντας μάταια ότι με τις απειλές θα τρομοκρατήσουν το ταξικό κίνημα και τους εργαζόμενους που παλεύουν μαζί του. Κάποιοι που φοβούνται να πουν το όνομά τους, επειδή ακριβώς ανήκουν στην κατηγορία των μαφιόζων, τηλεφωνούν στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων και σε απολυμένους εργαζόμενους, απειλώντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Ανάλογες απειλές, θυμίζουμε, είχε δεχτεί από το ίδιο σινάφι και ο Νίκος Νικολόπουλος, όταν η εργοδοσία προσπάθησε να τον εξαγοράσει με 50.000 ευρώ.

Χτες, οι θρασύδειλοι «χτύπησαν» και στον «Ριζοσπάστη», όπου τηλεφώνησαν και είπαν επί λέξει πριν κλείσουν άρον άρον το τηλέφωνο: «Οσο θα γράφετε για το "Τζάμπο", τόσο εμείς θα απολύουμε, παλιοκομμούνια». Αυτό που πείραξε τον μαφιόζο και όσους βρίσκονται από πίσω του ήταν το γεγονός ότι, την ίδια μέρα, ο «Ρ» δημοσίευσε ρεπορτάζ για έναν ακόμα εργαζόμενο στην πολυεθνική, που, σύμφωνα με δική του καταγγελία, απολύθηκε επειδή διεκδίκησε δεδουλευμένα και μάλιστα δέχεται κι αυτός ανώνυμες τηλεφωνικές απειλές.

Σε ό,τι αφορά τον «Ρ» και το ταξικό κίνημα, προειδοποιούμε «ανώνυμους» και επώνυμους ότι τέτοιες απειλές, πέρα από το να επιβεβαιώνουν τη γελοιότητα και τον πανικό τους, κανένα άλλο αποτέλεσμα δεν έχουν. Μας γεννάται, ωστόσο, το ερώτημα: Τόσες μέρες γράφουμε και ξαναγράφουμε για τις μαφιόζικες τακτικές. Καταγγελίες επίσημες έχουν γίνει και μηνύσεις έχουν κατατεθεί. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν πήρε χαμπάρι να δώσει εντολή για τη διερεύνησή τους, μιας και μένουν τόσο καιρό στα αζήτητα; Ρητορικό παραμένει το ερώτημα.

Εργαζόμενοι - τηλεκατευθυνόμενα

«Μεγάλη βιομηχανία χρωμάτων, αμιγώς ελληνική, πρόσφατα θέλησε να παρακολουθεί τους πωλητές της με σύστημα παρακολούθησης GPS. Και επειδή, όπως καταλαβαίνετε, αυτό είναι παράνομο, τους υποχρέωνε να υπογράφουν χαρτί ότι αποδέχονται την παρακολούθηση!!! Οποιος δεν υπόγραφε, θα περνούσε από το λογιστήριο, δήλωνε ο διευθυντής Πωλήσεων!! Αφού κάποιοι υπέκυψαν , κάποιοι, "αντάρτες" όπως τους ονόμασαν, δε θέλησαν να υπογράψουν αυτό το χαρτί. Λίγες μέρες μετά απέλυσαν τον πρώτο. Πατέρα 2 παιδιών. Αιτιολογία; Αναδιάρθρωση περιοχών ευθύνης των πωλητών»

Τα ...ανύπαρκτα όρια της εργοδοτικής ασυδοσίας επιβεβαιώνει όσα καταγγέλλει με επιστολή του στον «Ρ» αναγνώστης. Αντίστοιχη καταγγελία είχε κάνει πριν μερικές μέρες και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Δήμο Κηφισίας, για την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης στα οχήματα του αμαξοστασίου του δήμου. «Σε λίγο καιρό θα μπορούν με ένα μοχλό να μας κατευθύνουν από το γραφείο. Θα μπορούν να ξέρουν τι κάνουμε σπίτι μας και τι έξω από αυτό. Θα μας έχουν σαν κατοικίδια με κολάρο», συμπληρώνει ο ίδιος αναγνώστης, και μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει τώρα να πάρουν τα μέτρα τους και να οργανώσουν τη συλλογική τους αντίσταση, πριν να είναι πολύ αργά.

«Αθόρυβο» ... αεροδρόμιο!

Είναι γνωστό ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή του αεροδρομίου στα Σπάτα, που εγκρίθηκε το 1993, δηλαδή δύο χρόνια πριν ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του, ήταν διάτρητη. Τώρα αποκαλύπτεται ότι και η μελέτη χαρτογράφησης του θορύβου του Διεθνούς Αεροδρομίου που πρόκειται να εγκρίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι εξίσου διάτρητη και δεν πρόκειται η ιδιωτική εταιρεία που το λειτουργεί να πάρει τα αναγκαία μέτρα, ώστε οι κάτοικοι των γύρω δήμων να σταματήσουν να υποφέρουν. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

  • Την ανάθεση της μελέτης θορύβου αεροσκαφών, την έχει αναθέσει ο ίδιος ο ...ελεγχόμενος, δηλαδή η εταιρεία του Διεθνούς Αεροδρομίου!
  • Η μελέτη δεν καλύπτει όλες τις περιοχές που θίγονται από το θόρυβο του αεροδρομίου.
  • Χρησιμοποιούνται πληθυσμιακά μεγέθη του 2001, που δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα.
  • Ως προς τα επιτρεπόμενα όρια του θορύβου, ειδικότερα τη νύχτα, λαμβάνονται υπόψη πολύ υψηλότερα επίπεδα από αυτά που θέτουν διεθνείς οργανισμοί, όπως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κ.ά.

