Associated Press |
Η καθιερωμένη «οικογενειακή» φωτογραφία |
Ξεκάθαρο μήνυμα για επιτάχυνση της ολομέτωπης επίθεσης με στόχο να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στους λαούς και να θωρακίσουν παραπέρα τα μονοπώλια έστειλαν οι ηγέτες της ΕΕ, που εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν την κρίση για να σαρώσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαών.
Με συντονισμένο τρόπο και σε απόλυτη σύμπνοια προχωρούν σε νέα μέτρα στήριξης και ισχυροποίησης της θέσης των ευρωμονοπωλίων, φορτώνοντας ολόκληρο το λογαριασμό της κρίσης στην εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα.
«Τα μέτρα που λαμβάνονται προς υποστήριξη της ανάκαμψης μπορούν επίσης να διαμορφωθούν κατά τρόπον ώστε να βοηθήσουν την ΕΕ να οικοδομήσει ισχυρότερη οικονομία για το μέλλον», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο των συμπερασμάτων, επιβεβαιώνοντας ότι ήδη οι 27 ηγέτες σχεδιάζουν την πολιτική τους με το βλέμμα στην επόμενη μέρα της κρίσης, από την οποία επιδιώκουν να βγουν, αφήνοντας ...πίσω εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα. Προκειμένου να μην αφήσουν περιθώρια παρερμηνειών για τις προθέσεις τους οι «27» διατράνωσαν ότι «η κρίση τονίζει την ανάγκη για τη συνέχιση και επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», ταυτόχρονα με τα μέτρα που παίρνονται για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας.
Πανίσχυρα όπλα οι δύο πυλώνες του ευρωοικοδομήματος, το Σύμφωνο Σταθερότητας και η Στρατηγική της Λισαβόνας, στα οποία έδωσαν νέους όρκους πίστης οι 27 ηγέτες, εκφράζοντας τη βούλησή τους να κινηθούν πιο αποφασιστικά για να πετύχουν τους στόχους που θέτουν. «Στη σημερινή κρίση, η ανανεωμένη Στρατηγική της Λισαβόνας παραμένει το ουσιαστικό πλαίσιο για την προώθηση της βιώσιμης μεγέθυνσης και απασχόλησης», τονίζεται στο κείμενο των συμπερασμάτων. Στην κατεύθυνση αυτή «προσυπογράφουν τις επικαιροποιημένες συστάσεις ανά χώρα για τις οικονομικές πολιτικές και πολιτικές απασχόλησης των κρατών - μελών» και ζητούν την ταχεία εφαρμογή τους. Με απλά λόγια οι παραπάνω διατυπώσεις σηματοδοτούν την υλοποίηση όλων των αντιδραστικών αλλαγών με στόχο τη δραστική μείωση του λεγόμενου εργατικού κόστους και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων. Κυριαρχία των ελαστικών μορφών απασχόλησης, απελευθέρωση των απολύσεων, ατομικές συμβάσεις εργασίας, παραπέρα συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, είναι στην ατζέντα της Στρατηγικής της Λισαβόνας που υλοποιούν το διάστημα αυτό οι κυβερνήσεις της ΕΕ.
Μοχλός για την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων είναι η αυξανόμενη ανεργία και τα εκατομμύρια των απολυμένων που προστίθενται στις ατέλειωτες στρατιές των ανέργων. Οι «27» σχεδιάζουν να κάνουν συντονισμένα και πιο συγκεκριμένα βήματα το επόμενο διάστημα με αλλεπάλληλες αποφάσεις των κοινοτικών οργάνων. Μπορεί η έκτακτη σύνοδος για την απασχόληση, που είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 7 του Μάη στην Πράγα, να αναβλήθηκε, καθώς αρκετοί ηγέτες της ΕΕ αναλογίστηκαν το πολιτικό κόστος από τις ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές, αλλά στη θέση της θα γίνει μια συνάντηση της τρόικας (τσεχική προεδρία, Κομισιόν, κοινωνικοί εταίροι). Κυρίως όμως υπάρχει ξεκάθαρη κατεύθυνση: «Η διατήρηση των επιπέδων απασχόλησης θα γίνει μέσω της ευελιξίας με ασφάλεια και της κινητικότητας στην αγορά εργασίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο των συμπερασμάτων. Ακόμα πιο καθαρό είναι πού θέλουν να το πάνε: «Να ενισχυθεί η αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, προκειμένου να είναι έτοιμη για το μέλλον». Με άλλα λόγια, μετά την κρίση η αγορά εργασίας πρέπει να είναι πλήρως υποταγμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου.