Τελικά και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, που υπέγραψε τη διαβόητη «σύμβαση παραχώρησης» με το γερμανικό όμιλο «Χόχτιφ», έχουν βαλθεί να εξυπηρετήσουν μόνο την τεράστια κερδοφορία του. Δε διστάζουν ακόμη και να παρουσιάσουν το αεροδρόμιο ως ...«αθόρυβο»!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δύο επέτειοι - χρήσιμα διδάγματα

Χτες συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Ιράκ και στις 24 Μάρτη, 10 χρόνια από τη φονική επιδρομή και κατοχή στη Γιουγκοσλαβία. Οι δύο αυτές μαύρες επέτειοι καταδεικνύουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το ταξικά απάνθρωπο, αποκρουστικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού, δηλαδή του καπιταλισμού στην περίοδο της σήψης του. Οι άδικοι αυτοί πόλεμοι πραγματοποιήθηκαν από τους φονιάδες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τη συμμετοχή όλων των αστικών κυβερνήσεων συντηρητικών και κεντροαριστερών με το πρόσχημα της... υπεράσπισης των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας ήταν η «εθνοκάθαρση», στο Ιράκ το «δικτατορικό καθεστώς του Σαντάμ και η ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής». Πίσω και από τα δύο ιμπεριαλιστικά εγκλήματα δε βρίσκεται τίποτε άλλο παρά τα οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Μια απλή και μόνο ματιά στο χάρτη το αποδεικνύει, από το πώς έχουν διαμορφωθεί οι «δρόμοι» της ενέργειας και του «μαύρου χρυσού».

Οι αστικές κυβερνήσεις, με «πρώτο βιολί» τις ΗΠΑ, αλλά με καθόλου δευτερεύουσα συνενοχή των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών μέσω μιας καλολαδωμένης προπαγανδιστικής μηχανής, πλάσαραν στους λαούς το παραμύθι της δήθεν ευαισθησίας για τις μειονότητες (παράδειγμα Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου) ή της δήθεν «πρόληψης» και του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» μετά την 11η Σεπτέμβρη του 2001. Τότε χτύπησαν, το Νοέμβρη του 2001, το Αφγανιστάν και, το Μάρτη του 2003, το Ιράκ. Ο «δημοκρατικός» Κλίντον σκότωνε το '99 στη Γιουγκοσλαβία και του «κρατούσαν το φανάρι» οι Σρέντερ, Ζοσπέν, Μπλερ, Ντ' Αλέμα και η κυβέρνηση Σημίτη του ΠΑΣΟΚ. Το 2003 ήταν ο «ρεπουμπλικάνος» Μπους, τον οποίο επίσης στήριξαν, παρά τα τσαλίμια, και όλοι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές. Και στον ένα και στον άλλον πόλεμο τα σχέδια είχαν καταστρωθεί πολύ πριν την τελική τους φάση, με βάση τα συμφέροντα των πολυεθνικών του κεφαλαίου. Για το ότι η μεγαλύτερη βάση των ΗΠΑ εκτός εδάφους της, η Μποντστίλ, θα κατασκευαζόταν στα «ακαθόριστα σύνορα» μεταξύ του μετέπειτα «ανεξαρτητοποιημένου» Κοσσυφοπεδίου και της ΠΓΔΜ και στο πέρασμα των αγωγών της ενέργειας από την Ανατολή στη Δύση, ήταν αρχικά σχεδιασμένο. Επίσης είναι φανερό πως οι πόλεμοι στο Αφγανιστάν και το Ιράκ συνέβαλαν στην παραπέρα προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για την κυριαρχία στην Ευρασία και την Ευρεία Μέση Ανατολή.

Το ζήτημα δεν είναι να μείνουμε στις διαπιστώσεις, αλλά ιδιαίτερα οι εργάτες, τα λαϊκά στρώματα να βγάλουν συμπεράσματα, να σταθμίσουν τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων. Είναι, για παράδειγμα, πολύ διδακτικό να θυμηθούμε ότι στο μακελειό της Γιουγκοσλαβίας τα αστικά κόμματα ΠΑΣΟΚ (τότε στην κυβέρνηση) και ΝΔ, στήριξαν ενεργά το ΝΑΤΟ, ή οι οπορτουνιστές του Συνασπισμού, που «πατούσαν σε δύο βάρκες», πρόβαλλαν τα ιδεολογήματα του ιμπεριαλισμού περί «χασάπη Μιλόσεβιτς» και ζητούσαν «ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες». Το ΚΚΕ σταθερά και αταλάντευτα από την πρώτη στιγμή δε διάλεξε ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο. Κάλεσε τον ελληνικό λαό σε ξεσηκωμό, συνέβαλε ώστε να μπουν εμπόδια στις επιχειρήσεις (χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα των κομμουνιστών της Θεσσαλονίκης, που πρόταξαν τα στήθια τους για να σταματήσουν τα ΝΑΤΟικά τρένα) και βλέποντας τις αιτίες των πολέμων στον ταξικό χαρακτήρα του συστήματος σάλπισε και σαλπίζει το μήνυμα της αντίστασης και αντεπίθεσης κόντρα στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια, το μονόδρομο για να ζήσουν οι λαοί ειρηνικά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