Από την άλλη οι «27» συνεχίζουν τις συντονισμένες προσπάθειες για ενίσχυση των μονοπωλίων και τη θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αναδεικνύουν την «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της εύρυθμης λειτουργίας της χρηματοπιστωτικής αγοράς» ως απαραίτητη προϋπόθεση «για την έξοδο από την τρέχουσα οικονομική και χρηματοοικονομική κρίση». Διατυπώνουν την εκτίμηση ότι χάρη στα τεράστια πακέτα, ύψους 2 τρισ. ευρώ, που πήραν τα κράτη - μέλη αποτράπηκε η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και συνιστούν νέα μέτρα στην κατεύθυνση της οριστικής απαλλαγής τους από τα «τοξικά» προϊόντα, εννοείται στις πλάτες των λαών.
Σε ό,τι αφορά στα προγράμματα για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας οι «27» εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει γίνει από τον περασμένο Δεκέμβρη και ζητούν ένταση των προσπαθειών «εντός του πλαισίου της ενιαίας αγοράς και της ΟΝΕ», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «η ΕΕ θα ξεπεράσει την κρίση και θα αναδυθεί ισχυρότερη».
Χαρακτηρίζουν τη συνέχιση της υλοποίησης των συμφωνηθέντων μέτρων ανάκαμψης ως ζωτικής σημασίας τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο.
Παράλληλα, επιβεβαιώνεται η στοχοπροσήλωση στο Σύμφωνο Σταθερότητας και καλούνται τα κράτη - μέλη «να επανέλθουν στους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους τους το συντομότερο δυνατόν, συμβαδίζοντας με την οικονομική ανάκαμψη και σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, επιστρέφοντας με αυτόν τον τρόπο, το συντομότερο δυνατόν, σε θέσεις που συνάδουν με τη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών».
Η απόλυτη ομοφωνία απέναντι στην επίθεση κατά των λαών δεν μπορεί να αποκρύψει ότι την ίδια στιγμή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι ενδοϊμπεριαλιστικές διαμάχες για το ποιος θα φορτωθεί τις μεγαλύτερες ζημιές από την κρίση, με το βλέμμα βέβαια στην ενίσχυση της ηγεμονικής θέσης στην εποχή της ανάκαμψης. Οι «27» αρνήθηκαν, για παράδειγμα, να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις των ΗΠΑ για να διοχετεύσουν περισσότερα κρατικά πακέτα για την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ επιχειρούν να περάσουν στην αντεπίθεση διεκδικώντας ηγεμονικό ρόλο στη «μεταρρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών», ασκώντας πιέσεις για να έχουν μεγαλύτερο ρόλο σε αυτό το πλαίσιο. Βέβαια, την ίδια στιγμή αναθέτουν στο «αναβαθμισμένο» ΔΝΤ κεντρικό ρόλο στην παρακολούθηση των παγκόσμιων αγορών και στην πρόληψη των κρίσεων...
Παράλληλα, τα ισχυρά κράτη της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία δηλώνουν ότι δε θα εγκαταλείψουν κανένα από τα αδύναμα κράτη - μέλη, εντός ή εκτός Ευρωζώνης, αλλά θα το κάνουν με επαχθείς όρους και νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Το πιο πιθανό είναι βέβαια να τα παραδώσουν στις αγκάλες του ΔΝΤ, το οποίο αποφάσισαν να ενισχύσουν με 75 δισ. ευρώ για να μπορεί να ανταποκριθεί στο νέο ρόλο που του αναθέτουν.
Μετά από πολύμηνα παζάρια οι «27» συμφώνησαν πώς θα μοιράσουν τα 5 δισ. από τα κονδύλια του κοινοτικού προϋπολογισμού, τα οποία θα διατεθούν βέβαια για να ενισχύσουν έργα και σχέδια στην υπηρεσία των ευρωμονοπωλίων κυρίως στους τομείς της ενέργειας και του ευρυζωνικού διαδικτύου.
Εν μέσω κρίσης και παρά τις ενστάσεις για νέα διεύρυνση, οι κυβερνήσεις της ΕΕ απλώνουν διαρκώς τη ζώνη επιρροής προς τα ανατολικά, αναζητώντας νέες αγορές και πλουτοπαραγωγικές πηγές για τα ευρωμονοπώλια. Στο στόχαστρο αυτή τη φορά είναι έξι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης - Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Μολδαβία - με τις οποίες η ΕΕ θέλει να σφίξει τους δεσμούς και τη στρατηγική σχέση μαζί τους. Για το σκοπό αυτό ενέκριναν χτες σχετική δήλωση για την «ανατολική εταιρική σχέση», στην οποία υπογραμμίζεται «η στρατηγική σημασία» που έχουν για την ΕΕ οι παραπάνω χώρες. Οι «27» υπόσχονται χρηματοδότηση 600 εκατ. ευρώ μέχρι το 2013 σε αυτές τις χώρες, θέτοντας βέβαια ως προϋποθέσεις την υποστήριξη πολιτικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων στη βάση των αρχών της οικονομίας της αγοράς. Παράλληλα, προχωρά και η Ενωση για τη Μεσόγειο με επόμενο βήμα τη δημιουργία μόνιμης γραμματείας στη Βαρκελώνη.